Nyhedsbrev no. 55 fra Fuglebjerggaard

December 2009

 

Noget om øljubilæum, jule-TV og juleopskrifter. Men først:

 

 

 

 

 

 

 

Julestue - 3 lørdage i træk!

 

Vi har åbent de tre lørdage den 5., 12. og 19. december, kl.  10-16.

Gården er pyntet op. Vores arabiske festtelt er stillet op, hvor man kan nyde varme drikke, koldt øl, julede kager og lidt at spise.

Bageriet bugner og dufter af brød, kager og andet julebag.

Butikken er fuld af skønne sager, øl, julepynt, syltede delikatesser, krydderier, pølser og sul og alt vores øvrige fuldstændigt uundværlige dimsedut til den økologiske jul.

 

Julestue-Butikken byder på:

 

Alt til julemaden, ænder, flæskestege, vores egen medister, pølser og charcuteri, øl fra bryggeriet, hjemmesylt af en hver tænkelig slags, vaniljekransedej, brunkagedej, peberkagedej, nymalet mel, tørrede frugter, krydderier i lange baner.

Julepynt, grønt, frugt, frø og gaver, Knive, køkkenting og vores egne bøger..….

Gaveidéer i massevis. Alt fra dejlige køkken- og bageting til økologiske lækkerier og havesjov og frø og meget andet.

Julegås og juleand

 

Afhentning af vores gæs og ænder skal ske lørdag den 19. december.

 

Til de der ikke har bestilt vores egne gæs og ænder har vi indkøbt extra økologiske ænder. De ligger klar i butikkens fryseboks fra den 5. dec.

 

 

Julestue-Bageriet byder på

 

Luciaboller, julesnegle med æble, Birkesnegle, brunsviger,

grovbrød, langtidsbagte rugbrød, hvedebrød,

honningkager, brunkager, peberkager, Italienske mandelkager, cantucci, …..

Julestue-Køkkenet byder på:

 

 

Flæskestegssandwich med rødkål, relisher, æblepeberrod, chutney mm.

Merguez, krydret lammepølse fra Marokko, sandwich med harissa, og bagt æble.

Krydret, skøn tyk Dhal, suppe med brød og knas, uden kød!

Varm Chai, Æblegløgg, The og kaffe, Æblethe, Krydderithe…

Julestue-Bryggeriet byder på:

 

 

Ellers stiller vi lørdag op med en smagebar, hvor vi sælger små glas (og store!) af de forskellige bryg, om øllet, om nyheder og der bliver lejlighed til at kigge ind i bryggeriet.

 

Nyheden er en gylden juleøl: JULE GULD på 7,7 %.

 

Julestue-Bryggeriet byder også på:

 

 

JUHUU!!

BRYG NO 100

KOM OG SE DET SKE

 

 

Lørdag d. 5/12 brygger vi det helt store jubilæumsbryg – BRYG NO. 100 - en superhumlet, mørk kraftkarl, hvor gårdens humle for første gang skal doseres i rigelige mængder, og hvor malten i alle dens farver skal i spil. Kom og se vi brygger. Der snakkes meget om lokalt øl, og vi kan fortsat være stolte over at være det eneste bryggeri der suverænt brygger med humle og maltbyg, der er dyrket og maltet lige netop her! Humlehøsten var rigtigt god i år og malten er også helt i top. Så i starten af det nye år skal vi lade bryg no. 100 risle ned forbi drøblen og fortrænge vinterens mørke.

 

Julestue-Gården byder på:

 

Ta’ en smuttur rundt og besøg dyrene. Der er gæs i marken indtil den 16. december, høns i hønsegården, stude i stalden, får i marken og så det ’løse’

 

Julestue-Omegnen byder på

 

Hvad med at gå en tur ud at se dysserne i Valby Hegn og samle appetit! Økologiske juletræer kan os bekendt kun købes et sted og det er ikke lige i nærheden. Salget er om søndagen.

