FUGLEBJERGGAARD
NYHEDSBREV 4

 

25. februar 2003

www.fuglebjerggaard.dk

 

 

INDHOLD:

FASTELAVN

ØLSMAGNING

OPSKRIFTER MED ØL

PODEKURSUS

HAVEKLØE I BUTIKKEN

KOGESKOLE

POLITIK GMO nej Tak!

 

 

 

FASTELAVN

Fastelavnsfest søndag den 2. marts kl. 12-16.

Vi arrangerer en fin og hyggelig fastelavnsfest for alle der vil være med.

Det foregår i gården hvor der er tønder til både børn og store børn /voksne fyldt med ordentligt guf, økoappelsiner, men ingen levende katte. Vi kårer  den bedste pige og drengeudklædning, og en kattekonge og dronning til hver tønde.

Det siger sig selv at både børn og voksne er klædt ud, - ingen lurepassere !!!

Så bider vi til bollen, danser ballondans, leger urtepottelege og hvad vi ellers synes er sjovt, og så går vi til kagerne.

Der er buffet med kaffe, the, kakao, boller, fastelavnsboller og alt hvad hjertet kan begære.

Vi glæder os til at se Jer
Pris alt inklusive, 100 kr. for børn og 150 kr. for voksne. Tilmelding på  tlf.: 48393943

 

ØLSMAGNING

Torsdag den. 6. marts, kl. 19.30 med Per Kølster.

Kom og oplev et stort udvalg af spændende økologiske kvalitets øl! Vi præsenterer mere end 30 forskellige øl fra Danmark, Tyskland, Frankrig og England som har to ting til fælles, at de er økologiske, og at de er rigtigt gode - for ikke at sige fremragende. Vi vil gerne pille myterne af økologien og sætte fokus på at kvalitet ikke alene er den gode smag, men også at produktionshistorien er på plads. Derfor inviterer vi til en hyggelig smageaften, hvor det bliver muligt at opleve virkeligt udsøgte kvalitetsøller, få nogle ord med på vejen samt nyde lidt brød, ost og pølse. Og selvfølgelig købe øl med hjem.

Tilmelding og mere om arrangementet på www.fuglebjerggaard.dk Pris 125 kr.

.

 

OPSKRIFTER MED ØL


Ål i øl

500 g ål i store stykker

2 spsk. smør

4 spsk. æbleeddike

1½ dl mørkt øl

2 dl sød cider

en halv l. hakkede, blandede krydderurter, persille, dild,­ purløg, kørvel, evt. også lidt havesyre

1 tsk. frisk timian

en smule tørret estragon

2 salvieblade

1 laurbærblad

1 dl fløde

salt og rigeligt sort, knust peber

 

Steg ålen i smørret i en flad, tykbundet gryde, som f. eks en sauterepande.

Det skal brune let, men ikke branke. Tilsæt eddiken og lad den stege væk igen. Tilsæt de tørre krydderurter, øl, cider, salt og peber. Lad ålen koge sagte til den er mør, ca. 15 min. tag den op.

Kom fløden i saucen og kog dem ind over kraftig varme til den cremer. Rør krydderurterne i. Smag saucen til med salt og peber og læg ålene tilbage i saucen. Spis straks.

Hvis saucen skal gemmes skal den koges igennem 10 min med urterne først.

 

Hane i sort øl

 

1 flaske. porter eller anden mørk øl

1½ dl Ø-cola fra Søbogaard

1 tsk. spidskommen

½ tsk. kommen

1 håndfuld Calamataoliven

1 kvist timian

2 friske laurbærblade

løg

andefedt eller olivenolie

1 kæmpehane

2 dl hønsefond

(maltkaffe)

 

Skær hanen ud i 8 stykker, med ben og det hele. Brun den i fedtstoffet, i en ikke for stor, tykbundet stegegryde, sammen med 2 store hakkede løg og krydderier­ne.

Hæld cola, øl og hønsefond på( hvis man har den), og vand til det næsten dækker kødet. Skru varmen ned til en svag boblen, læg låg på og lad det simre til bryststykkerne er møre, efter ca. ½ time. Hvis det er en unghane, skal det ikke have så længe.

Tag bryststykkerne op og lad resten boble videre.

Tag resten af kødet op når det er ved at falde fra benene. Kog saucen ind med de hele oliven til en meget tæt smag. Smag til med salt, peber og måske en smule sukker.
Det er en ret med hår på. Bitterheden i øllet giver en fantastisk aroma til saucen, som kompletteres af den søde, krydrede cola. Der er stor forskel på bitterheden og fylden i øl, en engelsk stout er der mere smæk i end en dansk porter. Hvis det viser sig at mangle bitterhed kommer man simpelthen en kop maltkaffe i. Det er en kaffeerstatning som fås hos helsekostbutikker. De er lavet på maltbyg og cikorie og er er ret anvendelige i mad. Der fås også en frysetørret version, som opløses direkte i saucen.

Man kan også bruge rigtig, stærk kaffe, som giver endnu en smag til retten, dejlig , men anderledes.

