Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Lakrids

Denne her - milde himmel - smager så englene synger, det er i al sin rystende enkelhed fuldstændigt fantastisk synes jeg, - og dem der har haft den glæde at spise det.
Men man kan spise den med hele, bagte æbler, æblepeberrod, en rødkålssalat eller appelsinsalat og kartofler på en eller anden måde og det er skønt.
Lakridsen kommer ikke til at få hele flæskestegen til at smage af lakridskonfekt. Den giver kun en vidunderlig let anissmag, en særlig inulin-sødme, der faktisk ikke er sødme, men det samme stof som gør at alt hvad man spiser efter artiskok smager sødt.
Blandet med en skarp syrlighed som er fortryllende, og i samværet med ingefær og allehånde, kardemomme, chili og hvidløg synker ens smagsløg lykkeligt sammen af velvære, efter at have fået et gevaldigt spark, lige midt i løget.
Lakridsen er fintsnittet lakridsrod, som kan købes i helsekostbutikker, eller i vores netbutik, eller man kan rive en lakridsrod på et superskapt rivejern eller råkostmaskine.

Flæskesteg med lakrids
til 6 personer til hovedret

  • Flæskesteg med ben og svær på 1,5 kg, nakkekam eller ribbenssteg
  • 1,5 spsk. groft salt
  • 1 spsk. skåret lakrids
  • 10 allehånde, let knust, stødt allehånde dur ikke
  • let knuste frø af 20 kardemommekapsler, stødt kardemomme dur ikke.
  • kartoffelstor knold frisk ingefær, fint revet
  • 1 tsk. knust sort peber
  • 3 - 4 spsk. palmesukker eller muscovadosukker
  • 2 hele citronchili, eller røde chili, i hel figur

Bland alle krydderier bortset fra salt og chili.
Gnid flæskestegen ind i det, men ikke sværen.
Kom resten af krydderierne i et et lille ildfast fad der passer til stegen.
Lad stegen tørre på køkkenbordet til sværen er helt tør. Prop saltet ned i revnerne. Kom et par cm. vand i bradepanden.
Læg de absolut hele chilier, altså med stilk og det hele, ned ved stegen.
Steg flæskestegen ved 190 grader til den er godt brunet, skru ned til 150 og steg den færdig.
Hvis den tørrer ud i bunden skal der lidt mere vand i, ellers brænder det dejlige mums.
Den er færdig når kødsaften der kommer ud holder op med at være rosa, og bliver lysebrun, når man stikker en pind ind midt i stegen. Mere præcis er det ikke nemt at være.
Skrab hver en dråbe mums ud af bradepanden og spis det til kødet.
Hvis stegen mod forventning ikke er sprød nok, giver man den grill med åben ovnlåge, i den tomme bradepande, til den bobler, men hold for himlens skyld øje med den - non-stop.

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…