Nyhedsbrev no. 53 fra
Fuglebjerggaard |
September 2009 |
|
Dette nyhedsbrev handler om netop nu
- æbler, humle, om chiliernes lyksaligheder, og
så handler det om den virkeligt lange bane. To
sider af samme sag. Efteråret summer af liv og
modne resultater af årets indsats. Og så lurer
de store sager, sager som vi skal gøre noget
ved. God fornøjelse og vel
mødt!
Fra vores saftige
hjørne |
ÆBLERUNDTUR
Lørdag den 26. september, kl. 11-13 er der
også en ÆBLERUNDTUR med
Per Kølster
(tilmelding i
netbutikken).
I vores haver og frugtplantager gemmer der sig
rigtigt mange sorter, hvoraf de middeltidlige
som Discovery, Bøghs Citron, Guldborg,
Gravenstein m.fl. af vores fornemmeste,
traditionelle spisesorter kan smages netop hen
sidst i september. Nogle af cidersorterne er
også klar. Vi skal snakke gamle og nye sorter,
sorter der specielt skal bruges til cider, vi
skal smage og jeg vil demonstrere mosteriet. Og
så bliver det til en grundig snak om den
økologiske dyrknings udfordringer og hvordan man
kan gøre det derhjemme uanset om man har få
eller mange træer.
|
|
|
|
HUMLEHØST
Lørdag den 26. september har vi
for sidste gang i år. Alle er velkomne til at
give en hånd med fra kl 10-16. Udover pilningen
smager vi på noget øl og får en
bid brød, når sulten melder sig. Vel mødt! |
|
|
|
HUMLEPLANTER |
På
talrige opfordringer sætter jeg et begrænset
sortiment af HUMLEPLANTER til salg fra på lørdag
i vores planteskole. Kom og se udvalget. Sælges
så længe lager haves. |
|
ÆBLER I BUTIKKEN |
Og så
har vi TILBUD PÅ ÆBLER af sorterne Rød Ananas,
Gravenstein, Rød Aroma, Filippa, Guldborg og
Discovery: en lille bærepose fuld til 40 kr
og/eller
5 kg til
75 kr. Så kan det nok ikke blive billigere.
Vi lever med pletter, det fortæller blot at det
ikke alene er økologisk men også helt igennem
usprøjtet frugt! |
|
|
KEND DIT ÆBLE! |
lørdag
den 17. oktober, kl. 11-14 afholder vi ÆBLEDAGEN
– KEND DIT ÆBLE! (tilmelding i
netbutikken).
Sammen med pometmester Claus Larsen, der indtil
denne sommer bestyrede frugtsortssamlingen på
Landbohøjskolen (KU-LIFE) i Tåstrup, skal vi
rundt og se på æbletræer, vi skal smage under
vejs, og så vil Camilla også levere smagsprøver
på æbler i mad. Vi præsenterer egen cider,
demonstrerer mostning, og der bliver rig
lejlighed til at få Claus til at kigge på
medbragte æbler, for at du kan få et bud på hvad
du har hjemme i din egen have. Desuden vil der
være salg af æbletræer af et udvalg af de
sorter, som findes på Fuglebjerggaard, bl.a. det
genopdagede og pragtfulde Kansleræble, der
stammer tilbage fra 1600-tallet og et spændende
historisk madæble kaldet Stenæble.Bogen
’Æbler’ med masser af historier om æblet, om
sundheden, økologien, praktiske anvisninger, om
cider, om sorter og ikke mindst mad med æbler.
Kan købes i butikken eller i netbutikken. |
|
|
LAV DIN EGEN CIDER
lørdag den 31. oktober afholdes det årlige
ciderkursus af Per Kølster (tilmelding i
netbutikken).
Kurset henvender sig til æbleentusiaster og den
efterhånden voksende gruppe af
småskalaæbleravlere, som også vil fremstille
deres egen cider. Kurset bliver en blanding af
gedigen undervisning i ciderens væsen og
fremstilling plus hands-on mostning og hele
fremstillingsprocessen frem til tapningen, Vi
skal smage forskellige cidertyper, æbler i
plantagen, moste og gære o.m.a. |
|
ØLDAG |
31.
