Nyhedsbrev 56 februar 2010
fra FUGLEBJERGGAARD
v. Camilla Plum og Per
Kølster |
* Netop nu: |
I skrivende stunde
har vi de flotteste snemarker, høj himmel,
fantastisk fugleliv og en vinter som går lige i
hjertet. I dette nyhedsbrev koncentrerer vi
os om bryggeriet og hvad der knytter sig hertil.
Anledningen er at bryggeriet er nået til et flot
rundt tal nemlig BRYG NO 100. Og så er der lige
lidt om æbler, og i næste nyhedsbrev kommer der
så meget mere om alt det andet. |
* Bryggeriet |
Historien startede
i 1999 med de første bryggeforsøg, siden med at
malte og plante humle, og for så den 24. oktober
2005 at få godkendt det nuværende bryggeri og
malteri. Og det alt afgørende har været at nå
til et punkt, hvor de enkelte bryg kan stå
distancen. Om vi har nået målet? Ja, det synes
jeg. Nu står vi med bryg, som hver for sig er
noget helt særligt. De afspejler de råvarer som
gården kan præstere, og de erfaringer, som
efterhånden er opbygget med de simple remedier,
som bryggeriet er udstyret med. Det er ingen
overdrivelse at tale om et helt igennem unikt
håndværk fra mark til flaske. |
|
* Ølfestlighed og jubilæum lørdag den
27. februar i butikken og i caféen |
Kom og vær med til
at sætte smag på festligheden. Alle er velkomne
og til en billig penge kan du sætte smag på de
seneste bryg inklusive nyhederne. Vi serverer i
caféen og sælger på livet løs i butikken. |
|
* Bryg no. 100 – KULSVIER - klar
til salg og til at smage i caféen |
Kulsvier'en - vores
bryg no. 100 - blev brygget julestuedagen lørdag
den 5. december med deltagelse Lars Kristensen, Simon Wrisberg,
Uffe
Lund,
Jakob Bondesen, Henrik Jørgensen og Martin Hokfeld, som alle har
været eller fortsat er med til at bidrage til,
at 'KØLSTER' er det den er (eller han er) i dag.
Og tak for det!
Brygget er skabt på en blanding af alle gårdens
kornarter byg, hvede, spelt, rug, havre i rå
udgave og/eller maltet i form af 15 malttyper
fra malteriet, hvoraf nogle har været igennem en
langvarig og nænsom ristning. Winge4, en
fuldtræffer af en klassisk bitterhumle blev kogt
ind med urten. Jeg valgte den helt igennem
unikke humle 'Svenstrup Citron' som aromahumle.
Vi har dyrket den nu i 4 år ud fra en stikling
fra en gut, Bent, der bor ved Svenstrup Gods.
Hans kone ville ha' ham til at fjerne det
'skidt', men humlen stod lige op af bryggerset
og har utvivlsomt været en værdifuld
bryggehumle. Og som han sagde: "Og så har den en
utrolig duft af citron verbena". Gæren blev
afgjort i plenumdiskussion kl 12 på dagen.
Valget vil stod imellem en undergær S23 og
forskellige overgærtyper S05, S33 eller S04
eller evt. en blanding. Vi landede på vores
sikre kending S04, som har en effektiv gæring og
en neutral tilgang til at blande sig i
smagsbilledet, især når vi gærede under 20
grader. Vi indbryggede ved en høj Plato og gæren
skal kunne levere varen. Med andre ord alle
gårdens helt igennem unikke råvarer blev bragt
maksimalt i spil!
Resultatet er blevet en helt igennem mørk,
kraftig sag med med porterens fuldendte krop og
samtidig et strøg af den kornede smag som
karakteriserer en guiness og som gør selv et
meget sort øl drikkeligt.
De mørke malte
skaber deres naturlige brogede smagsunivers af
chokolade, lakrids og kaffe og alligevel
fornemmes både de lysere malte og
humlens aroma igennem de tykke sorte gardiner.
Med andre ord er det blevet et bryg som virkelig
spejler råvarernes utrolige smagspotentialer.
