Ovnbagte rodfrugter /

Ovnkartofler med krydret sauce /

Papas bravas /

Kartofler med chorizo og harissa.

 

 

Ovnbagte rodfrugter

Ovnbagte rodfrugter, er verdens nemmeste vintertilbehør til næsten hvad som helst, i denne version er de et måltid i sig selv, med brød til. 

Alle slags rodfrugter, græskar, løg og porrer , og helst blandet er godt. Krydringen skal være intens, og kan varieres med olivenolie eller smør, hvidløg, chili, sort peber,  og masser af timian, merian, frisk rosmarin, friske laurbærblade, salvie , tørrede bukkehornsblade, og groft salt.

Rodfrugter, og løg er søde i sig selv, næsten alle sammen, og ovnvarmen får givet dem en karamellisering, der nemt får hele arrangementet til at blive for fladt og sødt.
Men det sker ikke, når man gør noget ud af at afbalancere sødmen med både et skvæt god eddike af æble- eller sherry, og frisk citronsaft.- efter at det kommer ud af ovnen.
Helst begge dele, for eddike og citrus syrner på to meget forskellige måder, og man vil godt have det hele med.

Men når man har spist det mange gange, kan man godt trænge til variation.
Jeg kan anbefale at bruge 1 dl ufortyndet hyldeblomstsaft  til portionen nedenunder, og afbalancere yderligere med citron. Det giver en fantastisk karamellisering, og en fin sommerlig  smag til hele arrangementet.

Groft salt, og nok af det, er lige så vigtigt når man laver sødmefuld mad, for lidt salt får det til at smage som en fejltagelse, nok, og det er en eksplosion af facetteret velsmag.

  • 2 kg rodfrugter og løg i mundrette stykker- renset vægt
  • ½  spsk. groft salt
  • Stor håndfuld friske laurbærblade
  • 2 spsk. krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter
  • 2 spsk. saltede capers
  • 1 dl olivenolie
  • 2 hele hvidløg i fed
  • ½ tsk sort, knust peber

Efter de er bagt:

  • Tyk skive fåre- eller gedefeta
  • Hjemmelavet Harissa efter smag
  • Saft af ½ citron

Vend de rensede rodfrugter rundt i olie og krydderier. Læg dem i et enkelt lag i en bradepande. Bag ved 175 C. til de er møre og karameliserede. Vend i dem en gang imellem. Når de er færdige, dryp med citron, smuldr fetaen henover og dryp med harissaen.

 



Ovnkartofler med krydret sauce
 

1 kg kartofler med skræl, i både

½ dl olie

salt 1 spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter'

Sauce:

1½ tsk. bukkehornsfrø

1½ spsk. fennikelfrø

1 spsk. sorte sennepsfrø

1½ tsk. stødt gurkemeje

3 friske laurbærblade

3-4 chili

6 knuste hvidløgsfed

6 hakkede løg

en smule brunt sukker

1 kg hakkede tomater, eller 2 dåser med tomatsaft

 

Vend kartoflerne i olie og krydderier. Bag ved 200 grader i ca. 30 min. til de er brune og møre.

Imens steges alle krydderier undtagen bukkehornsfrøene i meget varm olie i et minut til de dufter. Kom løg og hvidløg der er knust med en bred kniv mod et bræt, i og steg til det er gyldnet. Kom sukker, salt og tomater på og lad saucen simre i 20 min, eller til den er tyknet. Smag til, og spis til kartoflerne.

 

Papas bravas

 

750 g små faste kartofler

2 spsk. olivenolie

1½ spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter'

1 dl sherry

1 spsk. sukker

2 spsk. olivenolie

100 g chorizo i tynde skiver

4 spsk. brødkrummer

fire rød chili

 

1 tsk. groft salt

Riv brødet groft. Kog kartoflerne. Steg hvidløg i olivenolie

kom  krydderiblandingen i,  Så sherry. Lad det koge ind, og strø sukkeret over. Vend kartoflerne i panden.

Steg chorizoen i olivenolien, tag op når den er blevet sprød. Steg brød­krummerne i olien. Rør chorizo og frisk chili i, hæld over kartoflerne.

 

Kartofler med chorizo og harissa

4-5 pers.

 

1 kg. kartofler

1 spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter'

100 g chorizo

olivenolie

salt

 

Harissa:

5 store røde chilier

2 spsk. hel spidskommen

10 stilke bredbladet persille

5 stilke mynte

1 spsk. korianderfrø

lille bundt frisk coriander

2 dl olivenolie

citronsaft, salt, en anelse sukker

 

Skrub kartoflerne og skær dem i store tern. Skær pølsen i lidt mindre tern, og vend det hele rundt til det er dækket af et tyndt lag olie. Drys med knust peber og læg det i ét lag i en bradepande. bag ved 200 grader til det hele er mørt og brunet. Det tager en halv times tid. Drys med salt umiddelbart inden serveringen.

Smag på en lille bid chili, og vurder selv om kernerne, som er det stærkeste, skal med. Kør alle krydderier og urter i foodprocessor til det er fint hakket, men ikke mos. Tilsæt olivenolien og smag til med salt, citronsaft og en smule sukker. Saucen skal trække mindst en time, ellers smager den ikke af noget. Smag til igen og spis til kartoflerne.