Nyhedsbrev november 2008

FUGLEBJERGGAARD - Julen nærmer sig

Julestue+ julebutik

 

5.+ 6.+7. december

fredag
lørdag
søndag

Kl. 10-17 alle dage

 

I år har vi besluttet at gøre hvad vi kan for at holde vores traditionelle jule-tamtam på et hyggeligt og overkommeligt niveau for både gæster og os selv.

Vi har udnævnt det til julestue, i stedet for julemarked, og det kører over 3 dage i stedet for 2, så der er flere dage at vælge imellem. Vi regner med at fredagen er mest rolig, for dem der synes der godt kan blive lidt for meget trængsel og alarm.

Vores indre gård er overdækket, og vi serverer varme drikke, vores skønne hvide gløgg, bryggeriets julede øller og masser af hjemmebag.

Butikken er fyldt med julemad, og hjemmelavede specialiteter, krydderier, theer, kød og pølser, juleænder og flæskestege, grønt, mel, og pynt og gaver.

Bageriet kører på højtryk og leverer julekager, småkager, brød, boller og birkessnegle, osv osv. Både til at spise med det samme eller tage med hjem.

 

julebutik

Lørdag den 13. + lørdag den 20. december

 

Her er så nyt om de to bøger af Camilla Plum, som netop er udkommet! Bøgerne kan købes på Fuglebjerggaard (kan signeres), hos boghandleren eller på www.politikensforlag.dk og www.saxo.com

 

Blomstrende mad

Politikens Forlag, 120 sider

149 kr

 

En lille bog om glæden ved at parfumere og pynte sin mad med blomster, her er dyrkningstips, op opskrifter på al slags mad med tallerkensmækkere, roser, lavendler, georginer, gladiolus, dagliljer... Det bliver ikke yndigere..

 

Mormors mad

Politikens Forlag, 270 sider

129 kr

 

Også en ’lille’ bog om den mad vi elsker at spise, spidskål, jordbær, labskovs, kalvekoteletter, oksesteg, sild og torsk med det hele, bankekød og leverpostej, svampe , vildt, julemad, småkager, brød, grøntsager og snaps, mad der  rummer tradition og dansk madkultur, men samtidig er indbydende, grøn  og frisk så vi har lyst til at spise den. det er en god bog til store børn de flytter hjemmefra, men men risikerer at de ikke engang gider komme hjem for at spise... eller til en dag hvor man bare skal ha noget helt uden spidskommen og citrongræs. Det er også en fin gave til danskere i udlandet.

 

Opskrifter fra de nye bøger

Her finder du nogle skønne opskrifter fra ’Blomstrende Mad’, hvoraf jeg har valgt to der kan laves hele året, og nogle fra  'Mormors mad', bla.. en opskrift på Juleanden, og nogle skønne vanillepærer til dessert.

 

Netbutikken har masser af nye tilbud og gavemuligheder. Selvom der er lang tid til jul, er vi allerede godt forberedt:

 

Gavepakker - Julegaver!

 

 

 

Som en ny service har vi sammensat en længere række gavepakker til en du holder af, og som måske er specielt vild med æbler, øl, bagning, chili, tomater, havedyrkning, både den helt nye haveejer og den rutinerede, blomster venner, o.m.m. Vi pakker det hele fint ind og sender ordrer ud fra midt i november, enten til dig selv, eller direkte til gavemodtageren.
Bestil gaven i netbutikken.

 

Nye krydderier

 

8 spritnye krydderi og krydderurte blandinger på både butikkens og netbutikkens hylder fra midt i november, som supplement til de 12 krydderiblandinger der allerede ligger i netbutikken.

Som sædvanligt er der tale om kærligt blandede økologiske krydderier af ekstra høj kvalitet, i skønne små dåser, som også er meget velegnede som gaver. Opskrifter til alle krydderierne ligger på netbutikken. Pris pr dåse, min 50 g. 48.-

 

Krydderierne forneden og til højre er de 8 nye i sortimentet

 

CHILI !!!!!
Chilier - tørrede
Chilisalte
Chilisukker
Chili - syltede
Chilisaucer
Chilifrø

Vi har høstet rigtig mange skønne chili i den seneste tid, og lavet et væld af produkter af dem - chilisalte, chilisukker! syltede chilier, chilisaucer og tørrede chilier.

