Figner

Stiklinger er nemme at få til at slå rod i en potte med meget fast jord. Stil stiklingerne dybt langs kanten af potten, lad dem stå i skyggen og hold dem fugtige. Man kan lave stiklinger både efterår og forår, men de skal stå lidt beskyttet om vinteren. Det er der ingen ben i, men det kan være vanskeligt at få moden frugt på dem.

Figner producerer to hold figner om året i syden. De sætter små frugter om efteråret, som sydpå modner næste sommer. Her falder de bare af eller skrumper ind til små figenmumier. Om foråret sætter de næste kuld, som både sydpå og hos os modner i septem­ber/oktober. Og de modner faktisk de fleste af dem. Når de er helt bløde og der begynder at dryppe saft fra blomsteråbningen er de klar. Det er en fantastisk ting at spise egen figen, og et gammelt træ kan snildt give 50 kg figner.

Figner som kommer fra stenede, næringsfattige og tørre egne kan nemt få det for godt. Masser af grene og blade, men ingen frugt. Hvis det er det, det handler om, må man rodbeskære. Hvis man stikker en spade i jorden hele vejen rundt om træet i 1,5 meters afstand, vil træet tro, at det simpelthen er artens overlevelse, det handler om, og straks gå igang med at formere sig.

Af samme grund er figner gode at have i store potter, men de skal ind om vinteren, i modsætning til hvis det står udendørs på et beskyttet sted op ad en mur. Vores bliver ikke vinterdækket og klarer den fint, men i de barskeste egne af landet er en halmmåtte nok en god idé.

Samme rodbeskæring virker også på blommer som aldrig giver frugt, specielt gule Reine Clauder har en evne til overstadig vækst på bekostning af frugten. Her skal man kun rodbeskære ca. halvdelen af træets omkreds ude i en radius, der svarer til kronens.