oktober bliver der afholdt en meget uhøjtidelig
ØLDAG i Dyssegårdens menighedshus (!), hvor vi
stiller op sammen med 7 andre lokale
mikrobryggerier – en ubetinget miniølfestival
arrangeret af Steen Borup-Nielsen. Mere info
når jeg ved mere på
www.fuglebjerggaard.dk
eller der hvor Steen nu offentliggør. |
|
|
|
GÆS OG ÆNDER til jul -
kød er vel også saftigt! |
Det er
tid til at tænke på julemaden. Vi har i år GÆS
OG ÆNDER, der rapper rundt i frugtplantagen og
æder sig flotte og fede i græs, æbler, korn og
dejlig mask lige nu. Og så har jeg fået en
aftale i hus med den eneste lovlige vildtslagter
på hele Sjælland, og som kan varetage
slagtningen lige før jul. Bedre kan det ikke
blive. Da vi ikke har vildsomt mange (hellere få
men gode) gæs og ænder forventer vi de bliver
hurtigt udsolgt (sælges med forudbetaling via
netbutikken). Gæssene skal afhentes fersk
lørdag den 19. december i butikkens åbningstid.
Markedet bliver sikkert oversvømmet med billigt
konventionelt udenlandsk fjerkræ op til jul. Der
er ingen grænser for hvordan fjerkræ kan
behandles lovligt, så længe de ikke er
økologiske. Men at få mulighed for at servere en
julegås eller juleand, som har levet hele sit
liv i frihed, udendørs og med adgang til dejligt
græs, badevand, masser af frisk frugt og alt
muligt andet, det er en sjældenhed. Og siden
fugleinfluenzaen fik alverdens myndigheder til
at gå fuldkommen over gevind i angst for global
massedød, er antallet af producenter, slagtere
o.s.v faldet dramatisk. Men vi fortsætter
ufortrødent takket være vores aftale med Peder
og hans dejlige lille godkendte fjerkræslagteri
på Falster.
Kom og se dyrene i deres rette element! |
Fra Camillas stærke
hjørne |
|
Alle
vores skønne chili og tomater modner færdig i
disse uger, og vi arbejder som vanvittige med at
samle frø af hele sortimentet, både gamle og nye
sorter.
Af Chili har bla, Trifetti, en smuk lilla chili
med lilla og hvidmarmorerede blade, været en
stor fornøjelse i år, og det har den sært Migg
Piggy- farvede superaromatiske ’Habanero dulce’
også.
Catarina, en smuk dråbeformet Mexicansk chili
har vist sig at være både produktiv og meget
velsmagende i den milde ende,
Kashmiri chili, som er kendt for sin fine smag
og ekstreme evne til at farve rødt har også
været et godt bekendtskab.
Jalapeno Purple har vist sig at være både
mildere og mere frugtbar end almindelige
jalapeno, og så er der alle de andre nyheder.
Green grape er en nyhed, blommestor grøn tomat
med stor sødme, Purple Calabash er en nærmest
mytologisk tomat i tomat-nørde-kredse, og den er
vidunderligt aromatisk og smuk med sine mørke
ribbede frugter, Yellow Ruffles, en halvvild
dybt indskåret gul tomat fra Mexico viste sig at
være den tidligste af alle mine sorter, og
Yellow Trifele, en meget usædvanlig tung,
pæreformet skrigorange skønhed fulgte lige
efter.
Phantome du Laos, en spøgelseshvid stor tomat
var overraskende tidlig og smuk, og Purple
Ukraine var lige præcis så produktiv og hårdfør
som lovet.
Cherrytomaten Yellow bean er ekstemt sød , også
en nyhed.
Men vi har ikke lige mange frø af alle sorter,
hvis man er kræsen og vil have noget helt
bestemt, så er det nu man skal bestille sine
frø. Vi sender ud fra midten af oktober.
|
Chilisalte og saucer., og
tørrede chili
Alle disse vidunderlige frugter
har vi så arbejdet med at lave nye
superaromatiske chilisalte og saucer af, som vi
har fyldt butikken og netbutikken med. Det er
heftige sager, med masser af chili i, ikke
nødvendigvist dødeligt stærke, men heftige i
smag og evne til at krydre. Vi har lavet både
rene chilisalte og mere krydrede, som er alt
hvad man behøver til sin chili con carne, tex –
mex og nachos.Tørrede
chili
Vi har naturligvis også tørret en del af denne
herlige overflod af chili, og man vi i løbet af
kort tid kunne købe de enkelte sorter i tørret
form, i både butikken og i
netbutikken.
|
|
|
|
|
|
|
|
fatali |
Habanero dulce |
Nu mex twilight |
Piemento
di chieso |
Jalapeno purple |
Brazilian starfish |
Purple delight |
|
Chili con carne
Chili con carne en helt genial ret at servere
til større forsamlinger. Den kan stå i flere
dage og blive bedre og bedre, det er rimeligt
enkelt, og tilbehøret begrænser sig til en skive
brød.
