29.
NYHEDSBREV FRA FUGLEBJERGGAARD
oktober 2006
camilla plum |
per kølster
|
|
ÆBLESÆSON Butik, æblepluk, mosteri og 'gå-rundt-og-se' Åbningstider i EFTERÅRSFERIEN: Åbningstider efter EFTERÅRSFERIEN: |
Selvpluk af æbler af vores mange æblesorter i hele æblehaven, se efter flagene. Sorterne (se her) er plukkeklar i takt med at de modner. Æbler 20 kr/kg i butikken, selvpluk 15 kr/kg. |
|
Pres
din egen most på vores mosteri
Æblepressen er stillet op, så man kan presse egen saft af egne nedfaldsæbler lige til at tage med hjem (mere her). |
|
Fra Camillas verden | |
Æbleopskrifter Camillas opskrifter på de bedste æblekager og skøn mad med æbler finder du ved at klikke dig videre her. Et oplagt sted at finde æbleopskrifter er desuden i Pers bog ÆBLER, hvor Camilla bidrager. Og Camillas opskrifter kan også søges her på hjemmesiden, der er rigtig mange med æbler (brug SØGNING).
|
|
Cox Orange, gammelt men pragtfuldt produktivt
|
Vores dejlige lammekød Vi slagter vores lam i starten af november. De er blevet store og skønne af mors mælk og dette efterårs exceptionelt flotte græsvækst. Efter slagtning hænger kroppene i 5-8 dage i slagterens kølehus og modner. Tilsammen giver det kødet en dyb, krydret smag og super møre køller så de smager så englene synger. |
Køb af lammekød, hvordan? Halvt (ca. 12 kg) eller helt lam,
grovparteret
Opskrifter på lam Søg i Camillas opskrifter her på hjemmesiden, der er også rigtigt mange med lam (brug SØGNING). |
lammekoteletter |
Husk det snart er
halloween
|
Og
så!
Masser af spændende muligheder for at opleve og lære at bage, brygge, koge og meget andet. Se vores vilde program for efterårs- og vintersæsonen: Bagekursus
(flere kurser)
|
Julemarked 9+10 december skriv det ind i kalenderen allerede nu følg med i næste nyhedsbrev |
Restaurant og Café til julemarkedet
|
Solbjørg's stoffer til julemarkedet
|
Gavekort
Vi vil blot minde om at et oplagt gaveemne er en OPLEVELSE. Giv et gavekort til et af vores kurser. |
Fra Pers verden |
|
Lidt nyt om kvæder (lat. Zydonia oblonga) For to år siden var vi nogle stykker der opsøgte kvæder rundt om i det ganske land, kogte dejligt kvædemarmelade og satte os ned og smagte os igennem glassene på billedet. Sikke en forskel, raffineret og interessant. De bedste 8 typer blev udvalgt, Claus Larsen fra Pometet har podet dem og nu skal de plantes blandt andet her hos os. De færreste kender kvæder selvom den var almindelig i haver i starten af 1900-tallet. I landende omkring de østlige Middelhav er det en spisefrugt som vores æbler. Den kan laves til det dejligste slik 'flæsk', til gelé, til saft og andet godt. I løbet af nogle år bliver det muligt at opleve dette lille udvalg her på gården. |
Smagning af kvædemarmelade Opskrifter: brug SØGNING. |
TAK FOR HJÆLPEN! Humlen kom i hus. Første høstdag var
den 9. september, hvor 25 frivillige dukkede op til en dejlig varm
sensommerdag med masser af snak, kaffe, øl fra fad, spisning og så:
HUMLEPILNING. Sagt på en anden måde og til oplysning for andre interesserede, så er flaskehalsen i at dyrke humle høsten. Man skal regne med minimum 4 timer til en plante, som giver måske ½ kg tørret humle. Vanskeligt er det ikke, nuvel tidsrøvende men kanon hyggeligt!! Så vel mødt igen til næste år.
|
Masser af billeder fra humlehøsten den 9. september, se her
Humlepilning den 23. september |
Fra
bryggeriet:
Det næste bryg Vi nærmer os muligheden for at kunne sælge bryg 28. Som noget helt enestående for dansk brygning er det med frisk humle, da den blev brygget i de dage hvor høsten stod på. Jeg gik simpelthen ned med en kurv og tog humle direkte fra rankerne og gik op og hældte dem i bryggekarret. Men belært af dyrekøbte erfaringer, skal den stå tappet i op til 5 uger før den bliver 'frigivet' for at sikre mig mod, at surt øl kommer i handlen. Som en konsekvens heraf erghylderne tomme for de forrige bryg lige her nu midt i oktober. Æv! Så hav tålmodighed til sidst i oktober. |
Julebryg
Blot for at fortælle, at julebryggen står i flere versioner og modner: Mere eller mindre krydret, sødt og mørkt. Og alle er super stærke. Så der er noget at glæde sig til. |
Her finder du en spændende fortælling om æbleuniverset og samtidig Camillas pragtfulde opskrifter |
|
En sakset opfordring:
Hvis du er læser af vores nyhedsbrev, er der også stor sandsynlighed for, at du bruger haveportalen http://www.havenyt.dk, som redigeres af Karna Maj for Landsforeningen for Praktisk Økologi (PØ). Karna har på foreningens vegne udsendt den opfordring, der står her overfor. Opfordringen fremgår af det nyhedsbrev som Karna udsender og som man kan tilmelde sig på havenyt.dk. Havenyt.dk nærmer sig iøvrigt 1 million besøg om året. Per er i øvrigt næstformand i PØ og kan fortælle, at reglerne er så absurde, at det det gælder om er at kunne dokumentere, at der er mange der støtter foreningen frivilligt! Det er det, der udløser statsstøtten. Udover havenyt.dk indebærer et medlemsskab af PØ, at man modtager et flot blad 6 gange om året, se også http://www.oekologi.dk. Altså en slet skjult opfordring til at melde sig ind!
|
Opfordringen: PØ HAR BRUG FOR DIN STØTTE -------------------------- Havenyt.dk er et havenetsted, hvor rigtig mange haveejere henter viden og inspiration til at dyrke haven endnu bedre. Havenyt.dk drives af Landsforeningen Praktisk Økologi, som er en lille uafhængig forening med begrænsede økonomiske ressourcer. Vi vil derfor opfordre dig til at give foreningen et gavebidrag, som kan være med til at gøre det muligt fortsat at udsende det gratis nyhedsbrev hver uge. Ethvert gavebidrag på minimum 50 kr. er desuden med til at gøre det muligt også i 2007 at modtage ca. 100.000 kr. fra tips- og lottomidlerne i driftsstøtte. Læs, hvordan du sender os et gavebidrag her: http://www.oekologi.dk/bestilling/gavebidrag/ Med venlig hilsen Karna Maj, redaktør |