|
Nyhedsbrev nr. 37 oktober 2007
Fuglebjerggaard
Efterår |
|
Ny bog!!
JUL
af Camilla Plum
Udkommer 25. oktober på
Politikens Forlag, pris 299 kr |
Camilla har ikke kunnet nære sig
længere. Hun har i flere år
puslet med tanken om en Julebog,
og samlet sammen, så den nu er
lige på trapperne, Bogen er en
stor saftig hyldest til julen og
al dens væsen, ’Jul’,
Politikens forlag, med masser af
opskrifter på både det helt
traditionelle, på julemad fra
det meste af verden, så alle
kan følge med, og på krydrede
vidunderlige retter fra de dele
af verden julen egentlig kommer
fra. Kager, brød og bagværk,
hjemmelavede spiselige gaver,
nytårsmaden, julefrokosten, et
jule- eftermiddags arrangement,
helligtrekonger, og ikke mindst
skøn mad til alle de dage i
december, hvor det gerne må jule
lidt, men ikke for meget.
’Jul’ er illustreret med Anne-li
Engstrøms fotos, og med
illustrationer af Helle Vibeke
Jensen, en herlig julet bog til
at svømme hen over, og som man
ikke får nerver af, og en
praktisk bog til den mad der
ikke må gå galt. Fra den 25.
oktober kan den købes her i
vores butik eller hos
boghandlerne. Den kan også
forudbestilles på
www.saxo.com til
239.-som er et særligt tilbud.
|
Bogmessen
Forum, København,
fredag-søndag
16-18 november
|
Både Per og Camilla kan opleves
på Bogmessen i Forum som løber
af stabelen i dagene 16-18
november.
Citat fra
programmet:
Fredag
kl 1240 på stand 11 - Under Uret
Per Kølster
om
sin bog
"Alle tiders øl"
i samtale med
Villy Søvndal
Lørdag 1600 på stand 11 - Under
Uret
Danskernes elskede kogekone
Camilla Plum fortæller om
sin nye, dejlige "Jul" til Søs
Egelind.
|
Farmers market
Julemarkeder |
Hvis man bor i København og ikke
har opdaget, at der er kommet et
dejligt ’Farmers Market’ i
Jægersborggade, med friske,
økologiske varer fra avlere
rundt om København, og alle
mulige økologiske delikatesser,
så er det bare smadderærgeligt,
for det er som fast
lørdagsmulighed slut for i år.
Heldigvis åbner det igen til
foråret. Men der er mulighed for
at komme til Farmers Markets
skønne julemarked, som løber af
stabelen d 1. december i hhv.
Svendborg og Ebeltoft.
Markederne i Jægersborggade
såvel som i Svendborg og
Ebeltoft, er det foreløbige
resultat af arbejdet i
foreningen ’Oprør fra maven’,
hvor Camilla er næstformand.
Projektet er lige blevet
belønnet med næsten en million i
tilskud fra Fødevareministeriet,
og målet er i løbet af de næste
par år at etablere 10 Farmers
Markets over hele landet. Se
mere på
www.oproerframaven.dk.
Det skulle give os alle bedre
muligheder for at få fat i
rigtig friske, økologiske varer
direkte fra dem der avler dem,
og det må siges at være en
rigtig god ide.
|
Og så tilbage til
gården igen!
|
Vores Julemarked |
Julemarkedet nærmer sig. I år er
det lørdag-søndag den 8. og den
9. december kl. 10-16. Se mere
her: JULEMARKED
|
Juleand
Julegås |
Ja, igen i år har vi været ude
og skaffe aftaler om levering af
dejlige økologiske julefjerkræ.
Bestil og betal dem i
NetButikken.
Da vægten og dermed prisen kan
variere bliver der en mindre
efterbetaling, når de hentes.
Det skal ske til julemarkedet
8+9 december eller de to
efterfølgende lørdage 15 og 22
december i butikens åbningstid. |
Netop nu:
storkøb af lam |
Og så kan du også vælge netop nu
at bestille ½ eller 1/1 lam af
de dejligste gimmere, som er
født i april og skilt fra
flokken netop nu.
