Nyhedsbrev 48 januar 2009 FUGLEBJERGGAARD
v.
Camilla Plum og Per Kølster

(fotos af Anne-Li Engström)
 

 
 
Indeholder noget om alt det vi venter på:
Frø, Grønt, Rødt, Orange, Spirer, Varme og Frodighed
og hvad der ellers er på tapetet her i vinterens dybe mørke

 

* Camillas lille, store frøbutik
* Camillas Tomat og Chili erfaringer 2008
* Nye haveplaner i år.
* Camillas nye bøger og aktuelle bøger
* Store Havedag
* Camillas havekurser
* Friskslagtet svinekød
* Det gærer og bobler, salter og sylter allevegne
* Andet dejligt kød
* Pers podekursus
* Podekviste af mange æblesorter også engelske cidersorter
* Flere kurser i ’malt selv’, brygning og humledyrkning
* 50 historiske maltbygsorter skal maltes og testbrygges
* Malteriet professionaliseres
* Det verdenskendte norske bryggeri Nøgne Ø får lavet malt
* Ny øl på hylder og trapper
* Red Alert!! Bier truet af GMO-majs
* Green Alert! Danmarks Naturfredningsforening kræver økologi
   

* Ny bog om haven på trapperne!! Udkommer i April!
Med udgangspunkt i min TV serie om haven her på Fuglebjerggaard, som blev vist både sidste og forrige år, har jeg skrevet en rigt illustreret bog om haven. Den er skrevet så begyndere kan følge med, den er ment som en opklaring af alle mulige mysterier som plager den nye haveejer, masser af praktiske- (og gennemførlige) råd- , om at dyrke sin jord, dræbersnegle, såning, vanding, plantning, stiklinger,frøsorter,  jordbehandling,osv osv,  og kapitler om alle mine hedeste havepassioner, Tomater, Chili, bær, frugt, Sydamerikanske  grøntsager, hvordan man kan dyrke noget året rundt, om potter  og buketter året rundt. Bogen følger ikke programmerne slavisk, og er tænkt som en brugsbog i sig selv, og et supplement til ’Camilla i haven’ En del af bogen kan man få et sneak- peek af  på havesiderne  her på hjemmesiden. Camilla
 
* Min lille bog ’Blomstrende mad’
 
udkom i November, og jeg er rigtig glad for den. Lille nuttet format, ikke så meget lirum larum, masser af opskrifter med blomster, på alle mulige slags mad og bagværk, og dyrkningsanvisninger på det hele. Man kan spise langt flere blomster end man lige tror, bl. andet georrginerødder, og blomster, Solsikkehoveder kan koges som artiskokker, violer kan blive til en tindrende blå gele. Det er simpelthen sjovt.

Fås i netbutikken, i gårdbutikken, hos boghandleren, og på www.saxo.com

 
* ’Grønt’
 
i to bind fra 2002, er nu udsolgt fra forlaget. Den handler om alt det essentielle ved at dyrke køkkenhave, og spise sine afgrøder, skrevet så alle kan følge med, helt fra begyndelsen, om hvordan man både dyrker og spiser grøntsagerne, blomsterne, krydderurterne, og passer sin jord og sin have. Et lille restparti kan købes i gårdbutikken, eller i netbutikken.
 
* ’Blomster’
 
om glæden ved at dyrke blomster, med mange gode og praktiske råd, og Anne-Li Engströms vidunderlige fotos, Kan man stadig få hos boghandleren, i gårdbutikken, og på www.saxo.com
 

 

 

 

 

