NYHEDSBREV N0. 32
APRIL 2007

Indholder bl.a.:

Påske og forår i butikken
Opskrifter på forårs- og påskemad
Camilla snart i TV
Ny bog om øl fra Pers hånd
Nyt fra bryggeriet og humlen
Glimt af foråret
Sidste nyt i afdelingen for offentlige skærmydsler og tragikomiske tildragelser
Om geden Åse
Om sidste nyt fra hønsegården
Om Monsantos udmattelseskrig
Om Arla i Økologisk Landsforening
 

 

Forår og påske i butikken

Forår og påske i butikken

Åbningstider:

I påsken torsdag, fredag og lørdag den 5-7. april, kl. 10-16.
Derudover som sædvanlig og indtil videre lørdage 10-16

 

Kom og køb ind til påsken, se på lam og det spirende forår i haven.


Krydderurterne og let udvalg af udplantningsplanter og blomster er på plads i drivhuset, lige til at plante ud derhjemme, og udvalget af vores frø er stadig stort og spændende.

Butikken er pyntet til påske og vi har et fint udvalg af påskepynt, håndmalede æg, små polske fletkurve, og andet uundværligt dims.


Der presses og vés i fårefolden i disse dage, de små sorte lam ankommer, kommer på benene og springer i løbet af få timer rundt efter deres mor. Det er en vidunderlig oplevelse, og lige noget for børnene.

 

Påsketilbud

Lammekød til påske er jo ikke de små nyfødte yndigheder, men lam fra sidste år, såkaldt fjorlam, hvoraf vi har slagtet nogle stykker som ligger ferske, velhængte og smørmøre i passende udskæringer klar til salg i butikken fra d 5, 6 og 7 april.

 

Nyheder


Vi har nogle gode nyheder i butikken, En skøn fyldig kaffe fra Just Coffee,  høstet i et økologisk kaffekollektiv i Chiapas, Mexico, den hedder Mut Vitz, som betyder Fuglebjerget på Txzotzil, det lokale sprog, og det kunne vi ikke stå for. Den kommer som hele bønner og koster 45,- kr. for 250 g.
 

Vi har fået et udvalg af noget af det absolut lækreste økologiske chokolade, i de fineste pakninger, fra Prestat, måske en mere voksen udgave af påskeægget ? http://www.naturesource.dk/chokolade.php

Æskerne koster 118,- kr. og pladerne 48,- kr. 

 

Et udvalg af superlækre kropsolier fra Cosmoveda, , i ayurvedisk kvalitet, lækre og velværende.

Og så er der naturligvis frisk frugt og grønt, en ny sending af de gode Merguezpølser, og et godt udvalg af vores okse og kalvekød.
 

Cyber-space

 

Vi annoncerede í sidste nyhedsbrev at vi snart går i luften med en net-butik. Da det er mere krævende end forventet afventer vi stadig det færdige resultat, hvor alle detaljer er på plads.

 

Mave og have

Camillas forårskøkken

Opskrifter på dejlig forårsmad:

 

Aspargesrisotto

Risotto

Braiseret fennikel med parmesan

Salade Lyonnaise

Agurkesalat med dild

Grydestegt kylling med estragon og ærter bonne femme

Gulerødder og forårsløg med mynte

Lammekebab

Rødløgssalat

Irske kartoffelboller

Helt utroligt god citronroulade

Brændenældevafler med stenbiderrogn

Ancoïade

Omelette souffle

Passionsfrugtsauce

 

Find dem her

Camilla på DR2

 

Camillas have

 

En serie haveprogrammer på DR2, søndage kl. 20.00 fra d. 15. april.

Programmerne  handler om  Camillas have, køkkenhaven, drivhusene, blomsterne, hvordan man gør det hele, om glæderne og problemerne, forhåbentligt bliver det muntert, instruktivt, inspirerende og dejligt at kigge på, herfra glæder vi os i hvert fald meget.

 

Øllets verden

NYHED!
Øl-bog

Pers bog 'Alle tiders øl' er netop udkommet fra Politikens Forlag. Se mere på her.

