19.
NYHEDSBREV FRA FUGLEBJERGGAARD -
SOMMEREN 2005
Udsendt 13. juni
|
|
|
|
ÅBNINGSTIDER
I SOMMERFERIEN Haverne,
selvpluk og butikken har åbnet hver dag fra 10-17.00 undtagen søndag
hvor vi holder helt lukket. |
|
Haven
er sået til, drivhusene er plantet til, det ser lovende og frodigt ud. |
|
OPLEV
GÅRDEN
Tag
børnene med og nyd freden! Selvom
vi ikke serverer, er det stadig muligt at lave en dejlig udflugt til
Fuglebjerggaard, tag picnickurven med, vi har stillet borde og stole frem.
Drikkevarer og guf kan købes i butikken. Man kan komme i butikkens åbningstid,
spise, kigge på dyr og haver og have en dejlig dag. |
|
BUTIKKEN Butikken er pakket med mange nye varer,
frugt, æg, vores kød, grønt, krydderier, køkkengrej, slik og guf, tørvarer,
spegepølser, og vores gode saftige oksefrankfurtere. NYE
VARER
Verdens
bedste rivejern, fra Microplane. SELVPLUK Du kan selv høste
dine egne jordbær, rabarber, stikkelsbær, og hindbær samt kartofler, kål
og peberrod i sæsonen. Der er spader og grebe samt kasser, bakker og
plastposer til at putte sagerne i. |
JORDBÆR |
Sæson fra
Skt. Hans og 3-4 uger frem. Vi
har flere jordbærsorter. Først komZefyr som er en sort fra først i 19-tallet, med store og
meget aromatiske og søde bær. Den anden tidlige er den fine gamle sort Dybdahl fra midt i 1800 tallet. Bærrene
er bløde og saftige. De skal spises samme dag. Derfor ses de ikke i
supermarkederne. Vi har den i læssevis. Bærrene er store, lysorange og
smager når de er modne som skovjordbær, meget intenst af jordbær
jordbær. Bedre tidlige jordbær findes ikke. Så kommer Polka som er
en moderne sort med små søde bær. Og til sidst Korona, som er
manges yndling, med mørke bær med intens jordbærsmag. Vi
har også fine rækker med de sene spise-/syltebær Senga Sengana. Det betyder
at vores jordbær-selv-pluk-sæson er på mange uger. Om vejrguderne vil! |
HINDBÆR |
Sæson fra midten af juli og 3 uger frem. Hindbærrene
modner senere end jordbærrene. Vores hindbær stod oprindeligt i gårdens
gamle have. De blev plantet om og opformeret og vi har nu to solide rækker
i selvplukmarken. Vi tror at sorten stammer fra 1800 tallet, som så meget
andet vi har fundet på gården da vi overtog den i 1996. Intet var
forandret fra tiden omkring første verdenskrig, og hidbærrene har
sikkert været bragt med til gården da den blev bygget i 1881. Og der
findes ikke bedre hindbær, de er store med en kraftig aroma og sødme, og
tilmed er de sunde og taknemmelige at dyrke. |
STIKKELSBÆR |
Sæson
juli. Vi
har 6 forskellige sorter, som adskiller sig i deres tidlighed og farve.
Men et har de tilfælles: De smager alle sammen utroligt godt. Det skyldes
bl.a. at vi udelukkende har valgt særligt velsmagende sorter fremfor
sorter der blot er store og yderige. Sorterne hedder: Hemmingstrup
(gammel sort fra egen have), Whitesmith, Rolande, Gul Hinomaki, Winhams
Industry og Early Sulphur. |
KARTOFLER |
Sæsonen
starter til Skt Hans
Vi
har igen i år et bredt udvalg, hvor de første er den blå sort Congo og
den nyere danske sort Hamlet. Så kommer Esquisa, Anna Bella, Sieglinde,
Raja, King Edward og Ditta. Og som en sjældenhed har vi også Gul Æggeblomme
og Lollandsk Lang Rød. Noget
for enhver smag, gule, hvide, røde, blå, tidlige, gemme, spise, stege,
mose o.s.v. Mindre end 10 sorter kan ikke gøre det! |
KÅL |
Fra
midt i juli. Vi
har et udvalg fra de tidlige spidskål til efterårets og vinterens hovedkål
som Savoykål i både en rød og den sædvanlige grønne udgave, palmekål,
grønkål både rød og grøn, rødkål og endelig hvidkål. |
KOMMENDE
KOGESKOLER OG KURSER
|
|
Syltekursus
med Camilla Køkkenhaven
i gryden med Camilla Ølbrygning
med Per og Simon |
Se
mere her: |
CAMILLAS
SOMMER OPSKRIFTER
Jordbærsyltetøj Find
flere sommeropskrifter under ”Camilla/mad” |
|
MENINGER
FRA CAMILLAS FRONT |
|
Hvilken
butik vil vi have ? |
|
En
pressemeddelelse fra Oprør fra Maven |
|
Farmers Markets |
NYT
FRA PERS FRONT: TING TA’R TID |
|
SIDSTE
NYT OM ÆG!
Fødevarestyrelsen har givet en dispensation til at vi nu kan sælge vores egne æg forudsat at vi opfylder nogle givne betingelser Perspektivet er klart, nemlig at fremover bliver det muligt at sælge egne dejlige æg og slagtefjerkræ, selvom der på gården befinder sig en gårdbutik! Og det gælder alle gårdbutikker i dette land. Sagens kerne er at dette hidtil har været forbudt. Utroligt - ikke? Men betingelserne er ikke uden problemer, så før vi slipper æggene løs har vi lige et par ting vi skal afklare. Læs mere her. |
Høns på vej til noget
|
SIDSTE
NYT FRA ØLFRONTEN
I
marken er der nu etableret en humlegård med danske, engelske, tyske,
tjekkiske og amerikanske humlesorter. Humlegården skal danne rammen om at
søsætte et udviklingsprojekt, hvor vi skal vurdere mulighederne for igen
at dyrke og anvende dansk humle i ølbrygningen. Det vil ske i samarbejde
med bla. Danmarks Jordbrugsforskning. Projektet skal også bane vejen for
at humleplanter kan købes til dyrkning af andre der gerne vil anvende
dansk humle. Til
august regner vi med at udsende en landsdækkende appel om at høste og
indsamle humlemateriale til projektet – men mere om det i næste
nyhedsbrev. Bryggeriet
er stadig undervejs. Det kommer – men ting tager tid! Imens smager vi os igennem nogle dejlige bryg med bistand af forskellige der har meldt sig som frivillige. Nye bryggekurser: Se Kogeskole |
Nyplantet humle på vej
Gæringskrukker venter
|
Velkommen
til sommeren på Fuglebjerggaard
Camilla
og Per
Ps.: |
|