Men den bliver altså langt bedre med hele
stykker kød, end hakket kødfnuller. Jeg ved godt
at hakket kød er en uadskillelig del af moderne
dansk mad fra hele verden, jeg bryder mig bare
ikke om hakket kød i mørke. Bov, som her, hals,
mellemskært er godt til sammenkogte retter. Det
bløde punkt er bønnerne. Det skal vist være
brune bønenr eller de prikekde pintobønner, men
jeg er iskold, jeg synes den bedste chili kommer
af enten de store hvide butterbeans, eller de
italienske borlottibønner. Hvis man mener noget
andet behøver man ikke føle sig provokeret, bare
gøre som man vil.
Dog vil jeg på det bestemteste fraråde sorte
bønner, medmindre man vil opleve en helt natsort
chili con carne.
Nærværende chili con carne er en ekstremt
velkrydret chili, som er stærk nok til de
fleste, også helt uden det store chilisortiment,
bare ved hjælp af chilipulver der som regel er
ren tørret chili. Chilipeber er som
regel en blanding af chili, oregano og
spidskommen, men jeg synes det er rarest at
dosere krydderierne selv. Når jeg skriver 'som
regel' er det fordi der er en del rod i navnene,
specielt oversatte, så det er klogest at dufte
sig frem.
Chili con carne til 10
personer
700 g bønner,
2 kg oksebov
1- dl olivenolie
½ kg løg i kvarter
2 hvidløg, i pillede fed
5 røde pebre i strimler
1½ spsk oregano
3 spsk spidskommen
3 laurbærblade
½ tsk hel allehånde
en halv kanelstang
et sortiment af poblano-, serrano-, ancho
poblano, Guajillo, catarina, mulato, negro. ,
ancho-, chipotle-, jalapenochili, tørrede eller
friske
salt og sort peber
250 g tomatpure
3 dåser flåede tomater
skrællen af ½ appelsin
50 g mørk, god chokolade
creme fraiche
frisk koriander
Bønnerne kan være store butterbeans, borlotto,
canelli, brune, hvide. De skal blødes op fra om
morgenen, i rigeligt koldt vand. Skyl og sæt dem
over ilden i friskt, saltet vand med et
laurbærblad, en chili, hele peberkorn, og et
overskåret hvidløg. Kog op, skru ned og hæld
vandet fra når de er knapt møre. Man kan også
koge bønnerne dagen før. De skal køles hurtigt
ned når de er kogt.
Skær boven i store tern på 3x3 cm. Ordn
grønsagerne. Varm en meget stor gryde op med
halvdelen af olivenolien. Heri steges først løg,
og når de er brunet og ret bløde, tilsættes
hvidløgene. Kom krydderier og chiliflager i og
steg til det dufter helt vildt. Tag det op. kom
resten af olien i og varm op igen. Brun kødet(
og benet) i gryden på alle sider. Kom
peberfrugterne i og lad dem brune lidt med.
Tilsæt tomatpureen, og lad den stege til den
bliver helt tør. Så skal tomaterne i, og så
løgene igen. Kom appelsinskrællen i, og det skal
kun være det orange, det hvide skal bestemt ikke
med.
Kom vand på til det står op om kødet, men ikke
mere end nødvendigt, det kan man gøre undervejs
hvis det truer med at koge tørt.
Kog chilien sagte til kødet er mørt. Hertil kan
man forberede dagen før.
Når chilien skal spises blandes kød og bønner.
Hak chokoladen og kom den i gryden. Kog op og
smag til med salt og peber.
Server med en klat creme fraiche, og et godt
drys frisk koriander over.
Overvintring af chiliplanter
Hvis man allerede har nogle vidunderlige frodige
chili planter, så er de nok også ved at modne de
sidste frugter for i år, og det kan de fint gøre
i vindueskarmen. Efter det er planten færdig med
året arbejde og skal hvile.
De fleste smider nok planterne ud når de har
haft dem en enkelt sæson, men det er synd og
skal, for de bliver meget flottere, større,
frodigere, og giver flere chili længe før, hvis
de overvintres.
Når lyset falder skal planten arbejde mere med
at holde sig i live, og hvis der samtidig er
varmt, som i en stue , så får den modsatrettede
informationer, Varme betyder at den skal vokse,
men der er ikke lys nok til det. Det dør den af
i løbet af vinteren. Men det er nu ret let at
overvintre chili planter, man skal bare sørge
for at nogle få ting er i orden.
En fuldvoksen chili plante skal have plads nok i
potten, hvis man vil overvintre den. En
5 l. potte
er fin , og det er ikke for sent at potte den
om. Jo bedre vækst planten er i, jo bedre kan
den overleve vinteren.
Man skal ikke klippe chili planten ned før til
foråret, heller ikke selvom den ligner en
ulykke.
