Nyhedsbrev nr. 37 oktober 2007

Fuglebjerggaard

Efterår

 
Ny bog!!
 

 

JUL

 

af Camilla Plum
Udkommer 25. oktober på Politikens Forlag, pris 299 kr

Camilla har ikke kunnet nære sig længere. Hun har i flere år puslet med tanken om en Julebog, og samlet sammen, så den nu er lige på trapperne, Bogen er en stor saftig hyldest til julen og al dens væsen, ’Jul’, Politikens forlag, med masser af opskrifter på både det helt traditionelle, på julemad fra det meste af verden,  så alle kan følge med, og på krydrede vidunderlige retter fra de dele af verden julen egentlig kommer fra. Kager, brød og bagværk, hjemmelavede spiselige gaver, nytårsmaden, julefrokosten, et jule- eftermiddags arrangement, helligtrekonger, og ikke mindst skøn mad til alle de dage i december, hvor det gerne må jule lidt, men ikke for meget.
’Jul’ er illustreret med Anne-li Engstrøms fotos, og med illustrationer af Helle Vibeke Jensen, en herlig julet bog til at svømme hen over, og som man ikke får nerver af, og en praktisk bog til den mad der ikke må gå galt. Fra den 25. oktober kan den købes her i vores butik eller hos boghandlerne. Den kan også forudbestilles på www.saxo.com til 239.-som er et særligt tilbud.

Bogmessen

 

Forum, København,
fredag-søndag
16-18 november

 

Både Per og Camilla kan opleves på Bogmessen i Forum som løber af stabelen i dagene 16-18 november.
Citat fra programmet:

Fredag kl 1240 på stand 11 - Under Uret
Per Kølster
om sin bog "Alle tiders øl" i samtale med Villy Søvndal

Lørdag 1600 på stand 11 - Under Uret

Danskernes elskede kogekone Camilla Plum fortæller om sin nye, dejlige "Jul" til Søs Egelind.

 
Farmers market

 

Julemarkeder 

Hvis man bor i København og ikke har opdaget, at der er kommet et dejligt ’Farmers Market’ i Jægersborggade, med friske, økologiske varer fra avlere rundt om København, og alle mulige økologiske delikatesser, så er det bare smadderærgeligt, for det er som fast lørdagsmulighed slut for i år. Heldigvis åbner det igen til foråret. Men der er mulighed for at komme til Farmers Markets skønne julemarked, som løber af stabelen d 1. december i hhv. Svendborg og Ebeltoft. Markederne i Jægersborggade såvel som i Svendborg og Ebeltoft, er det foreløbige resultat af arbejdet i foreningen ’Oprør fra maven’, hvor Camilla er næstformand. Projektet er lige blevet belønnet med næsten en million i tilskud fra Fødevareministeriet, og målet er i løbet af de næste par år at etablere 10 Farmers Markets over hele landet. Se mere på www.oproerframaven.dk.
Det skulle give os alle bedre muligheder for at få fat i rigtig friske, økologiske varer direkte fra dem der avler dem, og det må siges at være en rigtig god ide.

Og så tilbage til gården igen!

 
Vores Julemarked Julemarkedet nærmer sig. I år er det lørdag-søndag den 8. og den 9. december kl. 10-16. Se mere her: JULEMARKED

 
Juleand
Julegås
Ja, igen i år har vi været ude og skaffe aftaler om levering af dejlige økologiske julefjerkræ. Bestil og betal dem i NetButikken. Da vægten og dermed prisen kan variere bliver der en mindre efterbetaling, når de hentes. Det skal ske til julemarkedet 8+9 december eller de to efterfølgende lørdage 15 og 22 december i butikens åbningstid. 
Netop nu:
storkøb af lam
Og så kan du også vælge netop nu at bestille ½ eller 1/1 lam af de dejligste gimmere, som er født i april og skilt fra flokken netop nu.
Udskæringerne er halveret ryg og hals, køller, bove, slag/bryst samt indmad. Ryggen kan skæres i koteletter. Kødet er reelt og afpudset og fri for ekstra fedt mv.
Priser: 1/1 Lam ca. 22 kg - 70 kr/kg. 1/2 Lam ca. 11 kg - 75 kr/kg.
Bestil hos Per på
per@fuglebjerggaard.dk og afhentes fersk efter nærmere aftale i november.
Lammekød i butikken

 

Vi har også slagtet vores vædderlam, de har hængt i 5 dage, som gør hele forskellen på et almindeligt lam, og så vores saftige, møre græsfodrede skønheder. De ligger udskåret og klar i fryseren til efterårets gryderetter, saftige lammekøller og måske krydrede marokkanske Taginer. Kilopriser: Lammekølle 130.-, Udbenet bov 130.-, Koteletter 150.-, lammeryg 150.-, hals i skiver 100.-, hakket lammekød 90.-, Bryst 80.-, sælges i butikken.
Georginer Vi har gravet en ordentlig omgang flotte enorme gule pompongeorginer op, som lige nu står og pynter i gården, de kan købes for 10 kr. pr styk, som er ren spotpris.
 