Nyd den let kølet, som en 'long drink', til
måltidets afsluttende søde sag eller til osten,
skulle det gå vildt for sig - og hvad er mere
oplagt end et 100 jubilæum - så drik den til et
dusin østers. Altså et øl fyldt af musik og
fest! |
|
* Bryg no. 101 – GÆKKEBRYG – også
klar, vores bud på en påskebryg |
Her er vi målrettet
gået efter at skabe et bryg som matcher
forestillingen om en påskebryg, hvad det så end
er andet end en kraftig sæsonøl til foråret
festlige sammenkomster og især de traditionelle
frokostborde med det kolde og det varme. Bockøl
hedder traditionen, men ikke nemt når der
foreskrives at øllet skal modne ved 0 grader i
lang tid. Det kræver kølegrej, som ikke gemmer
sig i vores lilleput bryggeri. Så vi har stillet
op til disciplinen ved at brygge før jul og
derefter påkalde os gudernes nåde og sende os
rigtig vinter - og fik vi!! Så er det lykkedes
at holde en lang modningstid nær ved og næsten
nul! Og så er den eftergæret på flasken, Det er
heller ikke klassisk for sådan et øl, hvor ingen
forventer et bundfald. Men heldigvis er det jo
blevet til en kvalitet og ikke en fejl.
Den er således brygget på blidt tørret Pallas
bygmalt, lidt Pallas kiksemalt der har fået en
varm slutbagning samt lidt rå Ølandshvede. Urten
er kogt på egen Hallertauer Magnum humle, tilsat
Winge9 som aromahumle og gæret med S23.
GækkeBrygget har en stor smagsfylde og samtidig
friskhed med en meget flot humlebitterhed og
aroma af Winge9'eren, en meget lovende type! og
så viser den et flot hvidt skum der lover godt
for duften. Nydes bedst ved ca. 8 0C. En sikker medspiller til forårets
festlige måltider! |
|
* Lørdag den 27. februar kl 11-13
Ølturen (tilmelding i
netbutikken) |
Stadig få pladser
til en tur rundt og får en førstehåndsfortælling
om hele menageriet. Vi ser malteriet i arbejde,
kigger på bryggeriet og trodser klimaets
udfordringer og ser på humlesystemet og hører
nyt og ender med at smage noget øl i mere varme
omgivelser. |
|
* Maxi malt økologi |
Økologiens Hus
(Landsforeningen for Økologisk jordbrug)
var for nylig ude med den nyhed, at et af
verdens helt store malterier, nemlig det
Carlsberg ejede DMG (Danish Malting Group) i
Vordingborg har lavet deres første batch
økologisk malt. Nu er det sådan at deres skala
er lidt vild, da resultatet af bare en af årets
365 dage er op mod 300 tons malt – nok til
adskillige millioner flasker almindeligt 33 cl
øl. Det gode ved historien er at det vil være
med til at fremme brygningen af økologisk øl,
mere malt og billigere end tilsvarende
udenlandsk. Det kan vi kun hilse velkomment både
på vegne af avlerne og forbrugerne. Økologisk øl
har i en årrække været sådan lidt
marginaliseret. Thisted og Ørbæk var de eneste
som kunne findes på supermarkedets hylder. Men
med den markante stigning i interessen for
økologi i det hele taget – og for øl - de senere
år, så tyder alt på at det for alvor er ved at
gå op for øldrikkerne, at også her gør det en
forskel. Og selvfølgelig gør det det. Det er
ikke lige meget om maltbyggen bliver sprøjtet og
kunstgødet og dyrket i ensrettede monokuluturer
eller om den er økologisk. Og det er bestemt
ikke lige meget om humlen kommer fra økologiske
avlere. Den konventionelle humle er en af verden
mest sprøjtede afgrøder, en kemisk udørk af
systematisk kamp mod alt hvad der kan bare
tænkes at slå sig løs i humlen. Så fornemmelsen
af at drikke en dejlig økologisk øl er
oplevelsen af at drage omsorg hele vejen rundt.
Altså den sædvanlige historie med økologi. |
|
* Mini malt økologi |
Nu kan man jo ikke
lade være med at tænke på at det gør det lidt
vanskeligt at være den lille spiller – malteren
som til sammenligning kan producere
100 kg malt i snit om
dagen eller nok til 1000 33 cl flasker øl. Der
er ikke musen og elefanten men lusen og
elefanten. Men mon ikke det gælder her som på så
mange områder, der er ikke tale om et enten
eller – nærmest tværtimod. Malteriet på
Fuglebjerggaard udfylder sin helt særlige niche,
som et innovativt værksted for at eksperimentere
med historiske sorter, nye malttyper og ikke
mindst det at kunne sætte navn og sted på
maltens historie. Den kan DMG ikke. Deres
produkt er fortsat det der passer til det
globale mainstreammarked. Med andre ord vil jeg
endnu engang hilse udviklingen velkommen. Skal
økologien for alvor slå igennem – d.v.s. blive
reglen frem for undtagelsen – så er der ingen
vej uden om at økologien befinder sig i
førertrøjen når det gælder almindelige
menneskers (billige) indkøb.
