Nyhedsbrev 68 fra
Fuglebjerggaard
ved Camilla Plum og Per Kølster
www.fuglebjerggaard.dk
|
For at
fortælle
- udsalg af resten af
tomatplanterne
- vi er med til den
kommende weekends Ølfestival i København
- vi er på trapperne med
vores udvidelse af malteriet
- lidt 'småtterier' om
Lejre og fisk..
Brandudsalg på vore
skønne tomatplanter!
Vores tomatplanter er høje, flotte og fyldt
med små tomater og blomster, og trænger nu til
at blive plantet ud i gode hjem, og vi trænger
til plads i drivhusene til at plante chili,
agurker, meloner, Morelle de Balbis, lab lab
bønner, og mange andre mærkelige og spændene
ting.
Vi sælger de sidste, til 200 kr. for 10 stk,
ellers koster de 25.-, og det er noget af et
brandudsalg!
Der er stadig planter tilbage af langt de
fleste sorter, se dem her
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/planteskolen.htm
I
øvrigt har vi åbent Kr. Himmelfartsdag, torsdag
den 2. juni, 10-16 og ellers som sædvanligt
lørdage |
Der er noget at glæde sig til! |
|
Byens største
værtshus!
Så går det løs igen i øllets verden, nemlig
med Ølfestivalen
på Vesterbro torsdag-fredag-lørdag 25-26-27.
maj http://www.ale.dk/index.php?id=715.
Det vil glæde mig overordentligt at se
’husets’ venner i vores bar, som hedder stand
no. 15
http://www.ale.dk/fileadmin/festival/Tap1_2011_standplan.jpg.
Vi deltager i år med et – synes vi selv –
forrygende sortiment af det bedste øl indtil
dato. Og så afholder jeg flere smagninger og
fortællinger i VIP-loungen om vores malt og nye
malteri (’Malt er alt’) og om vores spændende
eksperimenter med chiliøl sammen med Anders
Kissmeyer. Se festivalprogrammet. |
"Malt er alt"
Er du håndbrygger kan du fremover købe vores
malt her på Fuglebjerggaard og i
Maltbazaren, og er du brygger malter
vi til dig efter aftale, som det allerede er
sket for flere bryggerier og destillerier.
Vi har designet og bygget et helt spritnyt
malteri sammen med vores lokale smed og et
specialfirma fra Holstebro. Det gi’r os helt nye
muligheder for i detaljer at styre processen og
skabe malttyper, som kan skræddersys - ikke blot
til vores egne behov - men også til landets
utallige mikrobryggerier og håndbryggere
og mikrobryggerstanden.
|
Malteriet rummer flere m3 og kan producere op
til 800 kg malt. Udover to små malterier i Canada,
findes der os bekendt ikke noget tilsvarende i
hele verden.
|
Her er nøglepersonerne Alex (Græstedsmeden),
Kurt (Danheat) og undertegnede, da der blev
testtrykket på knappen første gang. Michael –
medbrygger og medmalter – mangler på billedet
fordi han styrer kameraet.
|
På loftet over malteriet foregår rensning af
korn, påfyldningen og siden rensningen af den
færdige malt. Stålkassen er en varmeveksler, der
skal forvarme tørreluften |
Malt er ingen kunst, det handler jo bare om
at spire noget korn og tørre det igen. Hvor
svært kan det være? Ligesom humlebien flyver
glimrende, fordi den ikke ved den ikke kan....
Med andre ord, for at blive verdensmester i
maltning er der ingen vej udenom at lære at
flyve og gå i dybden. Forhåbentlig til glæde for
hele den danske bryggeverden!
Malten i form af en spirende kerne farvet
for at teste, hvor langt spiringen er kommet. |
Og interessen er stor også fra udlandet, hvor
diskussionen om øllet ’terroir’, om ’foodmiles’,
om økologi og om lokal egenart solidt fremmer
ideen med et lille malteri skræddersyet til den
lille bryggeskala. Der har allerede været gæster
fra Norge, Sverige, Minnesota og snart kommer de
fra Wales og 7 bryggerier mfl. har fået maltet.
Jeg er fuld af optimisme på øllets og malteriets
vegne!
Arbejdet med malteriet sker
med støtte fra Fødevareministeriet og i
samarbejde med bl.a.Birthe Jespersen
( KU-Life),
Per Grupe (Mørdrupgaard) og Anders
Kissmeyer. |
Chiliøl
Nogle af vores chili-sorter, som Granatz,
Habanero Dulce og Numex Suave Orange, indeholder
ikke ’brændstoffet’ capsaicin. I øl kan
det komme til en helt særlig form for
udfoldelse, fordi maltens aromaer i øllet lægger
en blød bund, der fint spiller med på de brogede
og blomstrende chiliaromaer. Brygget er gyldent
– ikke en mørkt. Det skal smages!
Når det så er sagt, så har vi også givet den
gas med styrkeprøven f.eks. med Aji. En
overraskende spændende herre-oplevelse, der som
Hr. Åmand sagde jo helt overflødiggør den
traditionelle snaps sammen med øllet!
Numex Suave Orange, en af de milde,
capsaicinfri sorter,
som gemmer sig i et af vores chilibryg. |
Og som lovet lige
et par ”småting" |
Økokommune
Forleden fik jeg en rapport i hånden: ’Lejre
økologisk kommune’. Jeg ved ikke om den er
offentlig tilgængelig, men i et grundigt
samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening
og Økologisk Landsforening har kommunen
udarbejdet en ambitiøs plan for at kommunen
bliver økologisk. Og planen er enstemmigt
vedtaget af politikerne i Lejre Kommune - det er
da lige til at blive glad og inspireret af. Min
egen kommune, Gribskov, har også idéer, men der
skal virkeligt til at ske noget hvis
ambitionerne skal matche Lejre.
Økologisk havdambrug
se
http://storesmagedag.dk/article.php?id=124.
Det er vel et rigtigt godt fremskridt at det nu
er til at få dejlige økologiske fisk i stedet
for de kemiske burfisk. Men hvor er det
mærkeligt at være vokset op med verdens bedste
hav- og fjordfiskeri med de mest vidunderlige
vilde fisk, og hvor havet var det sidste
fristed, bortset fra himlen. Spørgsmålet er
hvornår himlen skal i bur og vi skal betale for
at trække vejret?
|
med venlig hilsen Per Kølster og Camilla
Plum |
klik på følgende, hvis du vil
afmelde nyhedsbrev http://www.e-informatik.dk/sites/123.asp |
|
|
|