FUGLEBJERGGAARDNYHEDSBREV 4
25. februar 2003 |
|
INDHOLD: FASTELAVN ØLSMAGNING OPSKRIFTER MED ØL PODEKURSUS HAVEKLØE I BUTIKKEN KOGESKOLE POLITIK GMO nej Tak!
|
|
|
FASTELAVN
Fastelavnsfest søndag den 2. marts kl. 12-16.
Vi arrangerer en fin og hyggelig fastelavnsfest for alle der vil være med.
Det foregår i gården hvor der er tønder til både børn og store børn /voksne fyldt med ordentligt guf, økoappelsiner, men ingen levende katte. Vi kårer den bedste pige og drengeudklædning, og en kattekonge og dronning til hver tønde.
Det siger sig selv at både børn og voksne er klædt ud, - ingen lurepassere !!!
Så bider vi til bollen, danser ballondans, leger urtepottelege og hvad vi ellers synes er sjovt, og så går vi til kagerne.
Der er buffet med kaffe, the, kakao, boller, fastelavnsboller og alt hvad hjertet kan begære.
Vi glæder os til at se Jer
Pris alt inklusive, 100 kr. for børn og 150 kr. for voksne. Tilmelding på tlf.:
48393943
ØLSMAGNING
Torsdag den. 6. marts, kl. 19.30 med Per Kølster.
Kom og oplev et stort udvalg af spændende økologiske kvalitets øl! Vi præsenterer mere end 30 forskellige øl fra Danmark, Tyskland, Frankrig og England som har to ting til fælles, at de er økologiske, og at de er rigtigt gode - for ikke at sige fremragende. Vi vil gerne pille myterne af økologien og sætte fokus på at kvalitet ikke alene er den gode smag, men også at produktionshistorien er på plads. Derfor inviterer vi til en hyggelig smageaften, hvor det bliver muligt at opleve virkeligt udsøgte kvalitetsøller, få nogle ord med på vejen samt nyde lidt brød, ost og pølse. Og selvfølgelig købe øl med hjem.
Tilmelding og mere om arrangementet på www.fuglebjerggaard.dk Pris 125 kr.
.
OPSKRIFTER MED ØL
Ål i øl
500 g ål i store stykker
2 spsk. smør
4 spsk. æbleeddike
1½ dl mørkt øl
2 dl sød cider
en halv l. hakkede, blandede krydderurter, persille, dild, purløg, kørvel, evt. også lidt havesyre
1 tsk. frisk timian
en smule tørret estragon
2 salvieblade
1 laurbærblad
1 dl fløde
salt og rigeligt sort, knust peber
Steg ålen i smørret i en flad, tykbundet gryde, som f. eks en sauterepande.
Det skal brune let, men ikke branke. Tilsæt eddiken og lad den stege væk igen. Tilsæt de tørre krydderurter, øl, cider, salt og peber. Lad ålen koge sagte til den er mør, ca. 15 min. tag den op.
Kom fløden i saucen og kog dem ind over kraftig varme til den cremer. Rør krydderurterne i. Smag saucen til med salt og peber og læg ålene tilbage i saucen. Spis straks.
Hvis saucen skal gemmes skal den koges igennem 10 min med urterne først.
1 flaske. porter eller anden mørk øl
1½ dl Ø-cola fra Søbogaard
1 tsk. spidskommen
½ tsk. kommen
1 håndfuld Calamataoliven
1 kvist timian
2 friske laurbærblade
løg
andefedt eller olivenolie
1 kæmpehane
2 dl hønsefond
(maltkaffe)
Skær hanen ud i 8 stykker, med ben og det hele. Brun den i fedtstoffet, i en ikke for stor, tykbundet stegegryde, sammen med 2 store hakkede løg og krydderierne.
Hæld cola, øl og hønsefond på( hvis man har den), og vand til det næsten dækker kødet. Skru varmen ned til en svag boblen, læg låg på og lad det simre til bryststykkerne er møre, efter ca. ½ time. Hvis det er en unghane, skal det ikke have så længe.
Tag bryststykkerne op og lad resten boble videre.
Tag resten af kødet op når det er ved at
falde fra benene. Kog saucen ind med de hele oliven til en meget tæt smag. Smag
til med salt, peber og måske en smule sukker.
Det er en ret med hår på. Bitterheden i øllet giver en fantastisk aroma til
saucen, som kompletteres af den søde, krydrede cola. Der er stor forskel på
bitterheden og fylden i øl, en engelsk stout er der mere smæk i end en dansk
porter. Hvis det viser sig at mangle bitterhed kommer man simpelthen en kop
maltkaffe i. Det er en kaffeerstatning som fås hos helsekostbutikker. De er
lavet på maltbyg og cikorie og er er ret anvendelige i mad. Der fås også en
frysetørret version, som opløses direkte i saucen.
