Nyhedsbrev 61
oktober 2010 |
FUGLEBJERGGAARD Camilla Plum og Per
Kølster |
Indeholder
|
Frø tilbud
Julemarked
Friskslagtet lammekød
Reservér julegås og juleand
Nyheder i butikken, bogudsalg
Camillas nye bog
Dejlige opskrifter til årstiden
- æbleflæsk, æblekage, lammetagine og et
krydderi med roser til lam.
Arrangementer og kurser i 2011
Nye bryg, ny størrelse ølflaske og julebryg
Lidt om sensommeren og Normandiet
Job i bryggeri, landbrug mv...
og så til sidst det laaange!: brems gmo.. |
Køb frøene
på tilbud, nu! |
Haveåret er ved at
være slut, selvom det hele gløder derude endnu,
men derfor kan man sagtens begynde at tænke på
næste år i haven. Vi har sat en meget bred vifte
af vores mange sorter frø på virkeligt gode
tilbud i vore netbutik, - så længe lager haves
- alle frø er fra denne sæson, men fuldt
spiredygtig i 2011, hvis man da ellers opbevarer
frøene tørt indtil da.
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=136&osCsid=e9edaad526c2cfa79dabe24d76707be3 |
|
|
Julemarked
27.+28. november |
Vores julemarked er
i år den sidste weekend i november, den 27. og
28. De følgende lørdage i december frem til jul
har vi åbent som sædvanligt i butikken, og i
cafeen, men altså ikke marked.
Vi serverer porchetta, varme drikke, juleøl og
julekager i Cirkusteltet på plænen.
Bagerbutikken syder af friskbagte birkessnegle
og luciabrød. Butikken er fyldt med gammeldags
julepynt, hjemmelavede specialiteter, juleøl, og
duftende krydderier.. Og vi vil ha’ nyslagtet
svinekød af egen avl plus okse. Vi pynter op i
begyndelsen af november, for simpelthen at nå
det hele, og hvis man vil ha et sneak peek på
vores skønne nye julesager kan man godt troppe
op et par lørdage før julemarkedet, men fuld
juleskrue er der nu først til markedet.
Til markedet kommer der også hyggelige gæster
med deres egne fine ting og sager: Marianne
Rosten med hendes skønne juleroser, Eco-ego
sælger bæredygtige ting og sager; hverdagsvarer,
økologisk tøj, lys, sæber og cykler,
Håndarbejdet Alpaka fra Bolivia, sjaler, sokker
mmm i den lækreste Alpakauld. Dan Schumachers
økologiske snaps, Vikingeglas og vidunderlige
håndlavede perler fra hele verden fra
Torben Sode, og Just Coffee har
et pragtfuldt udvalg af økologiske håndlavede
kaffer. |
|
|
Lørdag den 16.
oktober: Fersk lammekød i butikken |
Lammesteg!
Friskslagtet og velhængt lammekød af egen avl i
butikken, herefter har vi frossent lammekød så
længe lager haves. Lammene er skåret i køller,
udbenede bove, slag, små lammerygge, stege,
koteletter, hak, og hals i skiver til f. eks
Cous cous og Marokkanske taginer. Vi hænger
altid vores lam i min. en uge, før de bliver
skåret ned, det er der ikke mange der gør
herhjemme, for det giver svind, og er
besværligt, men det giver en rig smag til kødet,
som vi ikke vil undvære. |
|
|
Lørdag d 16.
oktober: I æblernes tegn! |
Vi har dejlige
spiseæbler fra plantagen (Filippa, Lord
Lambourne, Priam, Aroma, Vanda, Pigeon, James
Grieve, Holsteiner Cox m.fl.), og så sælger vi
æbletræer i planteskolen af vores spændende
sortiment. Man kan stadig nå at tilmelde sig
Æbleturen på lørdag d. 16/10. |
|
|
Bestil
julens and og gås |
Vi har flokke af
meget livlige og storskræppende gæs og ænder i
år, som kan beundres den næste måneds tid,
hvorefter de bliver slagtet, så man kan nyde dem
til Jul.
Vi har ikke ret mange, så man skal være hurtig
på aftrækkeren hvis man vil sikre sig det bedst
tænkelige, græsfodrede og kornfedede økologiske
juledyr.