Udskæringerne er
halveret ryg og hals, køller,
bove, slag/bryst samt indmad.
Ryggen kan skæres i koteletter.
Kødet er reelt og afpudset og
fri for ekstra fedt mv.
Priser: 1/1 Lam
ca. 22 kg - 70 kr/kg. 1/2 Lam ca.
11 kg - 75
kr/kg.
Bestil hos Per på
per@fuglebjerggaard.dk og
afhentes fersk efter nærmere
aftale i november. |
Lammekød i butikken
|
Vi har også slagtet vores
vædderlam, de har hængt i 5
dage, som gør hele forskellen på
et almindeligt lam, og så vores
saftige, møre græsfodrede
skønheder. De ligger udskåret og
klar i fryseren til efterårets
gryderetter, saftige lammekøller
og måske krydrede marokkanske
Taginer. Kilopriser: Lammekølle
130.-, Udbenet bov 130.-,
Koteletter 150.-, lammeryg
150.-, hals i skiver 100.-,
hakket lammekød 90.-, Bryst
80.-, sælges i butikken. |
Georginer |
Vi har gravet en ordentlig
omgang flotte enorme gule
pompongeorginer op, som lige nu
står og pynter i gården, de kan
købes for 10 kr. pr styk, som er
ren spotpris. |
|
Græskar
Opskrifter af Camilla Plum
Og hvad er mere oplagt end netop
opskrifter på græskar og sæsonen
taget i betragtning også svampe. |
Halloween eller ej, så er det
sæson for græskar, selvom
græskarhøsten i år har været
helt elendig, det har simpelthen
været for koldt og vådt, så vi
har et flot udvalg af de mere
velsmagende sorter, Man kan købe
den traditionelle halloween -
græskarsort i supermarkederne op
til Allehelgensaften d 31
oktober, som ikke plejer at
koste særligt mange penge, men
på grund af høsten i hele
Nordeuropa er de nok dyrere i år
end vi er vant til. Vores sorter
er af de mere velsmagende
sorter, Røde rouge vif d’etampes,
grønne kabochi, og orange
centner, blå Blue hubbard,
osv.osv, Man kan naturligvis
bruge dem til fint udskårne
lanterner, men så skær kødet ud
af dem og brug det til de skønne
opskrifter med græskar her i
nyhedsbrevet.
|
|
|
Æblehøsten
|
Hvordan gik høsten så i år? Jo,
æblerne startede med
blomstringen meget tidligt i år
på grund af den usædvanligt
varme vinter som var 4,5 grader
over gennemsnittet. Og da bierne
kunne følge med og der ikke var
frostproblemer i
blomstringsperioden sidst i
april og først i maj startede
det hele fint. Enkelte sorter
gav dog noget nær intet, f.eks.
de to tidlige sorter Bøghs
Citron og Rød Ananas, så noget
har drillet. Til gengæld bar
vores Gravensten for første
gang. |
Madæbler |
De sidste æbler vi høstede var
madæblerne: Ananas Reinette,
Belle de Boskoop, Stenæble,
Bramley, Boiken, Husmoder og
Pederstrup. Stenæblet er det
seneste og også det der kan
gemmes længst. Madæblene er et
kapitel for sig. De fleste
kender Belle de Boskoop men de
andre? Før i tiden indgik æbler
i stort omfang i mad, desserter,
kager o.s.v. og de syrlige,
friske madæbler var uundværlige
i husholdningen. Og så er det
med dem ligesom med
spiseæblerne, der er store
forskelle og der er tale om smag
og behag. Boiken er for eksempel
det ubetinget bedste æble til
æblegrød – efter min mening. |
|
Æbleplantagen
|
Den ’gamle’ frugtplantage tjener
jo også til at huse vores
hønseflok, en ideel løsning for
hønsene men ikke optimalt for
æblerne. Normalt flytter vi
hønsene i frugtperioden fra
august til oktober, men da vi i
år inddrager deres forhenværende
alternative stald til øllager,
så har vi været vidne til at
hønsene også har haft glæde af
æblerne. Det skal der rettes op
på i fremtiden.