Den skal stå et sted i huset, så lyst som
overhovedet muligt, men der må ikke være mere
end 10 grader. Et soveværelsevindue, hvis man
kan lide at sove koldt, et gæsteværelse,
bagtrappe, eller naturligvis havestue er
perfekt.
Men den må på intet tidspunkt få frost, så dør
den., så drivhuse, haveskure og andre helt
uopvarmede steder er udelukket.
Så er der forskel på hvor nemme de forskellige
arter er til at få til at overleve. Den mest
almindelige art er Capsicum annuum, som ikke er
enårig som navnet antyder, bare sværere at få
til at overleve en vinter. Peberfrugter,
Jalapeno, og de fleste Mexicanske chili er f.
eks Capsicum annuum.
Man kan sagtens prøve, og tit vil det gå godt
Men med C. Baccatum som er Aji Chili, C.
Frutescens som er Asiatiske chili, C. Chinense
som er habanero og alle den fætre og kusiner, og
først of fremmest C. Pubescens som er Locoto og
Rocoto er det meget nemmere, vilde chili som
Tepin går også som regel godt..
|
|
Fra Pers kritiske
hjørne |
|
Om kampen for verdens
levende kulturarv, for økologien og fro
fremtiden og dermed mod gmo |
|
12.
oktober GMO arrangement i Landstingsalen - ALLE
ER VELKOMNE: |
|
For at
sætte skub i debatten om GMO har Økologisk
Landsforening inviteret Louise og Percy Schmeiser, en
canadisk landmand og tidligere borgmester samt
landbrugsorganisationsformand, til Danmark. Han
har på egen krop oplevet betydningen af dyrkning
af genmodificerede afgrøder i sit område. Percy
Schmeiser vil fortælle deres historie og lægge op
til debat om patentrettigheder – hvem har retten
til liv, fortælle om udviklingen i Canada, efter
at de genmodificerede afgrøder blev introduceret
– og hvordan de vandt frem. Hvilken betydning
har det haft for landmændene – konventionelle
som økologer? Og for grovvareselskaberne? Canada
er på GMO-området 10-15 år foran Danmark – så
hvad har vi i vente?
Hvilken betydning har det for os alle, for dansk
landbrug, landmændene, økologien, naturen mm.,
hvis dyrkningen af GMO-afgrøder gives fri? Kom
og vær med, to arrangementer et i København og
et i Jylland., se mere om arrangementet
her og tilmelding, og om min grund til at
stille op til at oversætte og samle op på mødet
i København
her. |
|
Om kampen for alles
FREMTID:
Oil-peak og Global warming |
18.
december Klimatopmødet i København kræver sin
indsigt.
Her er det officielle dokument,
http://climatecongress.ku.dk/pdf/synthesisreport
der opsummerer klimakonferencens videnskabelige
’state of the art’. Meget interessant, og
samtidig krævende, fordi den kan læses på mange
måder. Personligt har jeg brug for at blive
oplyst på andre måder, og jeg har brug for at få
sat andre ord på den snigende for ikke at sige
voldsomme frygt der indfinder sig jo mere man
spekulerer over hvordan vi skal stille op til de
kolossale udfordringer som olie- og gasmanglen
samt klimaforandringerne kommer til at betyde. |
Til
den sultne læser er der her to links, som skal
få nakkehårene til at rejse sig. Økologi er
godt, men ikke godt nok, der skal mere til, hvis
vi skal bevare vores selvrespekt og tro på
fremtiden:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/aug/17/environment-climate-change
plus
http://carolynbaker.net/site/content/view/1257/1/.
Jeg er blevet henvist til disse links af Peter
Vido ovre i New Brunswick, det er ham med
le-slåning og 'useful tools'. I USA
udkommer der masser af velunderbyggede og
kritiske bøger, som er superaktuelle her op til
klimatopmødet i København til december.
Læs f.eks. Richard Heinberg:
’Peak Eberything, waking up to the century of
decline in Earth’s resources.. 2007, Clearview,
213 sider. Eller Rob Hopkins: ’The Transition
handbook, form oil dependency to local
resilience. 2008, Green Books, 240 sider. |
Interessant nok er jeg ikke stødt ind i et
remmende dansk udtryk for ”peak oil”. Send mig
gerne forslag. ”Olietoppen”? |
www.fuglebjerggaard.dk, den 24. september,
2009
Med venlig hilsen og ønsket om
et saftigt, stærkt, lunt og stærkt kritisk
efterår
Camilla Plum &
Per Kølster
camilla@fuglebjerggaard.dk &
per@fuglebjerggaard.dk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|