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=150&osCsid=7bcbb6c5c50a6de58cd20c2fb1e297f7 |
|
|
Mere i butikken |
Og netbutikken
|
Taginer |
En Tagine er en
marokkansk lergryde med et højt låg , som man
simpelthen laver bedre mad i end i en
metalgryde. Vi har fået et lille lager af store
taginer hjem fra Marokko, som regel er de
taginer man kan få for små til at rumme en ret
til en familie, disse her er store, smukke og
rigeligt store til 5-6 personer.
Se opskriften længere nede i mailen på en skøn
Marokkansk krydderblanding med roser, perfekt
til lam - og tagine. |
Bagesten |
For snart mange år
siden kom jeg til at anbefale i Mine bage
programmer på TV, at man brugte en bagesten når
man bagte brød i en almindelig ovn, for at holde
temperaturen oppe, så man kunne få sprøde
skorper som i en stenovn. Desværre så stoppede
den eneste producent af kvalitetssten næsten
samtidigt. Vi har nu fundet en ny producent som
laver Bagesten af Siciliansk lava, og de er
rigtig gode. Fin gave til en bagenørder! |
Nye theer |
’Brunkullan’ er et
lille håndholdt the-firma, skabt af den svenske
Slow food mama, Fia Gulliksson. Hendes theer er
ekstremt kraftige, økologiske, og et fint
eksempel på et kvalitetsprodukt fra en lille
håndværksvirksomhed. Vi har dem som de eneste i
Danmark i vores butik, og i Netbutikken,
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=63.
Fia er samtidig meget aktiv i Eldrimner, som er
et besøg værd,
http://www.eldrimner.com |
Camillas
nye Bog |
The
Scandinavian Kitchen, udkommer den 31
Oktober. Bogen er skrevet på Engelsk, og handler
om 100 skandinaviske råvarer, med 200 opskrifter
på alt fra saltsild, vildt, rullepølse, julebag
og masser af hverdagsmad. Det er en fin gave til
venner i udlandet, som gerne vil lave rigtig
skandinavisk mad, uden de store dikkedarer.
Bogen udkommer engang til næste år også på
dansk. Den kan forudbestilles (på tilbud ) på
http://www.amazon.co.uk/gp/product/1856268713/ref=s9_simh_gw_p14_d0_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1KPN76QRD2C77EKG23BK&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467128533&pf_rd_i=468294
|
Bogudsalg |
Camilla har ryddet
op i sin enorme samling af koge litteratur, som
de næste to weekender kan købes til meget
favorable priser i butikken. |
Opskrifter
NORDAFRIKANSK ROSENKRYDDERI
|
Et smukt rosenrødt krydderi, der er meget
nordafrikansk, men minder om den persiske
indflydelse på hele det mellemøstlige køkken.
3 kanelstænger
1 spsk kardemommefrø
2 spsk spidskommen
1 tsk. hel sort peber
1 spsk hel koriander
1 tsk. kommen
1 spsk hele fennikelfrø
3 spsk tørrede rosenblade
Rist kommen, spidskommen, koriander og
fennikelfrø på en tør pande, til det dufter. Køl
af og knus med resten af ingredienserne. Bruges
i marrokanske taginer, alle mulige sammenkogte
retter med lam eller kylling og gerne med tørret
frugt
|
LAMMETAGINE |
Lammetagine eller
lammekølle krydret med Marokkansk rosenkrydderi.
1,5 kg. lammekølle i tern
på ca. 4x4 cm., ordnet vægt
2- 3 spsk. rosenkrydderi
2 store groftrevne løg
3 spsk. olivenolie
1 stor spsk. groft salt
2 store fed hvidløg
saft og fint revet skal af 1 citron
Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad
det trække køligt i nogle timer, eller i
køleskabet til næste dag. Brun kødet i taginen i
marinaden, det vil ikke brune rigtigt, men løget
skal få en stegt smag. Kom vand på til det
dækker kødet og lad det simre ved meget svag
varme til kødet er helt, helt mørt og saucen kog
ind til en tyk sirup..