Hvis ikke græsset bliver slået
og fjernet, så tager det helt
overhånd og ødelægger træerne og
høsten. Derfor har vi
eksperimenteret med at lave hø.
Det druknede i sommerens
uhyrlige regnmængder, men
’against all odds’ lykkedes det
at presse høet efter et par
måneder og i skrivende stund
nyder gimmerlammene dette hø. Så
nu tror jeg på metoden.
I de kommende år forventer vi at
introducere selvpluk i et nyt
område, hvor der er færre sorter
men til gengæld flere træer af
samme sort. Og så vil denne
afdeling være fri for høns og
græs. |
Cider på vej
Mere om cider her |
Og så skal det også fortælles,
at vi har mostet vores
cideræbler af den engelske sort
Tremletts Bitter sammen med
overskudsæblerne. Mosten står nu
og spontangærer til cider. Lidt
af en udfordring, da vildgæren
har sine luner og da det ikke er
helt ligetil hvordan man styrer
gæringen og dermed ciderens
restsødme. En hemmelighed sm
ingen erfarne ciderproducenter
tilsyneladende frivilligt giver
fra sig. Og gør man ikke noget,
æder gæren al sukkeret og så
bliver cideren nok stærk men
også knastør og måske endda
meget syrlig – det afhænger af
æblerne. Og i øvrigt er det
præcis sådan at man kan opleve
den nordspanske cider – sidraen.
Absolut for kendere.
Vi regner med i løbet af nogle
år, at vi kan sætte system i
ciderfremstillingen, men vi
afventer stadig at vore mange
forskellige cidersorter for
alvor begynder at bære frugt.
Og hvorfor er det nu lige at der
skal særlige sorter til at lave
cider? Jo især fordi mosten skal
have et langt højere indhold af
bitterstoffer for at styrke
ciderens smagsbalance og
holdbarhed. Det svarer til humle
i øl og til farve- og
garvestofferne i vin. Derfor
bliver cider gæret på most af
spiseæbler noget ganske andet.
Rigtig cider er fremstillet af
særlige sorter af æbler udvalgt
gennem århundreder til netop at
egne sig til at moste og gære. |
Æblepresning
|
Det er bestemt ikke for sent at
presse dine nedfaldsæbler til
vidunderlig frisk æblesaft.
Saften drikkes frisk, eller
fryses, eller koges ind til en
fin æblesirup med sukker efter
smag. Æblesiruppen er skøn på
desserter og kager, i dressinger
til salater, sammen med hvidløg,
salt og olivenolie over
rodfrugter før de kommer i
ovnen, eller til at smage
gryderetter til med. Vi er også
vilde med den over et stykke
stegt lever, eller lam.
Mosteriet står klar til aktion i
åbningstiden til og med lørdag
den 3. november. |
Podekviste
|
Som noget nyt vil det fremover
blive muligt at bestille og købe
podekviste af de sorter, som jeg
dyrker her på gården. Sorterne
vil blive listet og såvel
bestilling som betaling vil ske
via vores netbutik (lægges på
netbutikkens hylder snarest). |
Køb et træ
|
Desuden kan du bestille træer af
de samme sorter, som jeg
efterfølgende poder til senere
afhentning. (lægges på
netbutikkens hylder snarest). |
Podedag til marts
|
Og skulle du få lyst til selv at
udføre podningerne – og under
kyndig vejledning - så afholder
jeg min sædvanlige podedag og
podekursus lørdag den 29. marts. |
Humlehøsten og tak!
humlekopper
nedklipning
de høstede ranker |
Humlehøsten gik rigtigt fint
takket være et større antal
frivillige. Vi høstede i de
dage, hvor vi også afholdt
høstmarked til glæde for alle
gæsterne, der fik et
førstehåndsindtryk af
pillearbejdet og humlens ædle
kvaliteter. Og så høstede vi
igen senere i september.
Jeg vil her gerne benytte
anledningen til at takke alle,
der lagde en solid indsats i
plukningen. Uden denne kontante
hjælp og alt det pragtfulde
humør giver det ingen mening.
Jeg ser frem til næste år og
håber at det bliver til en
tradition som en årligt
tilbagevendende begivenhed.