Man kan også bruge rigtig, stærk kaffe, som giver endnu en smag til retten, dejlig , men anderledes.
Podning er et gammelt håndværk, som kan læres af alle. På kurset lærer du at pode dine egne æble- eller pæretræer, som du kan tage med hjem. Vi har æble- og pæregrundstammerne og vi kan tilbyde podekviste af forskellige kendte og traditionelle sorter bl.a. æblesorterne Guldborg, Transparente Blanche, Gråsten, Signe Tillisch, Pigeon, Boiken, Belle de Boskoop, pæresorterne Gråpære, Clara Friis og Doyenne de Comice, Williams m.fl. Du kan selv medbringe podekviste af æble eller et pæretræ. Du kan selv medbringe en skarp kniv– ellers kan du købe en podekniv i butikken.
Tilmelding og mere om arrangementet på
www.fuglebjerggaard.dk, klik på podekursus.
Pris 175 kr.
|
HAVEKLØE I BUTIKKEN hver dag 11-17
Lige nu har gårdbutikken det mest interessante udvalg af frø til både blomster, stauder, toårige, grønsager og krydderurter fra Jollity farm, Frøposen og Solsikken.
En hel del, men ikke alle frø er økologiske.
Vi har lagt kataloger, havebøger og blade frem til at kigge i, lade sig inspirere af, og så man kan slå op og se hvad de små frø bliver til, hvis man er i tvivl.
Her er alle de sjove, sære grønsager, gamle ”heritage seeds”, eksotiske og gammelkendte, udvalgt efter farve, smag, og skønhed, alle de elskede sommerblomster og en hel del nye, og rigtig mange af alle de krydderurter som ellers er så vanskelige at få fat på. Priser på frø fra 12 til20.-- kr.
Vi fører fiberdug til at beskytte grønsagerne, , podeknive, plantepinde i træ, garn, lysægte tusch, sætteløg, økologisk jord, kort sagt alt til den økologiske køkkenhave.
Vi har grøngødning
som f. eks honningurt, vikke og olieræddike som gøder haven mens de vokser, og
forbedrer jorden i stedet for at den står bar.
Vi har læggekartofler af en meget bred vifte af gode kartoffelsorter, blå Congo,
Sieglinde, hamlet, King Edward, raja, ditta, up to date ...
Vi fører små sæt til at lave urtepotter af gamle aviser i stedet for dyre tørvepotter, vidundermidler til en bedre kompost, og nogle af de acceptable metoder man kan benytte for at undgå orm i kålen, æblerne, ærterne, blommerne....
Vi har små gamle lerpotter og hen over foråret , når havekløen for alvor klør, flere og flere ting til haven, gladiolusknolde, havemøbler, forårsblomster, potter og krukker.
KOGESKOLE
Toscana 22-26.maj med Camilla
Politiken Plus arrangerer en herlig rejse til Toscana 22-26. maj med Camilla Plum
som guvernante. Helle Tesio underviser os i Toskansk madlavning, Alfredo Tesio taler om vin, og Camilla supplerer med idéer til at kombinere Toscana og de hjemlige himmelstrøg.
Turen går til et vidunderligt vinslot, hvor vi skal bo. Det er en hyggelig rejse med masser af madlavning, masser af mad, og også tid til at udforske området og Siena på egen hånd.
Prisen er 7.450. pro pers, alt inkl. Tilmelding og yderligere oplysninger : Politiken marketing Rådhuspladsen 37, 1785 København V, mærk kuverten 'Toscana'
Bagekurset Torsdag 24. april kl. 17 - 22 & fredag 25. april kl. 9 –14
Pris Kr. 900. Tilmelding på www.fuglebjerggaard.dk, klik på kogeskole.
Stadig få pladser.
Nyt kogeskoleprogram
Næste nyhedsbrev, ca. 1. april.
Fra alle sider bombarderes vi med at verden kun kan overleve, hvis vi får gensplejsede dyr og planter, de såkaldte GMO’ere. Vi slås for at undgå gensplejsning. Vi er stærkt imod. Du kan se Pers bud på en økologisk gen - etik og dermed hvorfor GMO Nej Tak! på www.fuglebjerggaard.dk klik under ”Per og Gården”. Se også www.praktiskoekologi.dk
I fællesskab med en lang række organisationer er der lavet er erklæring mod GMO, Økologisk Landsforening har startet en kampagne for GMO frie gårde. En bredere kampagne er på trapperne. Hold øje på www.gmofri.dk
De bedste hilsner
Camilla Plum og Per Kølster
Ønsker du ikke i fremtiden at modtage nyheder fra os, vil vi bede dig gøre dig den ulejlighed at gå på nettet på www.fuglebjerggaard.dk under ”nyhedsbrev” og udfylde afmeldingsskemaet, så vil du blive slettet fra listen.