Nyhedsbrev no 64 - 8.
januar 2011 FUGLEBJERGGAARD
fra Camilla Plum og Per Kølster
www.fuglebjerggaard.dk
|
|
|
Dette nyhedsbrev handler kun om frø og
planter, for det er nu det hele skal drømmes,
tænkes igennem og forberedes.
Selvom det virker næsten uforståeligt, når
landet er dækket af en fin dyne af sne, så er
det en god ide at kigge på frø til foråret
allerede nu. Hvis man vil have noget bestemt kan
det være udsolgt, og en del skal faktisk sås
meget snart.
Man kan få det hele nu, om en måned er meget
af det spændende måske udsolgt. Hvad der bliver
årets populære frø kan man selv med mange års
erfaring ikke altid forudse, og i vores
tilfælde, hvor vi selv dyrker rigtig mange af
vores frø, blandt andet næsten alle chili- og
tomatfrø, er det bare knald eller fald, om vi
har taget nok frø af det hele mens tid var. |
|
I år er
vi gået helt amok, der er endnu mere at vælge
imellem, vi har fået 135 frønyheder siden sidste
januar, søg på ordet NYHED i netbutikkens
søgefunktion.
Chili bør sås i januar- februar for at få
tidlige chili, selleri skal sås i februar, for
at nå det, latyrus kan startes sidst i februar
og artiskokker skal sås senest sidst i februar.
Planlægning er godt, begynd med at tegne en
lille plan og måske en farvetegning over din
køkkenhave, blomsterbed, eller staudebed. Der er
plads til meget mere end man tror, især hvis det
hele ikke bliver sået på én gang, men at man
løbende sår en smule af hver, så der hele tiden
er friske urter og salater, helt nye gulerødder,
fennikkel, ærter og rødbeder. Hvis man sår alt
det der vokser hurtigt på en gang, så er det
også færdigt på en gang, og det er ikke det man
ønsker sig. De tunge grøntsager som porre,
græskar, majs, courgetter og bønner skal
forkultiveres, og kan først plantes ret sent ud,
og i mellemtiden kan man nå at have spinat,
salat, hestebønner, orientalske grøntsager og
meget mere.
Hvad man vil dyrke er så forskelligt at gode
råd er svære, nogle er nærmest selvforsynende og
dyrker til vinterforråd, men de fleste vil gerne
have en lille have med duftende urter, masser af
salater og præcis de grøntsager kan simpelthen
ikke kan købe sig til. Det er klogt at holde sig
til ting som man er vild med at spise, og som er
svært at få friskt nok; Krydderurter, ærter,
majs, asparges, courgetter kan man få alle
vegne, men det er også lige dem der har
allerstørst smagsforskel når man dyrker sine
egne, Når man har sine egne ærter som man kan
plukke præcis når de er store nok, og før de
bliver melede, asparges mister al deres charme i
løbet af et par døgn, majs man kan købe er som
regel hvinende søde, og bittesmå courgetter og
courgette blomster er den eneste rigtige måde at
spise dem på.
Friske borlottobønner, nyplukkede sojabønner
til edamame, minirødbeder og gulerødder der
smager af mere end sukkervand, salathoveder der
ser vidt forskellige ud, smager forskelligt, er
smukke og ikke er spiseklare samtidigt, skal
man også have. Hvis man har lidt mere plads kan
man ha sommerkål og sommerporrer, en fin tipi
med stangbønner og en række buskbønner, og et
par sorter græskar for sjov. det er klogt at
dyrke sommerblomster mellem grøntsager og urter,
de holder skadedyr væk, og ser dejligt ud, og
rigtigt mange af dem kan spises. .
Lathyrus i gamle sorter, der ikke bare ser
ud, men dufter øredøvende godt kan man have i en
potte, eller så sammen med ærterne, så vil
lathyrus’erne overtage hele stativet, når
ærterne er trætte.
Sorten på grøntsager er vigtig, tjek at de er
det du skal bruge, der er stor forskel på vinter
og sommer gulerødder, salater til sommerbrug og
til drivhus, tidlige og sene ærter osv osv.
Vores frø er alle samen valgt på grund af
deres velsmag, og hårdførhed, så det behøver du
ikke bekymre dig om, vi har ingen sarte
hybrider, men grøntsager der er blevet dyrket
længe for præcis de egenskaber man sætter pris
på i en køkkenhave- lang høsttid, smag og
sundhed, ikke ekstremt stort udbytte og det hele
modent på én gang. |
|
|
Blandede sorter !!
Til dem der ikke kan vælge, eller har meget
lidt plads, har vi lavet en del poser af samme
grøntsag i forskellige sorter, salater,
rødbeder, gulerødder, ærter, bønner , græskar,
agurker, osv, som sås samtidigt, men modner i
lidt forskellig hastighed, og smager
forskelligt, så man får mange sorter på samme
plads i en længere periode. Det er altså bare
virkeligt smart. I de fleste tilfælde er der
også mange forskellige farver i posen, kulørte
gulerødder, gule og stribede rødbeder osv. |
|
|
Frøpakker
Vi har sammensat en del frøpakker, som er
billigere end selv at vælge.