To sorter nåede ikke at modne,
nemlig Cascade og Saaz.
Interessant nok, de er
simpelthen ikke egnede i et
klima hvor vi ikke kan forvente
en lang solrig eftersommer. De
vil blive ryddet og erstattet af
nogle af de humleplanter, som vi
er ved at teste i vores
Humleprojekt.
Der snakkes
og pilles humlekopper af
hjælpere
helt fra Grønland og Jylland!
tørring
|
Det Humlens Uår
|
Og så var det bestemt ikke
humlens år. Alt det vand, som vi
både døjede med i vinter og hele
sommeren plus en masse voldsom
vind , hæmmede produktiviteten
og som resultat høstede vi kun
det halve af sidste års høst.
Det er vilkårene, men samtidig
også en udfordring til at blive
endnu bedre til at vide hvordan
selv ekstreme vejrforhold
håndteres. Og tro ikke at det er
bedre ude i den store verden.
F.eks. i Slovenien blev mere end
en tredjedel af humlehøsten i år
ødelagt af uvejr. Og
verdensmarkedsprisen for humle
er på himmelflugt! |
Humleplanter til salg
|
Jeg får mange forespørgsler på
humleplanter. Sædvanen tro er
det en forårsbegivenhed.
Planterne fremstilles ved at jeg
piller små rodstumper op af
jorden (rhizomer hedder de), som
sættes i en potte i drivhuset.
Hvorefter de skyder og danner en
fin lille plante, der er klar
til afhentning primo april. Det
er min plan at tilbyde såvel
rhizomer som planter til køb via
vores netbutik. Rhizomer sendes
med posten mens planter skal
afhentes her. |
Årets maltbyg |
Og endnu værre står det til med
kornet, hvor priserne også er
stærkt stigende til glæde for
bønderne. Dårligt vejr og en
absurd idé om at producere
bioetanol af korn ændrer
markedet. På mine marker stod
kornet ikke specielt godt men
jeg fik høstet rettidigt takket
være at jeg selv kan fare ud på
min hæderkronede gamle
mejetærsker det sekund jeg
vurderer, at nu er det tid. De
fleste er afhængige af andres
hjælp. Og så kan det jo trække
ud.
Indtil videre bruger jeg stadig
korn fra sidste år i malteriet.
Det er sædvanlig praksis blandt
andet fordi byg har en form for
fysiologisk dvale (spirehvile
hedder det) i en periode efter
høst. Men snart går vi løs på
årets høst og malter løs så der
er nok til vintersæsonens bryg.
|
Ølprojekter
|
Og som led i at blive klogere og
udvikle hele konceptet omkring
såvel malt som humle og brygning
har jeg kastet mig ud i at
deltage i to ny projekter ud
over humleprojektet:
Kvalitetsprojektet, som er et
samarbejde mellem 18 danske
mikrobryggerier, som har det
fælles mål at udvikle en bedre
praksis og styring af brygningen
og ikke mindst
kvalitetssikringen af øllet. Det
handler ikke mindst om
rengøring, lidt kedeligt måske,
men ikke til at komme udenom. Se
mere her på
www.kvalitetsmikrobryg.dk.
Maltprojektetet, ’Nordisk Malt’,
og hvordan vi i Norden i større
grad kan udvikle nye øltyper med
afsæt i vores nordiske råvarer,
et projekt som sker indenfor
rammerne af et nordisk
samarbejde i en kreds af bl.a.
bryggere og på initiativ af
Meyers. Tanken er at vurdere
muligheden for at udvikle
særlige nordiske malttyper og
mulighederne for at fremstille
malt i ikke mindst små partier,
der kan bruges specifikt af de
enkelte bryggerier.
Med andre ord så er der
fremdrift i bryggeriet. |
Øllet
|
Og hvad kommer der så ud af alle
anstrengelserne? Hvad er der på
hylderne lige nu? Hvad er på vej
i lageret? Og hvad er i
støbeskeen?
