Chaat

 

En slags indisk frisk salat,, som kan fås overalt på gaden i Indien, og som mange spiser til morgenmad. Chaat er i sin helt simple form en salat af kogte kartofler, kogte kikærter, rødløg frisk chili , masser af koriander, og stegte små indiske snacks, der er lavet af kikærtemel eller linsemel. De kommer ovenpå til allersidst og giver en sprødhed som ikke er i grøntsagerne, lidt fedme og et eller andet udefinerligt , som bare er godt, som det altid er når ingredienser tilsammen giver et bedre regnestykke, end hver for sig. De er også krydrede med sort salt og er en skøn, omend meget særpræget snack i sig selv. Chaaten kan elaboreres i det uendelige, friske grøntsager som agurk, peber, blomkål, ærter, tomat, blandes i eller dynges ovenpå, og hele herligheden krydres med Chaat masala, frisk lime, og serveres med tamarindpulp og en enkel Raita.Se mere om raita under Raita Dip Mix.De indiske snacks skal man i en indisk butik for at få fat i.

Det er simpelthen noget af det lækreste, mest appetitlige og forfriskende jeg ved, når man får sådan en portion, er man mæt og glad i meget lang tid

Den samme chaat masala er skøn på frisk frugt, sammen med lime, chili og finthakket mynte. Lime og salt får sødmen frem i frugten, paradoksalt nok, Det er en fin salat til snack, som tilbehør til indisk mad, eller bare at spise.

Chaat

- Chaat er indisk streetfood og ingen speciel ret, men ofte er det nu en salat af kogte , kartofler,kogte kikærter, rå rødløg, rå grønsager og frisk koriander. Det særlige ved en Chaat er krydringen, en Chaatmasala. Den er sur af pulveriserede sure mangofrugter, et pulver man køber færdigt eller som tørrede skiver af sur mango. Det hedder amchoor.

En Chaat-masala er også fin at drysse på grillet kød og fisk, eller samozas.

Til 4 personer

4 store kogte kartofler, 100 g kogte kikærter- og nej, de dur ikke fra dåse.,2 rødløg i tynde både, 1 bundt koriander, Saft af 2 lime, ½ agurk i små stykker, Evt lidt kogte grønne bønner, rå blomfål i små stykker, røde pebre i ringe, L idt neutral olie

Extra,

2 dl indiske snacks , Boonja eller andet , 2 dl Raita, 2 dl Tamarindsauce

Kartofler, kikærter, rødløg, hakket koriander blandes med limesaft, halvdelen af tamarindsaucen og 3 spsk Chaat masala, resten drysses ovenpå, øverst Boonja,

Server med de to saucer i skåle.

Frugt Chaat

Til 4 personer

1 kg frugt; Mango, papaya, æbler, pærer, vandmelon, melon, ananas, lidt frisk koksnød, skåret ud i pæne stykker, 1 håndfuld frisk finthakket mynte, ½ dl sukker, 3 spsk chaatmasala, Saft og fintrevet skal af 1-2 lime

Bland det hele og spis med det samme.

1 dl tamarindsauce severes til

Tamarindsauce

Tamarind kan købes i netbutikken og i gårdbutikken, den består af modne tamarind, med skaller og kerner og det hele, presset sammen til en blok. Man tager så meget af som man vil bruge, og lægger klumpen i vand til det godt og vel dækker, i et par timer, Nulrer den så godt ud i vandet som man kan med fingrene,, og presser alt frugtkødet minus skaller og frø igenenm en sigte.

Resultatet er en mere eller mindre tyk tamarindsauce, alt efter hvor meget vand man har blødt den op i, og hvilken kvalitte tamarind man har brugt, som man så kan bruge i maden, til chutneys, eller som saftevand.

Saucen serveres direkte som dypesauce til f.eks samozas, eller Chaat, eller andre ting man har stegt sprøde..og det behøver ikke være fjernøstligt, det er skønt til fiskefileter, og sprød kylling, ellere bare til pommes frites.

Det er klassisk tilbehør til Chaat- salat, og den gør underværker i alt med frugt, syrligheden bringer sødmen frem i salsaer, i jordbær, ferskner, blommer. Der er kun en bagdel;, den ikke specielt appetitlige brunlige farve, som er ret ligegyldig i de fleste sammenhænge.