* Min lille, store frøbutik
 
For snart 9 år siden begyndte jeg så småt at sælge mine egne tomatfrø, og et mindre udvalg af sommerblomster af egen  avl, grøntsagsfrø fra det hedengangne ’Frøposen’, og jeg holdt det i flere år til lidt småsalg i butikken. Det var mest for sjov, sådan at mennesker når de havde vandret rundt i haven og havde forelsket sig i en pæonblomstrende valmue, eller en Malva Mauritiana med de fantastiske dybtviolette blomster kunne købe frø med hjem.
Gradvist har både min tomatmani-udviklet sig, og vores gæsters  interesse for at dyrke deres egne virkelig velsmagende afgrøder taget fart. Jeg er blevet bidt af chili, især friske chili i en  grad som jeg ikke havde troet var muligt, og samlet endnu flere sorter, som vi så også dyrker hvert år. For nogle år siden gik vi på nettet, stadig kun for sjov, på den gammeldaws facon med bankoverførsler og lange lister, og jeg var glad og overrasket over hvor mange der orkede at bestille på den måde. Det sidste 1½ år har vi været på med en rigtig Netbutik, hvad der har gjort livet nemmere for både kunderne og for mig. Det er stadig sjovt, sjovt at finde nye sorter, gamle pålidelige sorter, dyrke helt nye ting, og blive klogere hele tiden.
Og lige pludselig kan jeg se at vi har en blomstrende butik, i begge betydninger, flest økologiske frø at vælge imellem i Norden, er det blevet til, og rigtig mange sorter af det der ligger mit hjerte nærmest, Tomaterne, hestebønnerne, chilierne, sommerblomsterne og krydderurterne, de spiselige blomster, og så alt det andet.
Det sidste år har vi haft en dejlig gartnerelev, Anja, som har gjort det muligt at få taget endnu flere af vores egne frø, sorteret, pakket, skrevet labels, og sendt dem af sted til hele landet, og i stigende grad også til norden. Det er stadig sjovt, og ekstremt håndholdt og det skal det blive ved med at være.
Jeg får  mange henvendelser fra kunder der tror vi er en kæmpeforretning, og det er vi gudskelov ikke, og mange der ønsker sig fotos af alle afgrøderne, og dyrkningsanvisninger på poserne. Vi kæmper med det, og lige nu har vi takket være en masse skønne fotos taget her på stedet gennem de sidste år af Anne-li Engstöm, og en del lånefotos fra vores leverandører af de frø vi ikke selv dyrker, lykkedes at få fotos på 2/3 af vores frø. Resten må vente til vi får dem fotograferet, vi håber på at vores kunder har forestillinsgkraft til at se det hele for sig, uden fotos, der hvor de mangler.
Til gengæld har vi lagt alt hvad man kan ønske sig at vide om, hvordan man dyrker frøene ind på hjemmesiden, lige til at læse og downloade istedet for at skrive det på poserne. Her er plads til langt mere info. Vi håber at høre hvis der er noget der mangler.
God fornøjelse i haven I år, lad det snart blive forår.
Camilla Plum
* Alt om dyrkningen af frøene her: http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/intro.htm
* Frøbutikken finder du her: http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=43&osCsid=90a62d8fa6c7420fb5c85437998e2475
 

* Camillas Tomat og Chili erfaringer 2008
 
 Når man sælger frø er det stående spørgsmål jo altid, hvad der er bedst, og det kan jeg desværre ikke svare fornuftigt på, for det er som alt andet, man kan ikke få det hele.
Bedst kan handle om smag, og her gider jeg kun dyrke noget der smager virkelig godt, men helst på mange forskellige måder.
Bedst kan være resistent mod alle mulige og umulige plantesygdomme, og her begynder problemerne, for resistens koster et andet sted, som regel smag. Men man kan regne med at gamle sorter af grøntsager og blomster er rimelig resistente og ret tolerante overfor både tørke, vind, regn, kulde, hede, ellers var de simpelthen ikke overlevet i så mange år.

Læs hele artiklen om mine erfaringer i 2008 her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/0901tomaterchilli2008.htm
 

God fornøjelse denne sæson, se mere under 'haven' her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/Camilla.velkommen.htm

   

 

* Nye haveplaner i år
 
Egentlig er der jo nok at gøre allerede som det er, men mine planer for haven på Fuglebjerggaard er at etablere et stort skønt sensommer- og  efterårsbed i alle de varme pink, gule, lilla, røde og orange farver jeg kan få fat i. Bedet skal være et skønt kaos af de nemme efterårsstauder som Helenium, Echinacea, Stauderudbecia, staudescabioser, asters. Georginer, Og så enårige blomster. Især er jeg blevet forelsket i orange. Det er en farve som er så forskellig i blomsterverdenen  at man egentlig ikke skulle tro det var samme farve, forskellen i bladenes overflade, gennemskinnelighed, størrelse, og så lige den nuance de har valgt at optræde i gør det vildt fascinerende at arbejde med.
Det begyndte for alvor med en ordentlig række Rudbeckia hirta, en skøn kraftig og frodig efterårsblomstrende enårig, og ved siden af en lige så fed række Cosmos sulphureus, en orangeblomstrede fætter til både Cosmos/ stolte kavalerer, men med et helt andet udtryk, og den fine, men sarte knoldplante Chokolade cosmos. Den orange cosmos er simpelthen skøn, i mange forskellige nuancer, tynde insektvingeagtige blomsterblade, og helt fantastisk sammen med de mørke enårige skabioser, og så hele det flor at morgenfruer i alle tænkelige orange nuancer de får lov til at brede sig i køkkenhaven hele efteråret.
Jeg plukkede en Enorm orange buket til min fødselsdag i september, som jeg stadig kan se for mit indre øje. Og jeg må simpelthen bare ha et helt bed  til at plukek mange fler ebuketetr i, og bare på den måde som man kan glæde sig over på den der helt særlige intense måde der nærmer sig kærlighed,  indtil frosten stopper festen.
   

