Oca

Oca er en sjov afgrøde, men selvom man måske ikke skal regne med, at overleve kun på dem, så gi’r de faktisk rimeligt pænt. Og selve planten er pæn. De saftige stilke og Oxalis-blade er rød-pink-grønne og kan også blomstre med fine, små, gule, årede blomster, selvom det ikke er så tit.

Både blade og blomster er syrlige som andre Oxalis-arter og smager dejligt, selvom man nok ikke skal spise alle bladene, hvis man gerne vil have rodknolde.

Oca er en art syre, Oxalis tuberosa, som er en basisfødevare i Andesbjergene, hvor de dyrker rigtig mange af dem i alle mulige forskellige farver. Rodknoldene ligner små, knudrede, pangfarvede kartofler og har den fineste syrlige og saftige måde at være på. Vi spiser dem rå i tynde skiver i salater, salsa eller bare med chili, salt og limesaft som snack. De gør sig godt i en ceviche, og kan spises som radiser.

Vi har prøvet at dyrke dem på mange måder. I drivhus, udenfor, i potter, spande med hul i bunden m.m. Men der kommer faktisk flest rodknolde på i en rigtig stor udendørspotte. Direkte i jorden udendørs er også en mulighed. Drivhuset gør ikke noget for dem.

Det er en kortdagsplante, som vokser hele sommeren, men lige som jordskokker giver knoldene sig først til at vokse for alvor, når det bliver mørkt i oktober–november. Man graver dem op efter den første lille frost, ligesom georginer, selvom løvet faktisk godt tåler lidt frost. Så piller man rodknoldene af og gemmer dem i sand et køligt sted – og husker at gemme lidt til at sætte igen til foråret.

Men selve planten behøver man ikke skrotte. Den har højst sandsynligt lavet en mængde lange, kulørte rødder med små miniknolde på, så den skal bare op i en potte med jord og ned i en kølig kælder eller et andet køligt, men frostfrit sted – så gror den videre til foråret.

Hvis det er en mild vinter, så kan selve rodknoldene godt overleve et stykke nede i jorden, men man skal nok ikke regne med det.

Vi har dyrket en ret storknoldet, pink oca i mange år, som vi er godt tilfreds med, men i år har vi prøvedyrket 10 sorter, herunder en med runde, hvide knolde, som også har givet fint. De orange, røde, lilla, hvide med røde øjne, røde med hvide øjne osv. får en chance til i år, men de har været lidt skuffende i denne sæson. Smagen er der ikke forskel på, men farverne er skønne.