 

Tilbud i netbutikken

 

Økologisk Vanille til julebaget og varme drikke, frø, ting og sager med afsindige rabatter!

 

Husk podekviste skal bestilles inden 15. januar.

 

Så er der nye bagekurser og meget andet.

 

Jule TV

 

Gå trygt julen i møde. Camilla har optaget to jule mad programmer for DR2, de bliver udsendt den 13 og 20 december, på DR2, kl. 20.00

 

 

Vinter TV ’Camillas sorte gryde’

 

Man kan også begynde at glæde sig til serien ’Camilla sorte gryde’, 8 programmer om mad det tager tid at lave, som sendes i januar og februar.

 

Camilla Plums Opskrifter Julen 2009

Grønkål
Grønkål kan være lidt svær at få spist, når man er træt af grønlangkål, men dette her er fantastisk:

 

Grønkålssalat med citron
Snit kålen meget fint, og bland med en gammeldags flødedressing af fløde, citronsaft, citronskal- meget fintrevet, sukker,s alt og peber. Der skal være nok til at svøbe grønkålen i et tyndt flødelag, men ikke så det sejler. Spis til næsten hvad som helst.

Stifatho
En græsk vinter ret, meget raffineret, med en smule kanel, den er skøn med kartoffelmos
Den minder os om det bedste i vores egen madtradition, men kanelen flytter den lige over gærdet til det mellemste østen.
Løg er en hovedingrediens, og det skal værre skalotteløg eller bananløg, dels smager de af mere, dels vil almindelige løg koge ud

 

 

 

 

 

 

 

 Stifatho til 8 pers.

1 1/2 kg tykkam eller mellemskært oksekød i tern 5´5 cm
1 kg hele, pillede skalotteløg eller små bananløg

2 dl olivenolie
1/2 flaske rødvin
skal af 1/2 citron
1 lille dåse koncentreret tomatpuré
4 spsk. korender, dvs. små rosiner
2 kanelstænger
stor dusk frisk timian
3 laurbærblade
1 tsk. allehånde
1 spsk. hel sort peber
salt
6 fed hvidløg
1 spsk. mørkt sukker

Brun kødet i en tykbundet gryde i den meget varme olie, tag det op. Brun derpå løgene. Når de er klare og lidt brune kommes tomatpureen i og steger lidt med. Hæld kødet og rødvinen i og lad vinen koge ind. Kom krydderierne i, og vand til det næsten dækker kødet. Sæt gryden i ovnen, halvdelen af tiden med låg, ved 150 gr. til kødet er mørt, og saucen sirupsagtig, det tager op til 3 timer. Smag til med salt, peber og sukker.

 

Appelsin mandelkage.

Meget nem og aromatisk kage, nærmest konfektagtig. En klassiker fra Den store Mellemøstlige kogebogsforfatter Claudia Roden. Dette er en kage som udnytter mandlernes evne til både at erstatte mel og smør. Den bliver saftig og dessertagtig, en kage at spise til en kop the, eller til dessert med et glas sød sherry til.

 

 

 

 

 

citronmandelkage 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

til to store kager:
5 store appelsiner
12 æg
650 g sukker
450 g mandler, smuttet vægt
2 spsk. Rismel
1 spsk. Bagepulver
Glasur til begge kager:
saft af 2 appelsiner
flormelis

Kog appelsinerne i vand til de er helt møre. Skær dem over og tag alle kernerne ud. De skal med ud, hver og én. Snasket i midten kører man gennem en sigte, så man er helt sikker. Kom s­nask, skaller og resten af kageingredienserne i foodprocessor og kør til det er næsten jævnt. Uden foodprocessor må man male mandlerne gennem en mandelkværn, eller i en blender, og mose appelsinerne fuldstændigt, på valgfri måde.

Kom dejen i to smørsmurte springforme. Bag ved 175 grader til kagen er netop fast.