Græskar

 

 

 

 

 

 

 

Opskrifter af Camilla Plum

Og hvad er mere oplagt end netop opskrifter på græskar og sæsonen taget i betragtning også svampe.

Halloween eller ej, så er det sæson for græskar, selvom græskarhøsten i år har været helt elendig, det har simpelthen været for koldt og vådt, så vi har et flot udvalg af de mere velsmagende sorter, Man kan købe den traditionelle halloween - græskarsort i supermarkederne op til Allehelgensaften d 31 oktober, som ikke plejer at koste særligt mange penge, men på grund af høsten i hele Nordeuropa er de nok dyrere i år end vi er vant til. Vores sorter er af de mere velsmagende sorter, Røde rouge vif d’etampes, grønne kabochi, og orange centner, blå Blue hubbard, osv.osv, Man kan naturligvis bruge dem til fint udskårne lanterner, men så skær kødet ud af dem og brug det til de skønne opskrifter med græskar her i nyhedsbrevet.

 

 

 
Æblehøsten

 

Hvordan gik høsten så i år? Jo, æblerne startede med blomstringen meget tidligt i år på grund af den usædvanligt varme vinter som var 4,5 grader over gennemsnittet. Og da bierne kunne følge med og der ikke var frostproblemer i blomstringsperioden sidst i april og først i maj startede det hele fint. Enkelte sorter gav dog noget nær intet, f.eks. de to tidlige sorter Bøghs Citron og Rød Ananas, så noget har drillet. Til gengæld bar vores Gravensten for første gang.
Madæbler

 

De sidste æbler vi høstede var madæblerne: Ananas Reinette, Belle de Boskoop, Stenæble, Bramley, Boiken, Husmoder og Pederstrup. Stenæblet er det seneste og også det der kan gemmes længst. Madæblene er et kapitel for sig. De fleste kender Belle de Boskoop men de andre? Før i tiden indgik æbler i stort omfang i mad, desserter, kager o.s.v. og de syrlige, friske madæbler var uundværlige i husholdningen. Og så er det med dem ligesom med spiseæblerne, der er store forskelle og der er tale om smag og behag. Boiken er for eksempel det ubetinget bedste æble til æblegrød – efter min mening. 
 
Æbleplantagen
 
Den ’gamle’ frugtplantage tjener jo også til at huse vores hønseflok, en ideel løsning for hønsene men ikke optimalt for æblerne. Normalt flytter vi hønsene i frugtperioden fra august til oktober, men da vi i år inddrager deres forhenværende alternative stald til øllager, så har vi været vidne til at hønsene også har haft glæde af æblerne. Det skal der rettes op på i fremtiden.
Hvis ikke græsset bliver slået og fjernet, så tager det helt overhånd og ødelægger træerne og høsten. Derfor har vi
eksperimenteret med at lave hø. Det druknede i sommerens uhyrlige regnmængder, men ’against all odds’ lykkedes det at presse høet efter et par måneder og i skrivende stund nyder gimmerlammene dette hø. Så nu tror jeg på metoden.
I de kommende år forventer vi at introducere selvpluk i et nyt område, hvor der er færre sorter men til gengæld flere træer af samme sort. Og så vil denne afdeling være fri for høns og græs.
Cider på vej

 

Mere om cider her

Og så skal det også fortælles, at vi har mostet vores cideræbler af den engelske sort Tremletts Bitter sammen med overskudsæblerne. Mosten står nu og spontangærer til cider. Lidt af en udfordring, da vildgæren har sine luner og da det ikke er helt ligetil hvordan man styrer gæringen og dermed ciderens restsødme. En hemmelighed sm ingen erfarne ciderproducenter tilsyneladende frivilligt giver fra sig. Og gør man ikke noget, æder gæren al sukkeret og så bliver cideren nok stærk men også knastør og måske endda meget syrlig – det afhænger af æblerne. Og i øvrigt er det præcis sådan at man kan opleve den nordspanske cider – sidraen. Absolut for kendere.
Vi regner med i løbet af nogle år, at vi kan sætte system i ciderfremstillingen, men vi afventer stadig at vore mange forskellige cidersorter for alvor begynder at bære frugt.
Og hvorfor er det nu lige at der skal særlige sorter til at lave cider? Jo især fordi mosten skal have et langt højere indhold af bitterstoffer for at styrke ciderens smagsbalance og holdbarhed. Det svarer til humle i øl og til farve- og garvestofferne i vin. Derfor bliver cider gæret på most af spiseæbler noget ganske andet. Rigtig cider er fremstillet af særlige sorter af æbler udvalgt gennem århundreder til netop at egne sig til at moste og gære.
Æblepresning

