NYHEDSBREV 5 FRA FUGLEBJERGGAARD
|
INDHOLD: OM
BOGEN ”GRØNT” |
|
NY BOG AF CAMILLA PLUM
”GRØNT”
En inspirerende have- og kogebog om, hvordan man gør,
hvis man vil dyrke og spise økologiske grøntsager
Grønt er ikke en
traditionel haveopslagsbog. Det er nemlig langt fra alle grøntsager, der bliver
omtalt. Camilla Plum har med sikker hånd udvalgt dem, det er sjovest at dyrke
– og spise – og som egner sig bedst til vores danske klima.
Også i køkkenet er Camilla Plum på
hjemmebane. Bogen indeholder hundredevis af nye og inspirerende opskrifter på
sund mad til hverdag og fest, med og uden kød. Alle kan være med, såvel
erfarne køkkenskrivere som nybegyndere.
Grønt er
ikke kun for folk med egen køkkenhave. Måske kan bogen friste dem, der gerne
vil, men ikke gør det, til at dyrke selv.
Søren Ryge Petersen skriver om Grønt
”Jeg synes, at Camilla har
skrevet flot, stort og medrivende, som hun plejer. Jeg elsker hendes sprog. Hun
kan det samme med ordene, som hun kan med råvarerne: trylle selv de enkleste
gulerødder og gøremål om til små vidundere af salater og sætninger.”
HAVEVANDRING MED CAMILLA PLUM
Torsdag den 17., fredag den 18. og lørdag den 19. april alle dage kl. 13
Havevandringen er gratis.
I forbindelse med Camilla Plums nye bog ”Grønt” vil Camilla holde
havevandringer med snak og rådgivning om køkkenhaven.
”Grønt” udkommer på Politikens forlag. Den er i to bind og koster 399,-
kr. Sælges i vores butik.
TRAKTØRSTEDET ÅBENT I PÅSKEN
Traktørstedet har åbent torsdag 17. april til og med mandag 21. april kl.
12-16
Vi
serverer påskefrokost, kaffe, kager, og et meget righoldigt udvalg af økologiske
drikkevarer.
Frokosten serveres ala carte, priser fra 75-125.-
Speciel børnemenu 60.-
Bordbestilling kun hvis I er over 10 personer.
FODRING OG MALKNING
Torsdag den 17. til og med mandag den 21. april kl. 11
Kom og oplev det, det er gratis.
Vi fodre alle dyrene og malker geder. Der er meget at se på, vi har fået
gedekid, lam og kyllinger.
|
ALT TIL DEN ØKOLOGISKE KØKKENHAVE
I
Påsken er butikken sprængfuld af alt til den økologiske køkkenhave!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hver
dag kl. 11-17
HAUSCHKA
OG ØLSMAGNING – SAMME AFTEN 2 ARRANGEMENTER
Onsdag
den 23. april kl. 17-20
Vi lægger an til en herlig aften med demonstration af Dr. Hauschka Produkter.
Bliv skøn og smuk.
Pris 125.- kr. inkl. et let traktement.
Der er også en anden mulighed:
Samme aften Ølsmagning
med let traktement. Pris 225.- kr.
Tag konen, kæresten, vennen eller veninden med, gå til hver sit arrangement og
bliv kørt hjem af en smuk chauffør!
KOGESKOLER
BAGEKURSUS
OVER 2 DAGE
Torsdag 24.
april kl. 17 - 22 & fredag 25. april kl. 9 – 14. Pris 900,- kr.
Vi bager brød, rugbrød, småbrød og gærkager. Vi bruger langtidshævning, langtidsbagning og alle kornsorterne fra vores
egen mark. Vi arbejder med surdej, gær, bigaer og fordeje, ferment og hævning
med naturgær. Vi sørger for lidt mad undervejs.
GRØNSAGER
I HAVEN OG I MAVEN
10 Juni kl. 12-16 Pris 500,- kr.
Først går vi i haven og ser på de nye krydderurter, de friske salater,
de nye grøntsager der er fremme. Dernæst i køkkenet for at se på spændende,
enkle og velsmagende muligheder med alle de nye grøntsager.
Vægten vil ligge på salater, dressinger, og nemme sommerlige sager. Prisen er
inkl. smagsprøver, en kop kaffe og et glas vin/øl undervejs, og opskrifter med
hjem.
GRØNSAGER
I HAVEN OG I MAVEN
14 August kl. 12-16 Pris 500,- kr.
Køkkenhaven bugner af sensommerens grøntsager. Først går vi i haven og
smager på sagerne, ser på dyrkning, spiselige blomster, tomater og basilikum.
Dernæst i køkkenet for at se på spændende, enkle og velsmagende muligheder
med alle hele overdådigheden af grøntsager.