Dvs et antal poser frø af enten den samme
plante som tomater, eller en pakke med f.eks ti
sorter grøntsager fra Italien, Sorter der er
gode hvis man er nybegynder, Børnenes have,
grønt og urter til Indisk mad mmm. Det er også
en fin gave. |
Og så er der drivhuset.
Vi har så afsindigt mange sorter vidunderlige
tomater at det kan være svært at vælge, hvis man
har prøvet vores tomater før, har man sikkert
sine favoritter, men søg på NYHED og se vores
nye sorter. De er alle sammen gamle, frøægte
sorter, velprøvede, ekstremt velsmagende, og
velegnede til økologisk dyrkning. |
|
|
En advarsel!
det er nemt at dyrk i plantesække, og det er
derfor at det meste drivhusavl foregår på den
måde.
Det er også derfor at de tomater vi kan købe
smager af meget lidt.
Selv vores skønne tomatsorter kan blive
kedelige i en plantesæk, hvor der er for lidt
variation i næringsstofferne, for lidt volumen
til at de ekstremt mange rødder en tomatplante
kan lave kan komme til udfoldelse, og dermed
ikke al den smag det er meningen rødderne skal
hive op fra mulden i din have. Plantesække skal
vandes hele tiden, og meget vand giver kedelige
tomater.
Lov mig at dyrk dem i jorden, hiv en flise
op, og smag forskel.
Hvis det ikke kan være anderledes, , hvis man
for eksempel ikke har en have, så læg 2-3
stykker ovenpå hinanden , og lav hul så rødderne
får mere plads, sørg for flere mineraler og
salte med algegødning, og rester af kold
urtethe. |
Tomater
|
|
Tomater
skal man have, og hvis man ikke har drivhus kan
man dyrke frilandstomater og håbe på en god
sommer. Man skal vælge sine tomater med omhu,
så man har tomater hele sæsonen, store og små,
og i mange farver. Cherrytomater er som regel
tidlige, men ikke altid, den helt vidunderlige
Isis Candy er sen, og værd at vente på, og nogle
af bøftomaterne er tidlige, F.eks Yellow ruffled,
der er en vild tomat fra Mexico. Men generelt er
store tomater sene og små tomater tidlige, Små
tomater bliver oftest kæmpe planter, bøffer er
slankere, lavere og fylder ikke så meget. Man
snyder sig selv for den største tomatsmag, og de
vildeste farver, hvis man kun har små tomater.
Gule tomater smager generelt af mindre end de
mørke, men ikke altid, ’Summer cider apricot’ og
’German striped ’er f.eks.gule/ orange,
kæmpestore og smager vidunderligt. Mørke/ sorte
tomater har flest farvestoffer og rigest smag,
og de er mørke på mange forskellige måder fra
lilla til chokoladefarvet, for slet ikke at
snakke om den stribede ’Chocolate stripes’, som
måske er den smukkeste af dem alle sammen.
Tomater skal generelt ikke beskæres så
kraftigt som man får anbefalet, en rig og frodig
vækst giver simpelthen flere tomater, over en
længere periode. Styr dem ved at nappe
sideskuddene, og lad dem så vokse ind i himlen.
Fjern visne og gule blade, Skær det væk der ikke
kan være der, og få tomater til ind i november.
Hvis tomaterne skal trives i dit drivhus skal
de ikke være alene, dyrk duftende krydderurter,
basilikum i flere sorter og appelsintagetes
imellem dem, både for at forvirre insekterne, og
fordi de godt kan lide at vokse sammen. sarte
krydderurter som stevia, og kardemomme,
citronverbena og mexicansk estragon kan sættes i
potter mellem planterne.
Jo større biodiversitet man har i sit
drivhus, jo sundere bliver de enkelte planter,
Agurker skal dyrkes i solsiden, de tåler lyset
bedre end tomater, og deres grønne frodighed kan
bruges som en klimaskærm så tomaterne ikke
bliver svedne. Vi har mange velsmagende og
spændende drivhusagurker agurker at vælge
imellem, f. eks den indisk agurk ’Poona kheera’
med rødt sprukkent skind og saftigt sprødt
indre som en melon, og vi har også agurker som
i virkeligheden er en slags meloner, med sødme
og spiselig skræl. Man kan dyrke auberginer i
store potter, det går ikke ud over smagen, og en
blomstrende aubergineplante er smuk også et
beskyttet sted på terrassen, eller på en altan.
Chili og tomater trives fint sammen. Hvis man
har plads til det i drivhuset skal man prøve den
ufatteligt flotte ’Lab lab’ bønne, med lilla
blade, stængler, bønner og blomster, alle dele
af planten kan spises.’X-Mas Lima beans’ og
’Yard long beans’ har det også bedst espalieret
i drivhuset. alle andre bønner klarer sig fint
på friland.
|
Chupatillo
Amarillo |
Numex suave
Aji habanero |
Chili
Vi har gjort det nemmere at finde chili i
den styrke man vil have ved at lave tre
kategorier i Netbutikken.