 

Fås i boghandlerne og her, pris 249,- kr.

 

Mere fra Pers Øl Verden  
Øl-nyheder.

Lige nu bugner butikkens hylder med et solidt udvalg af forskellige bryg, som er kommet til verden gennem de seneste måneder. Vil du vide mere om de forskellige bryg så kig her.

Og husk: Hvert bryg er fremstillet af egen malt af byg fra gårdens marker. Og humlen kommer fra sidste sommers høst i humlemarken. Mere friskt og originalt kan det ikke være (og gennemøkologisk selvfølgelig).

Det minder mig om at jeg på trods af at bryggeriet blev godkendt og autoriseret forrige efterår, så har Fødevarekontrollen endnu ikke kunnet tage sig sammen til at finde den formel der gør, at mit bryggeri også officielt kan stemple øllet som 'økologisk'. Tosset, ikke? Ethvert andet bryggeri kan snildt producere en økologisk øl, fordi de jo som alle bryggerier (bortset fra mit) indkøber alle deres råvarer. Men fordi jeg producerer dem selv i min egen mark, så er juraen - eller hvad der nu er forklaringen - en halsbrækkende udfordring for de stakkels grønne 'smiley'-kontrollører. Imens sælger jeg uanfægtet mit øl som økologisk. For det er det uanset juridiske finurligheder. Håber d'herrer og damer har mere tillid til mig end til 'kontrollen'.

 

Bryggeriprojekt

Sammen med 18 andre mikrobryggerier har vi taget fat i at udvikle et system til at udføre bryggekunsten med større sikkerhed uden at gå på kompromis med originalitet og den gode smag. Der er ingen bryggere som ikke oplever at hælde bryg i afløbet. Forklaringerne kan være mange og ikke altid indlysende. Det er for ærgerligt og dyrt, og selv mindre fejl kan skade et ellers godt bryggeris omdømme. Vi har derfor en fælles interesse i at lære af hinanden. Mit mini-mikro-bryggeri er ingen undtagelse.
Projektet støttes af Direktoratet for Fødevareerhverv og udføres til dels i regi af Foreningen af Danske Bryghuse.

 

Byggeprojekt

Lige nu er bryggeriet ved at få nyt gulv, for at det skal blive nemt at holde helt rent. Det er første skridt til at blive bedre til kvalitetsstyringen. Så derfor har jeg en kort ufrivillig pause i brygningen. Men lageret har rigtig meget godt at byde på.

 

Humleprojektet

Humlemarken går ind i sit andet år med små forbedringer og en udvidelse med nye kloner af humle. I det forløbne år er der blevet indsamlet og opdyrket planter, som siden er blevet testet for deres aroma. Nogle få ,med en spændende aroma er gået gennem nåleøjet og kommer i dyrkning hos mig. Lige nu skal snorene snart monteres med kran, der skal gødes og jorden renses med min superrenser.

 

Humleplanter

For en måneds tid siden annoncerede jeg på brygforum (chatrum for håndbryggere på www.haandbryg.dk), at jeg er leveringsdygtig i humleplanter. Det førte til en mailstorm og så gik jeg i gang med at fremstille nye små planter.

Sortimentet består dels af 8 forskellige gamle danske kloner oprindeligt forædlet af Winge på Carlsberg og dels af et udvalg af udenlandske sorter (Tettnanger, Hallertauer Magnum, Hallertaur Mittelfrüh, Perle, Fuggles, Target, Saaz, Cascade og Willamette)

 

Lige nu er planterne ved at skyde op af jorden, og det ser ud til at der bliver nok til at tilfredsstille efterspørgslen. De bliver klar til påskedagene, hvor de kan afhentes i forbindelse med butikkens åbningstider 5-7. april eller senere.

 

Festival til maj

Vi deltager i Ølfestival i Valbyhallen i dagene 11. til 13. maj. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige.
Vi deler stand med mine samarbejdspartnere i humleprojektet fra Landbohøjskolen og Jordbrugsforskningen på Fyn.
Se også www.ale.dk.