For at tage det sidste først, så
vil denne vinter stå i
lagerøllets tegn. Med erfaringen
bliver man mere og mere
fortrolig med at styre gæringen
og da det er en lidt større
udfordring at kaste sig ud i at
gære lagerøllet som det skal ved
lavere temperaturer er de først
nu det virker fornuftigt i min
sammenhæng. Det spændende bliver
at finde et mere enkelt
smagsbillede, hvor det
formentlig i højere grad er
muligt at fremhæve humlens fine
aroma. Det er selvsagt en af de
helt store udfordringer at
aflure humlematerialets
krinkelkroge. Det er ikke bar
sådan lige og derfor er det
indtil videre heller ikke helt
enkelt at vejlede i hvilken
humle der er bedst og til
hvilket formål. Men, det kommer!
Og så skal der lige leges lidt
med at brygge hvidtøl her op til
jul. Til glæde for risengrøden
og børnene.
Årets julebryg er nu ved at være
på trapperne og samtidig er det
bryg no. 50. KongVinter kalder
jeg det. Fordi det er en
kraftig, varmende øl og fordi
den alene har sin smag fra malt,
humle og gæring og altså ikke
fra posen med krydderier. Det
gør den til en øl der ligeså vel
kan nydes de lange vinteraftener
som til selve julen.
Og så har jeg gentaget succesen
med en speltøl som gik som
’varmt brød’ eller rettere
’frisk øl’ til høstmarkedet.
Legeret af dette bryg er
særdeles begrænset.
Se oversigten over aktuelle
bryg her |
Bryg malt humle øl kurser,
smag og se |
Bryggekurserne tilbydes som
sædvanlig og flere og flere
spørger om Teambuilding, hvor vi
brygger. Til foråret afholdes et
minikursus om humle og næste
efterår om maltning for
’gør-det-selv’ entusiaster. I
den kommende sæson tilbyder vi
også programsatte rundvisninger
i bryggeri med tilhørende smag
på øllet om lørdagen i butikkens
åbningstid.
|
Nye kogeskole kurser |
Masser af inspirerende kurser,
kom selv eller giv et kursus i
gave |
se under kurser i vores
NetButik |
|
|
|
|
Kattekillinger- nu uden hale !!!
|
Årets sidste kuld af vores
skønne gennemkælne killinger er
nu klart til at komme til deres
nye hjem.
Vi har 5 killinger, en
skildpaddefarvet, tre sorte og
en rød, hvoraf den ene faktisk
har en hale.
Resten er mere eller mindre
haleløse, og det skyldes ikke at
de har været generelt uheldige,
men at vi har en stor flot og
vild rød hankat, som ikke har
hale, som huserer og nu har
besvangret vores 3 hunkatte i
den fødedygtige alder, og det
kommer der skønne, haleløse
killinger ud af.
Der er jo flere steder bl.a.
Isle of Man, afsides steder i
Spanien og Portugal, og på vore
hjemlige Reersø hvor den afsides
beliggenhed har betydet at dette
gen for haleløshed har fået lov
til at dominere, og man må
konstatere at der faktisk er et
dominerende gen, for næsten alle
vores killinger har været
haleløse i de sidste år. Der er
både Stumpies- stumphalede og
Rumpies, dvs. helt haleløse, som
de kalder dem på Isle of Man, og
haleløsheden har ikke nogen
praktisk betydning for kattene,
der trives fint.
Killingerne kan beses i
åbningstiden, eller efter
aftale.
|
Arbejde på Fuglebjerggaard
-
Vi står ofte og har brug for
praktisk medhjælp
-
Forefaldende opgaver i
bryggeri, tapperi, malteri,
mølleri og landbrug
-
Andre opgaver i køkken,
haver og butik kan også være
aktuelle
-
Særlige færdigheder såsom
kørekort, erfaring,
handy-man kvaliteter en
fordel
-
Gå-på-mod, kræfter og
omhyggelighed forventes
ligesom sans for kvalitet
-
Løn, omfang, arbejdstider
mv. efter nærmere aftale
-
Henvendelse til Per Kølster,
fortæl om dig selv og hør
mere på
per@fuglebjerggaard.dk
|
|
|
Det var alt for denne gang.
De bedste hilsner
Per og Camilla |
|
|
|
|
|