Alternativt kan man smøre en lammekølle eller
bov ind i marinaden, og lade den trække til
næste dag. Steg ved
150 C. i et lille ildfast
fad der passer i størrelsen, sammen med
marinaden. Steg til kødet er meget mørt. Pas på
at bradepanden ikke koger tør, tilsæt evt. lidt
vand.
Spis med drænet yougurt rørt med masser af frisk
hvidløg, satt, en smule sukker og masser af
frisk hakket mynt., Lune flade arabiske brød og
grøn, sprød salat, agurk og milde rå løg i
skiver.
|
ÆBLEFLÆSK
|
Æbleflæsk med sukkersaltet flæsk til 4-5
personer
400 g fersk flæsk i tykke
skiver
400 g røget flæsk i tykke skiver
4 store løg
1,5 kg spiseæbler
stor dusk frisk timian
3 knuste enebær
salt, peber og rørsukker
Mindst 6 timer før, men gerne dagen før
drysser man det ferske flæsk med 2 spiseskefulde
groft salt og gnider det ind i kødet. Læg det i
et fad i køleskabet. Når det skal være, tørrer
man flæsket af for salt igen og lægger begge
slags flæsk tæt på en rist over bradepanden.
Steg ved 175 grader til flæsket er sprødt uden
at være branket, det tager. cirka 35 minutter.
Undervejs hælder man det fedt fra der danner sig
i bradepanden. Mens flæsket steger skærer man
løg, og æbler med skræl i både. Først steger man
løgene ved ikke for stærk varme i flæskefedtet
fra bradepanden til de er brune og møre. Tag dem
op og steg så æblerne med de små blade fra
timianen og enebær i resten af fedtet. Enten i
en bradepande i ovnen eller på en pande. Steg
ved rask varme til de begynder at blive møre.
Drys så med 3-4 spiseskefulde sukker per kilo
æbler skru ned for varmen og lad dem stå og
karamellisere stille og roligt. Æblerne skal
blive klare og møre, men de skal ikke koge ud
til mos.
Tricket er at bruge spiseæbler, ikke madæbler
som har for lavt sukkerindhold og derfor moser
alt for let ud. Cox orange er måske allerbedst.
Spis alt det guddommelige snask med masser af
rugbrød.
|
RUGBRØDSÆBLEKAGE
|
Der er ingen nødder eller mandler i denne kage,
men det gør bestemt ikke noget,
muscovadosukkeret giver rigelig med krydring.
Men hvis man beslutter sig for at komme nogle i
alligevel, så brug 100 g, som så ristes sammen
med rugbrødet.
Rugbrødsæblekage med muscovadosukker til 10
personer:
6 æggehvider
350 g muscovadosukker
300 g rugbrød
1 tsk. bagepulver
æblemos af
2,5 kg
æbler( til begge bunde)
skum af 5-7 dl. piskefløde (til begge
bunde)
brombær
Riv rugbrødet fint. Rist rugbrødet på en
pande med 100 g af sukkeret til det er
smeltet, og rugbrødet ristet. Man skal røre hele
tiden og passe på at det ikke brænder på.
Køl af. Pisk æggehviderne til meget luftigt
stift, lysebrunt skum med de sidste 250 g af sukkeret. Bland den afkølede
rugbrødsblanding med bagepulveret og vend det i
æggehviderne. Bred dejen ud på 2 bageplader med
bagepapir. Bag ved 150 grader til bundene er
tørre og sprøde i kanten, ca. 30 min.
Køl af, skær ud i 4 stykker pr. plade og læg
sammen med æblemos, og bred flødeskum ud over
toppen. Når kagen lige er lagt sammen er bundene
let seje og sprøde. Hvis man lægger den sammen i
god tid, bliver de gennemtrukket og egentlig
bedre.
Her er til mange, men man kan gemme den ene
kagebund, godt filmet i en uges tid, og meget
længe i fryseren.
Æblemosen: Består kun af skrællede, udhusede
æbler kogt under låg, med en smule vand i
bunden. Efter nogle minutter eksploderer
æblestykkerne nærmest til en sky af æblemos.
Smag til, når mosen er kølet lidt ned, med
sukker. Hvor meget afhænger fuldstændigt af
æblerne, og hvor sød man kan lide den. Bundene
er ikke særligt søde, og det skal trods alt være
dessert. Bundene med muscovado er sødere, men
mosen må heller ikke være alt for syrlig.