Vægten vil ligge på salater, pesto´er, og anden enkel mad man har lyst til i
sommervarmen. Prisen er inkl. smagsprøver, en kop kaffe og et glas vin/øl
undervejs og opskrifter med hjem.
Tilmelding til kurserne på www.fuglebjerggaard.dk,
klik på kogeskole.
TRAKTØRSTEDETS ÅBNINGSTIDER
Traktørstedet har åbent i påsken 17.
til og med 21. april kl. 12-16 med påskefrokost, kaffe og kage.
Traktørstedet åbner igen 21. juni og
har åbent hver lørdag & søndag kl. 12-16 frem til og med efterårsferien,
dvs. til 19. oktober.
Der er hjemmebagte kager, frisk frugt og bær, kaffe, the, mange slags økologisk
øl, hjemmelavede safter og kakao til børnene.
PÅSKEOPSKRIFTER
Hermed
nogle meget gennemprøvede, dejlige forårsagtige påskeopskrifter med æg, lam,
og en helt vidunderlig kage.
Lammestegen er yndig i sin nøgenhed. Sprængt kød tager nogle dage at
forberede, men selve tilberedningen her er uhyggelig nem.
Stegen er god med rodfrugter, en kartoffel, en salat af escarole, rucola,
feltsalat, radicchio og godt brød.
Til
6-8 personer
1
lammekølle eller bov på ca. 2 kg
saltlage:
5
l vand
8
dl salt
5
spsk. sukker
2
tsk. frisk timian
2
tsk. frisk rosmarin
2
tsk. allehånde
2
tsk. sort peber
2
laurbærblade
Få
slagteren til at udbene og snøre kødet.
Kog
lagen op, skum og køl af.
Læg
kødet i lagen i 2-3 dage efter hvor salt man ønsker det.
Skyl
kødet, tør det. Knus krydderierne groft i en morter eller elektrisk mølle. Læg
kødet på et stort stykke folie, smør det ind i de knuste krydderier.
Pak
kødet grundigt ind i folien.
Bag
ved 175 grader i to timer.
Spis
varm med masser af spidskål og nye kartofler, sennep og rugbrød.
Lammefrikasse med nye grønsager
Til
3 personer
750
g udbenet lammehals i store tern, få slagteren til udbeningen, men husk at få
benet med hjem.
1
dl tør vermouth, helst Noilly Prat
toppen
af 2 bundter nye løg
2
spsk. mel
1
spsk. smør
Kålskud
2
gulerødder
½
kg nye kartofler
1
dl fløde
2,5
dl krydderurter, kørvel, purløg, persille, dild, salt og peber
Kom
benet, vermouthen, stilke fra krydderurterne, salt, peber og løgtoppe i en
gryde. Dæk med vand og lad det koge sagte i 2 timer. Skum grundigt undervejs.
Si det og smid ben og gums ud.
Ryst
kødternene i en plasticpose med melet, blandet med lidt salt og peber. Ryst
overflødigt mel af. Brun kødet, lidt ad gangen i smørret i en tykbundet
gryde, der også kan rumme resten af ingredienserne.
Det
skal ikke blive meget brunt, bare lysebrunt, så det får en lidt stegt smag.
Kom suppen på og lad det simre sagte til kødet er mørt. ca. 1 time. Imens
renses grønsagerne. Løgene skæres i mundrette, skrå stykker, spidskålen i
ottendedele på højkant, lad stokken inde i hovedet sidde på. Gulerødderne
skrælles og skæres i mønter. Kartoflerne skrubbes og skæres i kvarter. Hak
krydderurterne groft. Tag kødet op. Damp grønsagerne kort i suppen, hver
slags for sig, de skal være møre, men stadig have lidt bid, men kartoflerne
skal være helt møre. Kom det hele i suppen sammen med fløden, varm igennem,
og smag til med salt og peber. Drys med krydderurterne, der skal være en
ordentlig måtte, og server meget varmt, med masser af dejligt brød.
Man
kan bruge andre grønsager som majroer, asparges, fennikel, gerne mange sammen.
Til
påske er det yndigt at farve æggene så de kan ligge og strutte sammen i en
smuk skål.
Farven
fra løgskaller giver også smag til æggene. Æggene kan ligge i løglagen og få
en helt utrolig dyb farve. Eller man kan krakelere dem i skallen ved at rulle
dem mod bordet. Læg dem tilbage i enten løglagen, eller i en aromatisk thelage
så de får den fineste marmorering. Æggene spises som de er, eller som solæg.
Solæg
Server
de fine æg med finthakkede scalotteløg, olivenolie, grov sennep og
dijonsennep, hakkede capers, purløg alt fint anrette i små skåle. hver især
piller blommen ud af ægget, kommer krydderierne i hulningen, balancerer blommen
på toppen og spiser det hele i en mundfuld. det er en dejlig del af en påskefrokost.