Køl af. Rør en glasur af flormelis og appelsinsaft. Der kommer meget glasur ud af det og det skal der også.

Kagen er ikke særligt sød i sig selv, og den er en smule bitter fordi der bruges hele frugter, så sødmen fra et tykt lag glasur er nødvendigt og dejligt.

Hvis man vil kan man fryse den ene kage, eller filme den meget grundigt og komme den i køleskabet hvor den holder sig i fin form i mindst en uge. Hvis man gemmer den ene kage skal den først have sin glasur lige før den skal spises.

Røget andebryst og mørbrad.

Det er i den mere ambitiøse afdeling, indrømmet, men så er det heller ikke værre, for både saltning og varmrøgning kan klare smed almindeligt køkkenudstyr, og det der kommer ud af det, hjemmelavet charcuteri, smager så afsindigt godt at alt er glemt. Produkterne er så fornemme at man ikke behøver ret meget andet, de kan sagtens glimre i et snævert selskab med brød, tilbehør og måske en fisk først og en kage bagefter, i al deres hjemmelavede pragt.

Varmrøgning er den enkleste ting i verden, og man bliver fuldstændigt bidt af det.En bradepande, en rist der passer til bradepanden, en rulle sølvfolie, to tykke grydelapper, og 4 håndfulde savsmuld af løvtræ er alt hvad man skal bruge.Man kan røge under emhætten inde i køkkenet, eller ude på en grill, eller et bål.

Stil bradepanden på blusset/ilden og varm den op. Kom savsmuldet i, i et jævnt lag, og læg risten på. Når det ryger godt og grundigt lægger man det der skal røges på risten, og pakker så hurtigt som muligt bradepanden ind i flere lag sølvfolie, til der ikke kommer røg ud. Det skal klemmes godt til i kanten med grydelapperne. Skru blusset ned på lav varme og lad det røge stille og roligt derinde. Når tiden er gået pakker man lidt af folien af og mærker efter, kødet skal jo både bage og røge, og når det føles let eftergivende er det færdigt. Ligesom en bøf. Hvis det bliver helt hårdt har det fået rigeligt. Hvis det skal have mere pakker man det bare ind igen.

 

Krydret saltlage

250 g groft uraffineret salt
100 rørsukker
2.5 l vand
2 laurbærblade
1 spsk. hele korianderfrø
1 spsk. hel sort peber
10 allehånde bær, der er blevet gokket flade
3 kryddernelliker
et stykke frisk ingefær
en stor dusk frisk timian

Kog lagen op og skum grundigt til der ikke kommer mere skum. Køl lagen helt af.

Røget mørbrad til 6-8 personer som forret, 3 personer til hovedret

en stor, fersk økologisk svinemørbrad
1 l saltlage

 

Puds mørbraden af med en spids, skarp kniv, for at fjerne hinder og fedt. Kom den i en plasticpose med lagen, og lad den træske i køleskabet i 12 timer. Så bliver den salt, men ikke meget salt, hvis man vil have dem lidt mildere, så den er egnet som middagsmad med salt, kartoffel-et-eller-andet så skal den kun have 8 timer. Tør den af.

Ryg den i 15 min, som beskrevet under varmrøgning.

Køl af og spis som forret med en salat af blandede vintersalater og æblepeber­rod, eller som pålæg, med æblepeberrod på rugbrødet i et tykt lag, og lidt friskrevet peberrod ovenpå.

Røgede andebryster til 4 personer til forret

2 andebryster

1 l saltlage

Kom brysterne i en plasticpose med lagen, og lad det salte i køleskabet i 12 timer

Ryg brysterne med skindsiden nedad, som beskrevet under varmrøgning i ca. 20 minutter, til de føles en anelse eftergivende når man trykker på dem. Køl af og spis i tynde skiver som pålæg, som forret med cornichoner og salat, med æblepeberrod, eller med rødkålssalaten og et drys friskrevet peberrod.

 

Glædelig Jul

Per Kølster & Camilla Plum