Vi har dyrket 20 nye skønne chilisorter, i
sæsonen 2010 og gjort vores erfaringer med dem,
både som planter og i gryderne, så vi nu har
blandt meget andet, 4 meget forskellige typer
helt milde Chili af Habanerotype, med al den
smag der findes i Capsicum chinense, men stort
set uden styrke. Den store nyhed er ’Numex Suave
Orange’ lyst orange, meget, meget frugtagtigt
aromatisk, kæmpestor, blank og lækker, og med
Scoville 0. Det samme har ’Trinidad perfume’,’
Habanero dulce’ og ’Granats’. som vi har haft
glæde af i nogle år .
Chili har det fint sammen med tomater, og i
drivhusjorden kan man dyrke de voldsomme som
’Tepin’, alle ’Aji’ chili, ’Jalapeno’ og
’Locoto’, der alle kan blive vildt flotte hvis
de får plads og lov, de mindre vildtvoksende som
Habanero kan man have i store potter, som kan
flyttes ind til overvintring et frostfrit sted.
Vi har tre nye sorter Aji chili, som både er
smukke planter, nemme at overvintre, og giver
den mest afsindige blomsterduftene citrusaroma
til maden. ’Aji Habanero’, som er ret mild, og
de mellemstærke ’Aji Cristal’ og ’Aji Amarillo’,
er frodige og nemme at tørre.
Der er også nye stærke chili, den nuttede
lille ’Chupatillo’, der ligner en dråbe af rødt
glas, African naga, som er en anden form af de
ufatteligt stærke chili fra Himalaya, end
’Ghost/Bih Jolokia’ , som vi har haft i mange
år, og vores egne ’Lille gule mini Habanero’,
mildere end andre Habanero, med fuld knald på
smagen og duften, megen stadig stærk og en
meget smuk lysløvet, frodig plante, med et
mylder af frugter, som har brugt til saucer,
eddiker, i tomatsyltetøj, relish, og chilisalt
hele efteråret. |
|
|
Mit orange bed
det lyder som en æstetisk katastrofe, men mit
orange flammebed har været et tilløbsstykke nu
to år i træk, fordi det er så helt urimeligt
flot, og man bliver glad af at se på det. .
Jeg elsker orange blomster, hvis de samtidigt
har intensitet gennemskinnelighed i kronbladene,
og en rent og klar farve.
Orange er mange ting, og jeg strækker den
helt over i det røde, og varmt gul-orange som i
morgenfruer i alle mulige farver.
Bedet er 5 x
5 meter og består en hel
del flammefarvede stauder, dagliljer, mange
Montbretia, citronliljer, mørke Biberneller, og
de mest afsindige georginer. Vi fylder ud med
morgenfruer, tallerkensmækkere, masser af de
florlette orange cosmos, som er en af mine
absolutte yndlinge, fordi blomsterne er så
glasagtigt fine, og dejlige i buketter, den
enårige Rudbeckia hirta, som underligt nok ikke
har mange fans, pt, men er en vidunderlig,
kæmpestor frodig sommerblomst, der blomstrer
meget længe, og minder en del om dens fætter,
Echinacea. Rudbeckia hirta fås i masser af
blandinger, og sorter, og de er skønne alle
sammen - hvis de står i den helt rigtige
sammenhæng hvor de kan få lov til at være
prangende og alt, alt for meget, uden at tage
hele billedet, Rudbeckia hirta er egentlig
flerårig og overlever nogen gange vinteren, men
de nøjes som regel med at selvså sig her i
landet. Bagerst har jeg de høje mexicanske
solblomster; Tithonia, sammen med solsikker i
alle de farver de kan præstere. Langs kanten og
ind imellem, løber en flod af citrustagetes, og
høje Tagetes patula, og erecta, der blomstrer så
længe at man begynder at skamme sig på deres
vegne.
Tilsammen er dette arrangement af skamløst
dårlig smag et mageløst skønt skue fra sensommer
til november, og en kilde til talløse buketter. |
|
|
Hvis
man synes man trænger til inspiration og viden ,
så se vores arrangementer i netbutikken, der er
masser af havearrangementer hele foråret, og
sommeren, om krydderurter, rundvisninger, Tomat
og Chilidage, podning mmm.
Og hvis man har lyst til at læse lidt, så kan
man finde både min bog om blomster, generelt om
haven, og om spiselige blomster i Netbutikken.
Se hele vores frøudvalg her i
netbutikken |
God fornøjelse i denne havesæson
Camilla Plum
NB! Det er stadig muligt at bestille
podekviste, og næste nyhedsbrev kommer iøvrigt
til at handle en hel del om nogle helt særlige
botaniske ølnyheder ... hilsen Per |
|
|
|