Flødeskummet:
Man kan piske flødeskum med alt fra en spisepind
til en røremaskine, men en overset mulighed er
at piske den i foodprocessoren, med kniven, ikke
piskedimsen. Det giver et helt fantastisk
flødeskum, let, men meget mere cremet end på
andre måder. Men man skal holde øje - hele
tiden......
Og så et suk, flødeskum bliver alt for ofte
pisket alt for meget. Det er lækrest at spise
når det er meget let pisket, når det stadig er
cremet, når det flyder en smule. Stop i tide.
|
Nye
arrangementer og kurser |
Kurser og
arrangementer i 2011 ligger nu i Netbutikken, og
kan bestilles nu eller gives som gave.
|
Øltur |
Bl.a. bliver der
mulighed for en lørdag i hver måned at deltage i
en tur rundt og se øllets univers og slutte af
med at smage på varerne. |
Specialkurser |
Øl, malt
Og som noget nyt er det muligt i en lille gruppe
at opleve og deltage i brygning eller i
maltningen. Kurserne er en fordybelse i
bryggeprocessen, brygning af specialøl (porter,
frehhopping) eller i maltningen i fuld skala.
|
Nye bryg
|
Sommerlig – botanisk brygning i 25 cl
flasker
Hidtil er alt øl blevet tappet og solgt på 75
cl champagne-flasker. Det fortsætter vi med. Og
samtidig vil vi fremover skabe en serie bryg,
som alene bliver tappet på små flasker.
Premieren er en bryggeserie, bryg 112, med hver
sine forskellige spændende krydrende eller
bittervirkende urter (malurt, salvie, marias
sengehalm, citron timian mv.). Smagsuniverset er
på mange måder særligt og giver øllet helt nye
udtryk. ’Sommerlig’ kalder vi serien for at
understrege, at vi har udtrukket essenser af
frodige og blomstrende liv.
|
|
Friskøl – freshhopping..
Den blev til under høstmarkedet og er en
fyldig landlig ale med frisk humle, som blev
plukket og hældt direkte i bryggekedlen. Det
gi’r en helt særlig smag og duft af humle.
|
|
Julebryg og rundtur lørdag den 6. nov
Årets julebryg er tappet og står og modner
til den store dag. En dejlig mørk, krydret
lørdag den 6. november, hvor øllet ’frigives’.
Samme dag er der øl-rundtur med fortællinger og
smag på øllet.
|
Chilibryg
|
Ingen der følger med i gårdens liv kan være i
tvivl om, at chili spiller en solid rolle.
Drivhusene bugner med deres frugter og butik og
netbutik med frø og alskens chiliprodukter. Og
derfor er det indlysende at skabe nogle bryg,
som udnytter det utrolige smagspotentiale
chilien gemmer på. Nogle er samtidig stærke –
som bekendt. Men ikke nødvendigvis. Og det vil
vi gerne opleve i øllet, styrke og milde
aromaer. Nu er det brygget og nu venter vi.
Øllet blev tilrettelagt og brygget den 12.
oktober sammen med Anders Kissmeyer, som
samtidig udnyttede tiden til at få røget et
parti malt.
