Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Ajowan- Ajowain

Enårig skærmplante med små krydrede, timian-oregano -anisduftende frø, Trachyspermum ammi skarpe, potente og dominerende, gode i curries, og faktisk også i det vestlige køkken, hvor man vil have en middelhavskrydring. Man kan dyrke den i haven. Som mange andre skærmplanter er også bladene skønne at spise.

Opskrifter med ajowan

Grøn indisk Currypaste

2 friske grønne chili, 2 pillede middelstore løg, 6 fed hvidløg, 2 spsk. æbleeddike eller limesaft, en håndfuld frisk, skrællet ingefær, 1/2 dl vand, 1 dl olie, 2 tsk. hele korianderfrø, 1 tsk. hel spidskommen,1 tsk. hel hvid peber, 1 tsk. stødt gurkemeje, 1 tsk ajowan

Rist spidskommen og koriander hver for sig på en varm pande..

Kør det hele i en god foodprocessor eller kaffekværn til en lind masse.

Kartoffelcurry med grøn carrypasta

til feks. Samozas og tilbehør til 3-4 personer

1,6 kg kartofler, 8-10 spsk. grøn indisk carrypasta, 2 spsk. hel (Panch Phoron-se denne ), 1 bundt forårsløg, 6 dl. vand, salt

Skræl kartoflerne og skær dem i store stykker. Varm en tykbundet gruyde op med olie, Kom panch phoron i når den er varm., og steg til frøene popper.Kom kartofler, løg og carrypasta i og steg det lidt i olien. Hæld vandet i, og skru ned så det bare står og simrer. Lad det koge til der er 2 dl sauce tilbage. Tag halvdelen af kartoflerne fra til samozas. server resten af curryen med raita, friske forårsløg,og enten bhasmatiris eller Naan.og kokoschutney. Lad være med at røre i gryden hele tiden, så går kartoflerne for meget i stykker.

eller prøv en variation, hvor man koger kartoflerne med halvt kokosmælk i stedet for vand, tilsæt 2 finthakkde grønne chili og 200 g frisk spinat et par minutter før kartoflerne er møre, serve rmed yougurt, mynte , forårsløg og koriander på toppen, og et brlødt naan til at svøbe det i.

Samozas er krydrede dejpakker, stegt i olie, og de er også gode dagen efter i madpakken. De er lette at lave, når man lige har fået taget, pg lysår bedre end alle dem man kan købe.

Samozas

Dej til 15 samozas: 4 dl sødmælks yoghurt, ½ tsk stødt grøn kardemomme, 600 g. hvedemel, 1 spsk. ajowanfrø, 2 æg, salt, lidt mere mel

Fyld: ½ portion kartoffelcurry, 250 g grønne ærter, 1 bundt hakket dild, 1 bundt hakket koriander, olie til stegning

Bland fyldet. Ælt dejen sammen og del den i 15 stykker. Rul dejen ud til nogenlunde runde plader til den er meget tynd.

De klistrer, så drys grundigt med mel imellem både dejplader og de færdige, rå samozas.

Kom en stor skefuld fyld på hver dejplade, og pres dem sammen med en gaffel til en fin riflekant. Tryk samozaen så den bliver nogenlunde lige tyk over det hele. Steg dem i dyb olie på panden ved rolig varme til de er brune og sprøde.

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…