 

Bryggekurser en succes

Blot for at nævne, at mine bryggekurser har det med at blive udsolgt. For at imødekomme efterspørgslen udvider så der kan være flere deltagere på de enkelte kurser. Og for de endnu mere nysgerrige afholder jeg et særligt kursus til august, hvor vi skal bruge den friske humle, som vi går ud og plukker under kurset. I Oregon i USA er det blevet den helt stor dille. En slags øllets svar på vinens 'primeur'.

 

Etiketten

Sammen med grafikeren Michael Jensen nærmer vi os en etikette, som kan leve op til bryggeriets betingelser: Nemlig at hvert bryg giver en ny øl. Noget af en udfordring rent sprogmæssigt og grafisk.

 
   
   
Fra gårdens verden tidligt forår      
 

 

   
   

Sidste nyt i afdelingen for offentlige skærmydsler og tragikomiske tildragelser

Åses død  

Nej hun lever! Geden Åse.

Af Henry Knottenborg, Brokkelev Tværvej 8, Vrissenbjerg.

Men jeg havde gerne nydt hende som levantiske gedepølser. For ved Gud alt det besvær. Hun optrådte på TV som reklame for Folkekirkens Nødhjælps julegave idé over alle: Giv en ged. Og som tak blev hun anmeldt til politiet af  Dansk Gedeavlerunion, der fandt det formasteligt at hun ikke var øremærket. Hvorfor? Fordi! Nej, der er ingen dybere grund end fordi man skal ha' mærker i ørerne, så skal den fanden tage mig også ha' det.

Men hvorfor skal de ha ' øremærker? Selvom man kun har en ged - en kæleged. Hvorfor fortaber sig i en eller anden bureaukratisk kontrolfreak-tåge, i utallige EU-møder hvor alle skal sige noget og ikke mindst høres for deres absurde særinteresser. Og fordi myndighederne tilsyneladende ikke nærer den mindste tillid til nogen og hellere vil oppuste kontrolsystemerne. Og kontrollere mig her og mig der, så de altid finder fejl, der så kan udbasuneres som snydemikler, og så får vi endnu mindre tillid til dem derude, og så skal der endnu mere kontrol til. Trædemøllen maler. Måske var der engang noget med at man skulle kunne spore et aller andet gedemonstrøst sygdomskompleks tilbage til kilden. Men hvilket? Jeg ved det simpelthen ikke. Og af skattemæssige årsager? For en ged? Og det koster flere hundrede kroner om året plus øremærker og tang og besvær.

Nåh, Københavns Kriminalpoliti skrev breve, kom på besøg to mand høj m/k, afhørte og fotograferede Åse, skrev flere breve og jeg skrev pæne breve med lange forklaringer og ikke mindst undskyldninger for pådragelsen. Og slutningen på historien blev, at politiet besluttede sig til give mig en såkaldt advarsel og samtidig at frafalde tiltalen mod mig for overtrædelse af bekendtgørelse om mærkning af kvæg o.s.v. Og så bliver jeg pænt gjort opmærksom på at jeg kan klage. Det har jeg så ikke tænkt mig selvom jeg kan risikere at blive tiltalt hvis jeg igen kommer i konflikt med denne bekendtgørelse. Nej, for det er en tåbelig sag. Endnu en pind til den ligkiste som indeholder alle mulige triste forhindringer for at folk kan leve sjovt. Hvad f'n ligner det?

Gaveidéen blev en kanon succés måske ikke mindst fordi den uøremærkede Åse sked Lars Løkke Rasmussen lige op i hans åbne ansigt for rullende kameraer mens hun gnaskede løs i studiets æblefad. Man kan ikke benægte at Åse har god smag.