 

 

 

 

* Store Havedag
 
Vi har tradition for en lang række arrangementer om det der gror her på gården, og det har vi så sandelig også i år. Men som noget helt nyt har vi i år Den Store Havedag den 4. april kl. 10-16.

Kl 10.00  Åbner Vores Fine lille Økologiske Planteskole på Fuglebjerggaard for sæsonen. Vi har forhåbentligt et fint udvalg af planter, løg og blomster klar til havesulte gæster. Butikken er åben med masser af havegrej, frø o.m.a.

Kl. 11-12.00 Fortæller Per Kølster om humledyrkning og giver en rundvisning i Humlegården

Kl. 12-13.00 Rundvisning i køkkenhaven, og resten af haven med Camilla, hvor hun fortæller om årets planter, planer og projekter, hvad der skal gro hvor, om jordbehandling, sorter, og hvordan man får noget til at gro derude det meste af året, og ikke kun i nogle korte sommermåneder.

Kl. 14-15.00 Viser Anja Barfod hvordan man stiklingeformerer krydderurter som lavendel, rosmarin og salvie, og  viser hvordan man sår sine frø i små potter, Så man kan lave sine egne planter. Deltagerne får et par potter med hjem til at passe og pleje.

Kl. 15-16.00 Fortæller Per og Camilla om kartoffelsorter til lægning, georginer, jordskokker, løg, grøntsagssorter, og det hele kan købes med hjem.

Per, Camilla og Anja rådgiver hele dagen om alle havespørgsmål.
Arrangementet koster 50.- Tilmelding på http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_42

En kop kaffe eller the er inkluderet i arrangementet. Hjemmebagt kage, et glas øl, og en skål skøn fyldig suppe kan købes til rimelige priser 11-15.00

   
* Øvrige havearrangementer i foråret med Camilla
 
Chili- tomatdage
Spiselige blomster
Salater og blomster
Krydderurter
Kan ses her http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_42
 
   
* Svine slagtning
 
Vi har haft fornøjelsen af 5 pragtfulde, sprælske grise, der på det seneste har trodset frosten og gravet sig varme i sommerens kartoffelmark. Forleden endte de hos slagteren og kan nu købes som dejlige udskæringer i gårdbutikken
   
*Det gærer og bobler alle vegne,…
 
Et par af grisene endte deres dage her på gården til eget forbrug og er ved at blive transformeret til sylter og blodpølser, tørrede skinker, chorizo, lomo, sausisson sec, pancetta og bacon ved saltets , tidens og en mængde mælkesyrebakterier, og andre gavnlige småkravls hjælp.  Det vil modne og gære og gøre ved, i ugevis, og for skinkernes vedkommende skal de hænge helt frem til oktober.
Det hele handler om en Bog og en TV serie om konservering, med arbejdstitlen ’Mad der holder’, Så derfor er hele gården i øjeblkiket ved at være en stor boblende syltekrukke. Sauerkrauten gærer, kombucha og kefir bobler,  og det er ufatteligt spændende at være med til. .
   
* Mere kød
 
Derudover har vi også rigtigt dejligt, ægte kalvekød på lager, kalvekød med den helt rigtige fine smag som skyldes at de er slagtede mens de stadig har spædkalvens mælkepræg. Og omvendt så har vi prægtigt oksekød på lager fra vores kreaturer der får lov til at få rigtig alder før de slagtes. Find det i butikken.
   
* Podekursus
 
For mere end 10. gang afholdes årets podekursus den 28. marts, hvor du selv kan fremstille æbletræer enten af dit eget materiale eller af podekviste, som stilles til rådighed på kurset, se mere her: http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_119
   

* Podekviste
Og har du erfaring eller lyst til selv at tage fat, så kan du skaffe podekviste i Netbutikken her:

http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=84&osCsid=26fb84a3178db137c14079d522644729

   
* Cidersorter
 
Cider begynder at blive mere udbredt, og vil man selv dyrke æbler der egner sig kan man tage fat i et udvalg af engelske sorter. Danske spise- og madæbler kan anvendes til most, men rigtig cider laves af æbler til formålet. Se i Netbutikken under podekviste eller mere om sorterne her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/aebler/ciderapples.htm
   