 

Det er bestemt ikke for sent at presse dine nedfaldsæbler til vidunderlig frisk æblesaft. Saften drikkes frisk, eller fryses, eller koges ind til en fin æblesirup med sukker efter smag. Æblesiruppen er skøn på desserter og kager, i dressinger til salater, sammen med hvidløg, salt og olivenolie over rodfrugter før de kommer i ovnen, eller til at smage gryderetter til med. Vi er også vilde med den over et stykke stegt lever, eller lam. Mosteriet står klar til aktion i åbningstiden til og med lørdag den 3. november.
Podekviste

 

Som noget nyt vil det fremover blive muligt at bestille og købe podekviste af de sorter, som jeg dyrker her på gården. Sorterne vil blive listet og såvel bestilling som betaling vil ske via vores netbutik (lægges på netbutikkens hylder snarest).
Køb et træ

 

Desuden kan du bestille træer af de samme sorter, som jeg efterfølgende poder til senere afhentning. (lægges på netbutikkens hylder snarest).
Podedag til marts

 

Og skulle du få lyst til selv at udføre podningerne – og under kyndig vejledning - så afholder jeg min sædvanlige podedag og podekursus lørdag den 29. marts.
Humlehøsten og tak!


humlekopper

nedklipning

de høstede ranker

Humlehøsten gik rigtigt fint takket være et større antal frivillige. Vi høstede i de dage, hvor vi også afholdt høstmarked til glæde for alle gæsterne, der fik et førstehåndsindtryk af pillearbejdet og humlens ædle kvaliteter. Og så høstede vi igen senere i september.
Jeg vil her gerne benytte anledningen til at takke alle, der lagde en solid indsats i plukningen. Uden denne kontante hjælp og alt det pragtfulde humør giver det ingen mening. Jeg ser frem til næste år og håber at det bliver til en tradition som en årligt tilbagevendende begivenhed.
To sorter nåede ikke at modne, nemlig Cascade og Saaz. Interessant nok, de er simpelthen ikke egnede i et klima hvor vi ikke kan forvente en lang solrig eftersommer. De vil blive ryddet og erstattet af nogle af de humleplanter, som vi er ved at teste i vores
Humleprojekt.

  
Der snakkes og pilles humlekopper af hjælpere
helt fra Grønland og Jylland!
  tørring

 

Det Humlens Uår

 

Og så var det bestemt ikke humlens år. Alt det vand, som vi både døjede med i vinter og hele sommeren plus en masse voldsom vind , hæmmede produktiviteten og som resultat høstede vi kun det halve af sidste års høst. Det er vilkårene, men samtidig også en udfordring til at blive endnu bedre til at vide hvordan selv ekstreme vejrforhold håndteres. Og tro ikke at det er bedre ude i den store verden. F.eks. i Slovenien blev mere end en tredjedel af humlehøsten i år ødelagt af uvejr. Og verdensmarkedsprisen for humle er på himmelflugt!
Humleplanter til salg

 

Jeg får mange forespørgsler på humleplanter. Sædvanen tro er det en forårsbegivenhed. Planterne fremstilles ved at jeg piller små rodstumper op af jorden (rhizomer hedder de), som sættes i en potte i drivhuset. Hvorefter de skyder og danner en fin lille plante, der er klar til afhentning primo april. Det er min plan at tilbyde såvel rhizomer som planter til køb via vores netbutik. Rhizomer sendes med posten mens planter skal afhentes her.
Årets maltbyg Og endnu værre står det til med kornet, hvor priserne også er stærkt stigende til glæde for bønderne. Dårligt vejr og en absurd idé om at producere bioetanol af korn ændrer markedet. På mine marker stod kornet ikke specielt godt men jeg fik høstet rettidigt takket være at jeg selv kan fare ud på min hæderkronede gamle mejetærsker det sekund jeg vurderer, at nu er det tid. De fleste er afhængige af andres hjælp. Og så kan det jo trække ud.
Indtil videre bruger jeg stadig korn fra sidste år i malteriet. Det er sædvanlig praksis blandt andet fordi byg har en form for fysiologisk dvale (spirehvile hedder det) i en periode efter høst. Men snart går vi løs på årets høst og malter løs så der er nok til vintersæsonens bryg.