Så kan vi andre få plads til at være i
førertrøjen, når det gælder udvikling og vise
nye veje. Økologien må aldrig blive tilfreds med
at kopiere massetanken. På langt sigt kan
økologien kun udvikle sig – og dermed vores
jordbrugs- og fødevarekultur – såfremt den igen
bliver lokalt baseret. Det er ikke god økologi
at sende kornet fra Herodes til Pilatus for at
ende op med at få en øl.
|
|
* Malt – projektet |
Og så er vi tilbage
til hvor vi står:
Vinteren har sat udvidelsen af malteriet på
stand-bye. Men i det gamle malteri er der gang i
den. Den kommende tid skal vi malte dels egen
Pallas-byg og dels to af de gamle sorter – Fero
og Archer – som var de sorter, der i sidste års
test gav den bedste smag. Noget af malten skal
’ristes’ forskelligt. Materialet skal indgå i et
større analysearbejde på KU-Life, hvor nyansatte
phd-studerende Signe Hoff skal undersøge
maltegenskaber og smag. Og undervejs i
maltningen skal
Jakob Bondesen
se på måleudstyr og procesanalyser i forbindelse
med hans afgangsprojekt som
levnedsmiddeltekniker. Imens venter vi på at
foråret tillader at vi kan komme videre med
bygninger og udviklingen af det nye
malteriudstyr. |
Pallas
|
* Malt - til andre bryggere |
I vinterens løb har
vi fremstillet malt af to gamle og to nye
maltsorter og distribueret malten til Samsø
Bryghus og til Raasted Bryghus. Idéen er at
skabe interesse for den økologiske malt og ikke
mindst de gamle sorter. Projektet ligger i regi
af Økologiens Hus i Århus og styres af Svend
Hermansen. Malten er blevet til øl brygget hos
de involverede parter, og øllet vil blive udsat
for et kreativt og kritisk pressearrangement til
marts. Andre bryggerier har meldt sig og fået
maltet bl.a.
Bøgedal og
Stensbogaard. Og så er der et nyt
whisky-brænderi -
Nordisk Brænderi - på banen, hvor
maltningen starter i skrivende stund. Med andre
ord så sker der noget, og alt tyder på at vi
fremover vil kunne opleve at drikke ikke alene
øl men også whisky, hvor den primære råvare –
malten – ikke som hidtil blot har været et eller
andet anonymt – som sukker, kogsalt (fortsæt
selv listen) – men som produkter hvor vi
begynder at ane menneskene og stederne bag. Øl
med sjæl! Whisky med ånd! |
|
* Malt – til salg? |
Mange spørger om de
kan købe malt til deres hjemmebrygning. Og
svaret har hidtil været afvisende, fordi
mængderne har været for små og fordi manden har
været meget optaget af at blive dygtig nok til
at slippe malten løs ude i det virkelige liv. Nu
nærmer det sig med det intensive arbejde for at
systematisere og styre maltningen og fastlægge
de særlige kvaliteter. Og når vi er parate så
vil det straks blive annonceret på
www.fuglebjerggaard.dk og i et
nyhedsbrev. Og formentlig vil vi også være i
stand til at tilbyde malten i vore netbutik. |
|
* Humle – projektet |
Spørgsmålet er ikke
mere om humlen har en fremtid i Danmark, altså
ikke alene humle dyrket her men også humle som
stammer fra vores egen ’baghave’. Nej, det ved
vi. Den trives udmærket og alt tyder på at det
hverken er bedre eller dårligere at dyrke den
her sammenlignet med England, Tyskland o.s.v.
Humlen har nu i 5-6 år vist sit flotte væsen i
marken og i øllet. Ikke mindst med sidste høst
kan vi nu få en rigtig god fornemmelse af, hvad
den duer til. Og mange har deltaget i
humlehøsten (tak!!), som hvert år er en festlig
begivenhed i september.
Men flere ting er stadig ikke rigtigt på plads.
Det gælder især det vi overordnet kunne kalde og
pris og kvalitet. Forstået på den måde at jeg
dyrker mange forskellige og endnu ved jeg ikke
præcist hvilke af de testede typer jeg skal
satse på. Og så er arealet meget lille, hvis der
skal være nok til en større ølproduktion end den
vi har nu og eventuelt til salg! Og vil vi for
alvor se dansk humle – ligesom malten – som en
original og lokal råvare, så skal flere forhold
omkring dyrkning osv. afklares. Derfor har jeg
kastet mig ud i endnu en runde af at ansøge om
støtte til at afdække om dansk humle kan blive
konkurrencedygtig. Det sker i fortsat samarbejde
–
www.danskhumle.dk - med Gitte
Kjeldsen Bjørn og Ulla Kidmose (begge Århus
Universitet), Britt Sandstrøm (Carlsberg) samt
som noget nyt Per Jørgensen (Øl-laboratoriet) og
Claus Lund
fra Stensbogaard Bryghus. Nu må
vi se om bevillingsgiverne også mener, at
ansøgningen er god og at dansk humle er vigtigt
for udviklingen af fremtidens danske ølunivers.