|
Utroligt! |
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4054668
|
Malteriet |
Udvidelsen af
malteriet forventes klar ultimo 2010. Det store
tørringsanlæg er ved at være på plads, renseriet
er på vej, smeden bygger kammer til maltningen,
tømreren har snart færdiggjort ombygningen – så
det går fremad selvom det ta’r tid. |
Sensommer
og efterår |
Og så har
sensommeren budt på fornøjelige oplevelser med
andeflokken i det vandland, som kom ud af at
dræne forårets superregn i maj. |
|
|
|
Så er humlen i hus
takket være mange frivillige hjælpere, og der
skal lyde en stor tak! Det tog 5 uger fra vi
begyndte i starten af september. Vi fik et godt
udbytte på trods af at foråret bød på alskens
gener: Kulde, vand, bladlus og andet. Mange
timer blev brugt for at passe og pleje og derfor
lykkedes det alligevel. Så er der tilbage at
opleve hvordan humlen opfører sig i øllet. Alt
tyder på en fin smag. Prøv bryg 114. |
|
|
|
Utallige har de
seneste måneder vandret ned i den anden ende af
frugtplantagerne, hvor grisene har rodet og
regeret. |
|
|
|
Kvæget har fået
frisk græs på de store bakker, græs som er
vokset frem efter høsten af årets ølandshvede. |
|
|
|
Vi plantet og skabt
en ny bærhave sammen med frugten. Og som noget
nyt bruger vi ukrudtsdug for at minimere den
evige kamp med ukrudtet. |
|
|
Cidertur
til Normandiet |
I starten af
oktober var Per i Normandiet for at kigge
nærmere på kunsten at fremstille cider. Den
’rigtige’ cider er en af de få drikke, der i
Frankrig stadig lovligt og i praksis kan
fremstilles helt igennem 100 % af
naturprodukter, uden hokus pokus og under
forhold som i de ’gode gamle dage’. |
|
|
|
Og der er vitterlig
tale om en kunstart, da nok så megen viden ikke
kan erstatte erfaringen og intuitionen, når
naturens luner skal beherskes. Og hvis noget er
essensen af turens indtryk er det, at
traditionelt håndværk ikke respekterer moderne
krav om stål og fliser, måske nærmest tværtimod.
Vil man skabe den skønhed som gemmer sig i den
gærede most, skal naturen være med helt ind i
træfadene, hvor cideren modner. (rapport lægges
ud senere på www.fuglebjerggaard.dk) |
|
|
|
Erfaringerne fra
turen vil blive rundhåndet uddelt til det
kommende ciderkursus 30. oktober (der er stadig
plads). |
HASTER!!
Afgørende underskrifts-indsamling for at bremse
GMO i EU |
Jeg har fået denne
væsentlige opfordring fra Dan Belusa i
Greenpeace, som jeg støtter varmt: Lisbon
traktaten har en bestemmelse om
deltager-demokrati. For at bruge den
kræver det 1 mio borgere fra representativt
antal lande. Sammen med Avaaz startede
Greenpeace et borgerinitiativ i april med krav
om tænkepause for GMO-godkendelsder indtil EU
får styr på langsigtede miljø og sundhedsrisiko
inkl etik.
Den første del af kravet har de styr på.
Tælleren er på 1,12 mio underskrifter nu....!!
Det er anden del, repræsentativitet, der er
problemet. Med EU kommissionens definition
"representativt" mangler vi nu ca 3300 danske
underskrifter (det var ca 5000 i forrige uge).
Og det haster. Derfor denne opfordring til at få
de sidste 3300 underskrifter i hus. OG vi har
travlt. Underskriftindfsamlingen skal snart
afleveres.
Det jeg beder om er at du selv skriver under og
at du spreder underskriftindsamlingen i dine
egne netværk, hjemmesider, facebook, email
bekendte osv.
Du kan enten henvise til Greenpeace's eller til
Avaaz 's link til underskriftindsamlingen.
http://www.greenpeace.dk/gmo
http://www.avaaz.org/en/eu_gmo
På Greenpeace linket får man også lidt
forklaring af hvorfor det er så vigtigt at få
flere danske underskrifter. Men begge links går
naturligvis til den samme tæller
Og så har Økologisk Landsforening netop
lanceret en oplysningskampagne om GMO, se
www.nyegener.dk.
Please, larm, råb op, gør anskrig, som det
hedder i kriminalsproget, vi vil ikke ha ødelagt
klodens genetiske balanceakt og fremtidens
skønhed. Og vi vil ikke ha at hæmnings- og
skruppelløse virksomheder kan spekulere i vores
fælles arv og fremtid. Arterne er kommet for at
blive, vi har ikke brug for nye, vi har brug for
at beskytte og bevare det klodens seneste 3-4
mia. år har skabt.
|
Medhjælper!? |
Der mangler
flittige, praktiske og dygtige hænder til at
arbejde i bryggeri, malteri, mølleri og landbrug
per@fuglebjerggaard.dk eller
per@fuglebjerggaard.dk |
Hilsen
Camilla og Per |
Foto til
opskrifter: Anne-Li Engström. Øvrige: PK |
|
|
|