Vi har tørret og pakket chilifrø til vores hænder sved og øjnene løb i vand, og er ved at pakke dem i fine frøposer. Vi har sat at alle de nye friske chilifrø ind i netbutikken, hvor de kan bestilles, så man selv kan dyrke de mest fantastiske chili til næste år. Der er mange nye sorter. Bestil nu, så du får dem du vil have.

Mange gode Chiligaver at vælge imellem i netbutikken, til en chilifan du holder af.

 

Nye tomatfrø!

Så er der kommet nye tomatfrø på hylderne i netbutikken af alle de bedste tomater vi har dyrket i 2008. Der er mange nye sorter, bl. a. mange flere af de smagfulde og krydrede sorte tomater, nye skønne cherrytomater, og helt nye millefleurtomater, og vi har bestemt ikke lige mange af dem alle sammen, så hvis du vil være sikker på at få dem du allerhelst vil have, kan du bestille allerede nu. Sendes ud fra midt i november. Se også Tomatnørde-gavepakkerne i netbutikken

 

Økologiske julegæs af egen avl

.

Vores egne julegæs er nu lagt i netbutikken så længe lager haves.

De kan stadig ses ’live’ i weekenden med julestuen, da de slagtes senere i december.

Forudbetales i netbutikken og skal afhentes enten lørdag den 13. eller lørdag den 20. december i julebutikken.

 

Økologisk Juleand

Økologiske juleænder kan købes til julestuen og de følgende lørdage op til jul og så længe lager haves. Vi tager ikke mod bestillinger, der er rigeligt af dem.

 

Økologiske lam af egen avl

Vi har frisk, fersk lam klar i butikken til julestuen. Sædvanlige udskæringer. Dejligt alternativ til julemånedens traditioner. Er du interesseret i ½ eller 1/1 lam tager jeg mod bestillinger (per@fuglebjerggaard.dk).
Pris hhv. 75 og 70 kr pr. kg. Skal afhentes fredag den 5. december efter kl 13.

 

Nye kurser

 

Pers arrangementer og kursusprogram klar for det kommende år er klar. Se oversigten under Kurser og find kurser i øltur, ølbrygning, humleavl, maltning, podning og ciderfremstilling eller gå i netbutikken.

Camillas bage- og havekurser finder du i netbutikken.

 

 

Grisene skulle være klar til jul, men øltravlheden i september udskød deres ankomst, så nu render de lyserøde nuttebasser rundt i dynger af græstørv og roder i jorden så de er ganske grisede om trynen. De er og bliver nogle af de mest charmerende husdyr som tænkes kan, når bare de får lov til at lave svinestreger. Kom og nyd dem! De bliver først slagtefærdige i det nye år.

 

Sidste nyt fra bryggeriet

 

Årets humlehøst

Tak for hjælpen!

Høsten kom i hus takket være den gode flok af frivillige som tog en solid tørn under høstmarkedet og to uger senere. Men det var ikke så stort et arbejde – desværre – som de fordgående år og forhåbentligt igen de kommende. Fordi året var noget nør det værst tænkelige for humle: En langvarig tørke, et voldsomt luseangreb og så lige en orkan (!) i august. Tørken blev bekæmpet med vanding i litervis men lusene gjorde udslaget trods bekæmpelse med det gode gamle middel sæbe. Lusene stikke huller i blade og skud, og hvad de ikke selv har glæde af af plantesafter ryger lige durk igennem dem og ud gennem deres rygrør. Og vinden havde vi taget højde for med en vindskærm mod vest, og alligevel fik orkanen splittet meget ad. Men trods modgang ser vi lyst på fremtiden, det skal nok gå, nu planter vi nogle gode popler som læ. Det skal nok hjælpe  - om en 7-8 år.

Summe summarum er at bryggeriet kommer til at supplere vores egen humle med indkøbt økologisk.

 

Årets malthøst

Ja, her var der også udfordringer, Samme tørke er også det værste for maltbyggen, der skal ha’ rigeligt med vand i foråret hvor rødderne er små og korte. Det endte med en udmærket høst – på trods – men strået var så kort, at mejetærskeren kun med nød og næppe kunne sættes så dybt så den kunne klippe aksene af. Noget af en udfordring. Og det betyder at der bliver mangel på halm til vinter, den halm som dyrene skal bruge og ’bade’ i i stalden og som de elsker at gumle på. Ja, det var så den der med at bønder altid klager. Nuvel, jeg glæder mig også over at der nu står flere tons malt og venter på at blive til dejeligt 100% hjemmegjort øl. Og vinteren bliver også brugt til at eksperimentere med at udvikle nye malttyper. Og måske en udvidelse af malteriet!