   
Gift-majs

 

Monsantos udmattelseskrig:
 

Vores stakkels miljøminister er faldet til patten. Trods befolkningens skepsis og alle gode modargumenter har Connie Hedegaard besluttet sig til at se gmo’erne – altså genmodificerede eller gensplejsede planter - som et gode. For tiden behandler ministeriet en af Monsantos utallige ansøgninger om at ’udsætte’ kemikalieresistent gmo-majs i Danmark. Udsætte er sådan et moderne kryptisk ord for at tilså et stykke jord. Men vi vil stadig ikke ha’ det skidt.

I de økologiske rækker er der ingen slinger i valsen. Argumenterne er utallige. Og senest er det lykkedes Greenpeace at medvirke til at så alvorlig tvivl om vi kan stole på Monsanto og på den majs de så gerne vil pådutte os. Godkendelsessystemet er så viseligt indrettet, at det er firmaet selv der skal levere de data, der kan godtgøre at myndighederne på borgernes vegne kan give grønt lys for ’udsættelsen’.

 

Vil du se mere til miseren så se mit høringssvar til Skov- og Naturstyrelsen udarbejdet på vegne af Landsforeningen Praktisk Økologi og kig her: http://www.greenpeace.org/denmark/press/pressemeddelelser/greenpeace-kraever-ojeblikkelig

   
Influenza-sæson?

 

Mere fra hønsegården:

 

Fugleinfluenzaen skaber en frygt og indgreb, som ikke står i forhold til realiteterne. Fødevarestyrelsen har i sin utrolige og grænseløse visdom ved den blotte tanke om at en smittet vild fugl kunne vise sig med forårets træk endnu engang skærpet fjerkræets muligheder for livsudfoldelse. Her hos os betyder det at den ideelle hønsegård, nemlig frugtplantagen, er udelukket, for hvem kan sætte et net op over en skov? Galimatias. Og endnu mere absurd forekommer indgrebene, fordi jeg har fundet ’de vises sten’, ja! Intet mindre. De vilde fugle kan ikke blande sig direkte med tamfuglene, hvis man fodrer dem i en simpel labyrint lavet med 2 m høj hønsetråd. Fidusen er at de sky vildfugle ikke tør gå ned til tamfuglenes vandings- og fodertrug med mindre de kan tage flugten og lette i en flad kurve ligesom en tung flyver. Og det kan de ikke i labyrinten mens tamfuglene blot kommer spurtene rundt i jordhøjde, så snart de genkender den fristende foderspand. Konfronteret med fænomenet ved et besøg af forhenværende og nu af Dansk Folkeparty detroniserede Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed (K) rystede manden blot på hovedet. Det var for godt til at være sandt og siden har samme ministerium trods vores protester (se http://www.oekologi.dk/nyheder/bemaerkninger_til_hoeringssvar_om_fugleinfluenza.html)

udsendt mindst to nye bekendtgørelser, der gør det nærmest umuligt at holde fjerkræ på en sund måde.

 

Jeg kan som så mange andre ikke lade være med at spekulere over, hvad der egentlig gemmer sig bag myndighedernes ekstremt restriktive indgreb overfor ganske almindelige hobby-avlere. Det umiddelbare svar er jo begrundet i frygten for sygdom og død og muligheden for at virusset kan mutere og smitte mellem mennesker. Men, men, men… I forhold til hvad vi udsætter os selv for af dødsforagtende farer, der indgår i vores livsstil med den allerstørste indiskutable selvfølgelighed (biler, rygning o.s.v.), så er frygten for fugleinfluenzaen fuldstændig ude af proportioner. Den umiddelbare effekt af myndighedernes indgreb og den udbredte angst er at flere og flere opgiver at holde fjerkræ, frygten for ’det levende’ og fremmedgørelsen over for at opleve maden som noget der kommer fra naturen forstærkes og imens spiser vi mere og flere industriprodukter og færre megaproducenter leverer mere og mere til det globale marked. Kunne det tænkes at der er kræfter der på den mest subtile måde forstår at puste til denne civilisationssygdom, således at der økonomiske interesser plejes? Og kunne man tænke sig at frygtens historier næres af den ekstremt glubske presses umættelige trang til sensationer og at dette på en yderst bekvem måde fjernes fokus fra Verdens virkelige uhyrligheder (Dafur, Irak,  klimaforandringer, den globale ulighed o.s.v.)??