* Kurser ØL MALT HUMLE
 
Foråret bugner af kurser om øl: Ølbrygning, hvor alle kan være med; om at malte i en skala, der svarer til håndbryggerens muligheder og drømme; og om at dyrke sin egen humle. Kig ind i Netbutikken og se datoer, priser, arrangementernes indhold mv. her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/shop//index.php?cPath=38_39
 
* Maratonmaltning og – brygning
På Mørdrupgaard har Per Grupe i smaarbejde med Anders Borgen prøvedyrket over 50 forskellige gamle historiske sorter af byg, som kan bruges til malt og dermed til at brygge øl med, som kan komme til at smage af ’hine tider’. Men hvordan smager de? Og hvis vi kan forløse nogle af sortenes historier og smagspotentialer har vi grundlagt en fornyelse af den danske øklbrygning. Jeg har derfor påtaget mig at turbomalte små partier af det hele hver for sig. Og derefter brygge hver for sig med de 50 sorter. En fantastisk maratonbrygning, som skal munde ud i en omfattende smagning engang sidst i marts af det færdige øl. Følg med i historien. Forhåbentlig ender det med at øllet vil blive tilgængeligt for et større publikum måske til ølfestivallen til maj. Lad os se!
   
* Nordisk Malt
 
Nøgne Ø laver som bekendt fremragende øl, og jeg gætter det på er det mest kendte skandinaviske mikrobryggeri uden for Skandinavien. Og som om det ikke er nok, så vil Nøgne Ø også lege med malten. Forleden kom Frank Wärme, svensk brygger fra NøgneØ, forbi med deres norske korn. Og nu er det op til malteriet på Fuglebjerggaard at få kornet maltet.
http://www.nogne-o.com/ 
   

* Malteriet professionaliseres
 
I samme åndedrag har vi forbedret malteriet, så vi kan arbejde om vinteren. Og så arbejdes der på højtryk på at søge Direktoratet for Fødevareerhverv om projektmidler til i samarbejde med blandt andre KU-LIFE (Birthe Pontoppidan Møller Jespersen) og Nørrebro Bryghus (Anders Kissmeyer) at intensivere maltproduktionen og finde nøglerne til at producere malt, som kan finde vej til danske mikrobryggerier og håndbryggere. Det kræver måleudstyr og præcis styring i malteriet, etablering af ny maltningsteknik og risteri, og så kræver det forsøg, smagning og intens udvikling for at opnå et spændende resultat. Så… vi smøger ærmerne op.
   
* Bryggeriet
I bryggeriet starter Jakob Bondeseen som deltids brygger, så vi kan få skovlen under alle de utrolige muligheder som vores egen malt og humle kan give i brygningen. Forhåbentlig kommer vi til at se flere og større bryg hen over foråret og sommeren… Så .. vi smøger ærmerne endnu højere op.
 
* Bryg
 
Et bryg står på hylderne nu, det hedder bryg 77 og ’Humle dobbel’, et bryg som er præget af en mild humling fra helt friskplukket humle under brygningen i september 2008. Ting tager tid, nu er det der.

Det andet – bryg 78 – er en gentagelse af et tidligere succesrigt bryg ’Ravgylden’, som har en dejlig maltrig aroma og en tydelig krydret signatur fra en gær der stammer fra et af Belgiens berømte klostre. Øllet skummer flot op og kilder i næsen.

 
* Red Alert!! Bier truet af GMO-majs
Bier er en helt nødvendig forudsætning for verdens trivsel. Økologisk honning er en sjælden vare, fordi bier flyver over større arealer end det enkelte landbrug. Og helt galt går det når bierne, besøger en gensplejset afgrøde og får indtaget GMO-pollen. Så handler det ikke om økologi mere, men om at honningen bliver usælgelig, den er forbudt. Se her http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/dyr/bier-biavlskatastrofe.htm hvor galt det kan gå. Historien er fra Tyskland
   
* Green Alert!! Danmarks landbrug 100% økologisk om 25 år
 
Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen langer voldsomt ud efter regeringens grønne linie og melder klart ud: Danmark skal indenfor en overskuelig fremtid være omlagt, så hele landbruget bliver økologisk. Tankevækkende at en så stor og bredt funderet forening kan samles om et så klart og væsentligt budskab. Læs kronikken i Politeken og få syn for sagn her: http://politiken.dk/debat/kroniker/article624177.ece.
Vi er helt enige!
   
 
Hilsen

Camilla og Per