 

ØLnyhed, bryg no. 74: Her er vi ovre i en mørk øltype, som hverken er en juleøl, en porter, en brown ale eller en mørk belgier.. Jo måske netop en krydsning mellem de tre typer. Noget for den der elsker øl med nuancerede sorte noter af lakrids, kakao, kaffe og ristning. En meget rig øl med sin egen helt særlige karakter af krydring, mørk fylde og en lang frisk eftersmag. Lige til juletiden.

 

Ølnyhed bryg no. 75: Her har vi også et bud på en juleøl, dog af en helt anden type, hvor det hverken er krydderier eller sukkersødme der er pointen men igen malten, humlen og gæren. En stærk øl, som kan deltage i selv det mest solide julemåltid. Dronningetitlen har den fået for at citere at vi på tilsvarende vis sidste år bryggede en øl til jul som vi kaldte ’Kong Vinter’. Vi ville ikke titulere den ’jule-’ fordi den fortjener et længere liv. Det samme med dronningen, og hun får sin titel fordi hun – om end gylden i løden - er lysere end sin mandlige pendant, og fordi hun måske som Mozarts figur i Tryllefløjten kan fremkalde anelser af feminin mystik...

 

Gæstebryg

Vi fortsætter traditionen med at lege sammen med andre bryggere fra nær og fjern.
I sommer bryggede vi no. 66 ’Original Porter’ sammen med Jens Eiken, brygmester fra Husbryggeriet Jakobsen.
I august bryggede jeg på Nørrebro Bryghus sammen med brygmester Anders Kissmeyer og hans brygger Shaun Hill. Det blev til en hvedeøl ’Høstmåne’ kaldte vi den.
Malten var her fra Fuglebjerggaard. Humlen skulle også ha’ været det. Men vi endte med at få helt friskhøstet humle fra første høstdag i Bayern, fordi humlen her fra gården ikke var klar endnu.
Begge bryg var med til årets ølbegivenhed i Valby til Ølfestivallen og ’Høstmåne’ var også en af Anders’ fødselsdagsøl til fejringen af Nørrebro Bryghus’ 5 års fødselsdag.


 

Festivallen i Valby
Tak for hjælpen!

Den Europæiske Ølfestival i september blev en enorm succes, også for os. Ikke mindst takket være en rigtig god flok af frivillige hjælpere. Tak! Desuden stod vi for en foredragsrække med bidrag fra en meget alsidig skare af kyndige på hver deres felter. Tak igen for deltagelsen! Se listen her

 

Gæstebryg

Bryg no. 76

76’eren er brygget sammen med David Dudek fra Møllebyen Mikrobryggeri i Moss, Norge. David har en fortid fra mikrobryggerier i USA og har nu ansvaret for brygningen på et af de få norske brygværtshuse. Jeg kan desværre ikke lægge et link ind her til David og hans bryggeri. Det skyldes jo den noget uvante situation, at den norske alkoholplotik forbyder den slags omtale – det er sgu synd for dem.

Vores fælles anstrengelser  er bryg no 76, et mørklødet og stærkt bryg, hvor såvel malt som gær sender det i retning af en meget aromatisk hvedeøl. Som noget nyt købte vi et frisk batch gær fra Troels Prahl af en hvedegær fra Whitelab – en ekslusiv investering til en usædvanligt spændende øl til vinterens gode spisebord. 76’ere får sin etikette, når den skal tappes i nær fremtid.

 

Eftertanke:

 

 ”Kontrol er bedre end tillid”, sagde Lenin. Og se hvordan det gik…

 Kontrol er et uomgængeligt indslag i vores tidsalder, et fænomen som ridderos som en mare, et fænomen som bliver værre og værre, et fænomen som er svært at tale om. Jeg citerer "Vi er fanget i et sofistikeret og kvælende spind af kontrol - fanget i et nervøst og rådvildt samfund på vagt mod al tænkelig overtrædelse". Citatet stammer fra en kronik af Jørgen Knudsen i Politiken fra marts iår: "Salatens plastiklåg og global økonomi" hedder den. Bedre kan det ikke skrives. 

Læs den her http://politiken.dk/debat/kroniker/article477442.ece.

Og skulle du trænge til en vidunderlig kattekilling:

 

Vi har fået et vist overskud af yndige killinger, velpasssede, kælne og kærlige. Vi har en rød hankat på ca. 12 uger, der er klar til afhentning. Pris 200.-

 

 

 kærlig hilsen

Per Kølster og Camilla Plum