 

For den virkeligt nysgerrige er der noget uhyre interessant at tænke over ved at læse et par rapporter fra den uafhængige spansk baserede organisation GRAIN, det er krævende læsning, men virkningen er rystende, se:
GRAIN's latest report, "Bird flu: a bonanza for 'Big Chicken'", Against the grain, March 2007
GRAIN, "The top-down global response to bird flu," Against the grain, April 2006
GRAIN's principal report published end of February 2006: "Fowl play: The poultry industry's central role in the bird flu crisis", GRAIN Briefing, February 2006

 

Efter endt læsning vil du ikke være i tvivl om, at kikkerten ikke alene bliver vendt om men også sat for det blinde øje. Vi savner ministermod og et råb fra folkedybet.

 

1. marts ordren fra Fødevarestyrelsen: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/middelrisikoniveau_ai.htm
 

   
Og?

 

Og hvordan var det nu med BSE eller kogalskaben?

Og salmonellaen?

Og listeriaen?

Og husker du historien om Thise Mejeri, der blev anklaget for at sprede sygdom? Uden beviser.

Og hvad med de sindssyge flytninger af levende dyr på lastbiler, som slagterierne vankelmodigt griber ind overfor nu?

Og

så videre…

 

   
A propos Ulven ARLA.

 

Arla i Økologisk Landsforening!

 

Jeg fik næsten en prop forleden, da Økologisk Landsforening annoncerede, at Arla som organisation har meldt sig ind i ’vores’ hæderkronede økologiske forening. For få år siden udskældt og lagt på is – ikke mindst af forbrugerne – nu inde i varmen. Det er nærmest som at lukke ulven ind i fårefolden. Eller hvad?

 

Nu er vi mange der drømmer om at lave landbruget og vores fødevaresektor om, så det hele bliver økologisk og ordentlig kvalitet. Skal det ske er det naturligt at skabe alliancer. Der er ingen andre end bønderne slev der kan skabe denne forandring, og Arla er det store flertal af mælkebønders organisation. Altså ingen storstilet udvikling uden dette samarbejde. Derfor til lykke!

 

Når det så er sagt, så må det også tvinge nogle af os til at være vagtsomme. Selvom Arla har set sine synder i øjnene er det stadig mere optaget af at tage for sig af retterne på det grådige globale marked end at producere skønhed. Der bliver brug for bidske vagthunde til at tøjle ulvene i fårefolden. Jeg har i et par år haft den tvivlsomme fornøjelse at sidde i bestyrelsen for Mælkeafgiftsfonden, der hvert år uddeler ca 75 mio. kr til støtte for udviklingen i mælkesektoren. Sammen med en solid flok gode mælkeproducenter sluttede møderne med en dejlig frokost akkompagneret af kærnemælk og snaps. Munter form for selskabelighed fjernt fra stenbroens café-latte kultur. Men møderne var rent aftalt spil. I årevis har forskellige parter på forhånd siddet og handlet fordelingen af midlerne af med Mejeriforningen som anker. Som bestyrelsesmedlem udpeget af Forbrugerrådet var min rolle alene som en bedre revisor at sige ja til at sanktionere pengenes fordeling. Sådan har de altid gjort, men sådan gør man ikke der hvor jeg normalt tager ansvar. Med andre ord tog jeg mit gode tøj og forlod denne tvivlsomme uriaspost. Nu kan Arla ikke beskyldes for at være årsagen til denne misere, men der er et meget stort person- og interessesammenfald, som kan få mit mælkeskæg til at stritte. Skal demokratiet fungere må pengemagten holdes ud i strakt arm. Spørgsmålet er om Økologisk Landsforeningen kan bevare sin integritet og progressive rolle i samme grad når de ’tunge drenge’ kommer med ved bordet.

Se også: http://www.okologi.dk/Nyheder/search-nyhed-detail.asp?Id1=1709