 

Mange flere opskrifter på www.fuglebjerggaard.dk klik på ” Camillas´s artikler og opskrifter.”

 

PODEKURSUS

Lørdag den 29. marts kl. 12-15 med Per Kølster

Podning er et gammelt håndværk,  som kan læres af alle. På kurset lærer du at pode dine egne æble- eller pæretræer, som du kan tage med hjem. Vi har æble- og pæregrundstammerne og vi kan tilbyde podekviste af forskellige kendte og traditionelle sorter  bl.a. æblesorterne Guldborg, Transparente Blanche, Gråsten, Signe Tillisch, Pigeon, Boiken, Belle de Boskoop, pæresorterne Gråpære, Clara Friis og Doyenne de Comice, Williams m.fl. Du kan selv medbringe podekviste af æble eller et pæretræ. Du  kan selv medbringe en skarp kniv– ellers kan du købe en podekniv i butikken.

Tilmelding og mere om arrangementet på www.fuglebjerggaard.dk, klik på podekursus.
Pris 175 kr.

 

 

 

 

HAVEKLØE I BUTIKKEN hver dag 11-17

 

Lige nu har gårdbutikken det mest interessante udvalg af frø til både blomster, stauder, toårige, grønsager og krydderurter fra Jollity farm, Frøposen og Solsikken.

En hel del, men ikke alle frø er økologiske.

Vi har lagt kataloger, havebøger og blade frem til at kigge i, lade sig inspirere af, og så man kan  slå op og se hvad de små frø bliver til, hvis man er i tvivl.

Her er alle de sjove, sære grønsager, gamle ”heritage seeds”, eksotiske og gammelkendte, udvalgt efter farve, smag, og skønhed, alle de elskede sommerblomster og en hel del nye, og rigtig mange  af alle de krydderurter som ellers er så vanskelige at få fat på. Priser på frø fra 12 til20.-- kr.

Vi fører fiberdug til at beskytte grønsagerne, , podeknive, plantepinde i træ, garn, lysægte tusch, sætteløg, økologisk jord, kort sagt alt til den økologiske køkkenhave.

Vi har grøngødning som f. eks honningurt, vikke og olieræddike som gøder haven mens de vokser, og forbedrer jorden i stedet for at den står bar.
Vi har læggekartofler af en meget bred vifte af gode kartoffelsorter, blå Congo, Sieglinde, hamlet, King Edward, raja, ditta, up to date ...

 

Vi fører små  sæt til at lave urtepotter af gamle aviser i stedet for dyre tørvepotter, vidundermidler til en bedre kompost, og nogle af de acceptable metoder man kan benytte for at undgå orm i kålen, æblerne, ærterne, blommerne.... 

Vi har små gamle lerpotter og hen over foråret , når havekløen for alvor klør, flere og flere ting til haven, gladiolusknolde, havemøbler, forårsblomster, potter og krukker.

 

 

 

KOGESKOLE

 

Toscana 22-26.maj med Camilla

Politiken Plus arrangerer en herlig rejse til Toscana 22-26. maj  med Camilla Plum

som guvernante. Helle Tesio underviser  os i Toskansk madlavning, Alfredo Tesio taler om vin, og Camilla  supplerer med idéer til at kombinere Toscana og de hjemlige himmelstrøg.

Turen går til et vidunderligt vinslot, hvor vi skal bo. Det er en hyggelig rejse med masser af madlavning, masser af mad, og også tid til at udforske området og Siena på egen hånd.

Prisen er 7.450. pro pers, alt inkl. Tilmelding  og yderligere oplysninger : Politiken marketing Rådhuspladsen 37, 1785 København V, mærk kuverten 'Toscana'

 

 

Bagekurset Torsdag 24. april kl. 17 - 22 & fredag 25. april kl. 9 –14

Pris Kr. 900. Tilmelding på www.fuglebjerggaard.dk, klik på kogeskole.

Stadig få pladser.

 

Nyt kogeskoleprogram

Næste nyhedsbrev, ca. 1. april.

 

 

POLITIK GMO Nej tak!

Fra alle sider bombarderes vi med at verden kun kan overleve, hvis vi får gensplejsede dyr og planter, de såkaldte GMO’ere. Vi slås for at undgå gensplejsning. Vi er stærkt imod. Du kan se Pers bud på en økologisk gen - etik og dermed hvorfor GMO Nej Tak! på www.fuglebjerggaard.dk klik under ”Per og Gården”. Se også www.praktiskoekologi.dk

 

I fællesskab med en lang række organisationer er der lavet er erklæring mod GMO, Økologisk Landsforening har startet en kampagne for GMO frie gårde. En bredere kampagne er på trapperne. Hold øje på www.gmofri.dk

 

De bedste hilsner

Camilla Plum og Per Kølster

 

Ønsker du ikke i fremtiden at modtage nyheder fra os, vil vi bede dig gøre dig den ulejlighed at gå på nettet på www.fuglebjerggaard.dk under ”nyhedsbrev” og udfylde afmeldingsskemaet, så vil du blive slettet fra listen.