Rødløgsskaller
giver mahoghnililla æg, almindelige løgskaller giver ren gyldenbrun.
Pil
skallerne af 1 kg løg og kog dem i en gryde vand i en halv time, prik æggene
og kog dem i 10 minutter i løgbadet. Køl dem af under den kolde hane. Køl
lagen af og læg æggene tilbage, enten hele eller krakelerede.
Æggene
bliver matte og mystiske, hvis man gnider de kogte æg med lidt olie bliver de
blanke og fine.
Hvis
man vil have mere knald på farverne kan man koge æggene med et blad
silkepapir, de bliver fantastiske, og farven bliver på skallen.
Kog
en lage af :
2
l vand
6
spsk. sort the
6
stjerneanis
1 cassiakanelstang, på ca. 10 cm
2
laurbærblade
2
dl soya
Prik
æggene og kog dem hårdkogte i lagen i ca. 10 min. Tag dem op og køl af i
koldt vand. Krakeler dem i overfladen ved at trille dem mod bordet. Køl lagen
af og læg æggene tilbage i lagen.
Spis æggene i løbet af nogle dage. Server dem som snack med f. eks en 'Sataysauce',
frisk agurk og en stærk chilisauce til. Spis den til en grøn salat, og
'Agurkepickles', eller bare som de er med groft salt.
Hjemmerørt
mayonnaise
Hvis
man står med en bakke helt nylagte, økologiske æg skal man lave mayonnaise,
et vidunderligt produkt til en særlig anledning. Mayonnaise på
kyllingesandwich, på kogte nylagte æg, på kartoffelmaden med sild og purløg,
på tomatmadder.... Det smager så godt at man tror det er løgn.
Mayonnaise er præget af angst for salmonella, af skam over overhovedet at spise
det. Men hvis man lægger sig de enkle hindringer i vejen kun at spise den
hjemmerørt og kun af nylagte æg, så begrænser det forbruget på den mest
kvalitetsfulde måde, bortset fra hos dem der har egne høns....
Sørg for at både æg og olie har samme temperatur- ellers skiller det helt
sikkert. Hvis det er på plads skiller det ikke.
Kom
et helt æg og 2 æggeblommer i en skål eller foodprocessor, rør dem med en
anelse salt og tilsæt så 3 dl vindruekerneolie i en meget tynd stråle, rør
heftigt og uafbrudt. Når det er absorberet smager man til med dijonsennep,
citronsaft, en lille smule sherryeddike, hakkede capers, nogle hakkede
sardeller, lidt fintreven citronskal og mange finthakkede krydderurter.
Eller man begrænser krydringen til citronsaft, lidt revet citronskal, en smule
sherryeddike og en smule dijonsennep.
30
svesker
100g
smuttede mandler
6
æg
125
g sukker
1
tsk. maizena
1
citron
4
dl piskefløde
1
dl mælk
1
stang vanille
1
bittermandel
1
knivspids salt
smør
til formen
Blød
sveskerne ud natten over i vand med et par spiseskefulde sukker
Tag sveskerne op, tag stenene ud og læg dem i en velsmurt springform. Drys
mandlerne over, eller læg en mandel i hver sveske.
Kog sukkervandet med den revne skal af citronen og den finthakkede vanillestang.
Kog til der er en dl tilbage.
Imens piskes resten af sukkeret til en æggesnaps med æggeblommerne.
Fløden
piskes til skum, og æggehviderne piskes absolut stive. Bland mælken med
maizenaen, de fintrevne bittermandel, citronsaften og saltet, vend det i æggesnapsen,
vend sveskelagen, flødeskummet og æggehviderne i, og hæld det hele over
sveskerne. Bag ved 175-200 grader. alt efter ovn til kagen er nogenlunde stiv og
pænt lysebrun. Det tager ca. 3 kvarter. Det kan være nødvendigt med sølvpapir
over den sidste tid. Den kan spises straks, men er bedst dagen efter. Drys med
flormelis, og server med letpisket flødeskum.
PÅSKEARTIKEL
Læs
artikel af Camilla om baggrund for påsken……………
Klik på www.fuglebjerggaard.dk under ”Påskeartikel”
HAR
DU FÅET NY E-MAIL?
Hvis du får ny e-mailadresse skal du huske at rette det på
nettet www.fuglebjerggaard.dk under ”nyhedsbrev”. Vi
sender ikke ud pr. post mere.
Det er samme sted du melder fra hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet
mere. Udfyld afmeldingsskemaet, så vil du blive slettet af listen
De bedste
hilsner
Camilla Plum og
Per Kølster