Uanset hvad så kører humletoget…. |
|
* Humle – planter |
Mange spørger om de
kan købe humleplanter her, bestille dem eller
købe formeringsmaterialer. Det har været muligt.
Men da det er forbundet med en hel del praktiske
problemer, har vi valgt at koncentrere os om at
formere planter som alene sælges i vores
planteskole, og så længe lager haves. Sæsonen
starter den første lørdag i april.
I år er formeringen ekstra svær. Med
30 cm sne
og dybfrossen jord har det lange udsigter. Når
de formerer planter i Bayern tager det potter
ind i januar i et opvarmet drivhus, lader dem
skyde og på et tidspunkt kan de tage skud og
formere videre på. Og efter nogle måneder kan få
overvintrende planter blive til rigtigt mange
salgbare småplanter. Enkelt men krævende. Så det
er en mulighed at henvende sig til de erfarne
gartnerier og bestille herfra. Prøv
Eickelmann for tyske sorter eller
Aplus i UK for engelske sorter. |
|
* Kurser malt, om humle og om øl |
Har du lyst til
selv at kaste dig ud i noget lignende også i
villahaveskala eller på 4. sal, så er der kurser
i
netbutikken eller se kursusoversigten
på
www.fuglebjerggaard.dk.
|
|
* Æbleuniverset – noget nyt? |
Cideren står og
modner i de store 200 l keramiske krukker. Vi er
formentlig ude i den helt optimale, langsomme
forgæring, som kan ende op med at give en sublim
cider. Men vejrets luner – den iskolde snevinter
spiller os et puds. Vi skulle ha omstukket den
for længst. Cideren skal jo være klar til
fastelavn – sagde man i gamle dage. Det bliver
den ikke – til gengæld bliver den forhåbentlig
klar, når vi når hen sent på foråret, hvor den
vel egentlig er en fantastiske medspiller til
sæsonen for saftspændinger.
Og så er æblerne parkeret midlertidigt i en
aflagt kølekontainer, som kan holde kulden ude
med et lille tilskud af varme. Madæblerne Belle
de Boskoob, Bramley, Stenæble og Boiken har det
fint med samt de gode gamle vinterspisesorter
Bodil Neergaard og Ananas Reinette. Der er nogle
få Adams Pearmain og Dronning Louise, pragt- og
kraftfulde og milevidt fra moderne æblers
bolchepastiche. Á propos Stenæblet, som ikke er
et egentligt sortsnavn men et flere hundrede år
gammelt folkebegreb for holdbare meget sent
modnende æbler, så sælger navnet ikke. Hvem
gider putte et stenæble i æblekagen,
æbleflæsket, æblegrøden eller på æblemaden eller
i sildeskålen eller… Nej vel? Så jeg leder lige
efter et navn, som passer til æblet. Vær med på
spøgen hvis du lyster. Æblet kan købes i
butikken. Det smager glimrende og egner sig
fortrinligt til madlavning. Se
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/aebler/aebler%20gamle%20sorter.htm,
mere om stenæble nederst. |
|
* Podekursus |
Vi minder om at vi
igen afholder podekursus, i år den 27. marts,
hvor du selv kan fremstille æbletræer enten af
dit eget medbragte podemateriale eller af
podekviste, som stilles til rådighed på kurset,
se mere her: tilmelding mv. i
netbutikken. Du kan læse om podning
her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/aebler/Podning.htm
|
|
|
I næste nyhedsbrev vender vi
tilbage til |
Forårets
aktiviteter |
Frø |
Opskrifter |
O.m.a.
I disse uger har Camilla voldsomt travlt med at
skrive en bog færdig til et engelsk forlag om
Skandinavisk mad, og iøvrigt også med at pakke
og sende utallige pakker med frø o.s.v. til de
forårshungrende haveejere. Og så er der lige
Camillas TV programmer på DR2 "I den Sorte
Gryde" søndag aften kl 20.30. |
|
Hilsen
Camilla og Per
www.fuglebjerggaard.dk |