 
Ølprojekter

 

Og som led i at blive klogere og udvikle hele konceptet omkring såvel malt som humle og brygning har jeg kastet mig ud i at deltage i to ny projekter ud over humleprojektet:
Kvalitetsprojektet, som er et samarbejde mellem 18 danske mikrobryggerier, som har det fælles mål at udvikle en bedre praksis og styring af brygningen og ikke mindst kvalitetssikringen af øllet. Det handler ikke mindst om rengøring, lidt kedeligt måske, men ikke til at komme udenom. Se mere her på
www.kvalitetsmikrobryg.dk.
Maltprojektetet, ’Nordisk Malt’, og hvordan vi i Norden i større grad kan udvikle nye øltyper med afsæt i vores nordiske råvarer, et projekt som sker indenfor rammerne af et nordisk samarbejde i en kreds af bl.a. bryggere og på initiativ af Meyers. Tanken er at vurdere muligheden for at udvikle særlige nordiske malttyper og mulighederne for at fremstille malt i ikke mindst små partier, der kan bruges specifikt af de enkelte bryggerier.
Med andre ord så er der fremdrift i bryggeriet.
Øllet

 

 

Og hvad kommer der så ud af alle anstrengelserne? Hvad er der på hylderne lige nu? Hvad er på vej i lageret? Og hvad er i støbeskeen?
For at tage det sidste først, så vil denne vinter stå i lagerøllets tegn. Med erfaringen bliver man mere og mere fortrolig med at styre gæringen og da det er en lidt større udfordring at kaste sig ud i at gære lagerøllet som det skal ved lavere temperaturer er de først nu det virker fornuftigt i min sammenhæng. Det spændende bliver at finde et mere enkelt smagsbillede, hvor det formentlig i højere grad er muligt at fremhæve humlens fine aroma. Det er selvsagt en af de helt store udfordringer at aflure humlematerialets krinkelkroge. Det er ikke bar sådan lige og derfor er det indtil videre heller ikke helt enkelt at vejlede i hvilken humle der er bedst og til hvilket formål. Men, det kommer!
Og så skal der lige leges lidt med at brygge hvidtøl her op til jul. Til glæde for risengrøden og børnene.
Årets julebryg er nu ved at være på trapperne og samtidig er det bryg no. 50. KongVinter kalder jeg det. Fordi det er en kraftig, varmende øl og fordi den alene har sin smag fra malt, humle og gæring og altså ikke fra posen med krydderier. Det gør den til en øl der ligeså vel kan nydes de lange vinteraftener som til selve julen.
Og så har jeg gentaget succesen med en speltøl som gik som ’varmt brød’ eller rettere ’frisk øl’ til høstmarkedet. Legeret af dette bryg er særdeles begrænset.
Se oversigten over aktuelle bryg her
Bryg malt humle øl kurser, smag og se

 

Bryggekurserne tilbydes som sædvanlig og flere og flere spørger om Teambuilding, hvor vi brygger. Til foråret afholdes et minikursus om humle og næste efterår om maltning for ’gør-det-selv’ entusiaster. I den kommende sæson tilbyder vi også programsatte rundvisninger i bryggeri med tilhørende smag på øllet om lørdagen i butikkens åbningstid.

 
Nye kogeskole kurser Masser af inspirerende kurser, kom selv eller giv et kursus i gave se under kurser i vores NetButik

 

 

   
Kattekillinger- nu uden hale !!!

 

 

Årets sidste kuld af vores skønne gennemkælne killinger er nu klart til at komme til deres nye hjem.
Vi har 5 killinger, en skildpaddefarvet, tre sorte og en rød, hvoraf den ene faktisk har en hale.
Resten er mere eller mindre haleløse, og det skyldes ikke at de har været generelt uheldige, men at vi har en stor flot og vild rød hankat, som ikke har hale, som huserer og nu har besvangret vores 3 hunkatte i den fødedygtige alder, og det kommer der skønne, haleløse killinger ud af.
Der er jo flere steder bl.a. Isle of Man, afsides steder i Spanien og Portugal, og på vore hjemlige Reersø hvor den afsides beliggenhed har betydet at dette gen for haleløshed har fået lov til at dominere, og man må konstatere at der faktisk er et dominerende gen, for næsten alle vores killinger har været haleløse i de sidste år. Der er både Stumpies- stumphalede og Rumpies, dvs. helt haleløse, som de kalder dem på Isle of Man, og haleløsheden har ikke nogen praktisk betydning for kattene, der trives fint.
Killingerne kan beses i åbningstiden, eller efter aftale.

 

Arbejde på Fuglebjerggaard

  • Vi står ofte og har brug for praktisk medhjælp
  • Forefaldende opgaver i bryggeri, tapperi, malteri, mølleri og landbrug
  • Andre opgaver i køkken, haver og butik kan også være aktuelle
  • Særlige færdigheder såsom kørekort, erfaring, handy-man kvaliteter en fordel
  • Gå-på-mod, kræfter og omhyggelighed forventes ligesom sans for kvalitet
  • Løn, omfang, arbejdstider mv. efter nærmere aftale
  • Henvendelse til Per Kølster, fortæl om dig selv og hør mere på per@fuglebjerggaard.dk

             

 

Det var alt for denne gang.
De bedste hilsner

Per og Camilla