Æbleskud
Nu
om dage er mulighederne for børn, for at være uartige i flok uhyre begrænsede.
Børn er spærret inde sammen med velmenende pædagoger, lærere, forældre og i
sjældne tilfælde bedsteforældre 24 timer i døgnet. De tidlige aftener man
kunne vælte rundt i nabolaget sammen med de andre møgunger må an ikke gå ud
fordi det er nu det er kvalitetstid, og mulighederne for at lære nærtboende
børn at kende er begrænset til et minimum, simpelthen fordi ingen børn
farter rundt på gader og stræder, uden opsyn længere.
Man
skal virkelig være et driftigt barn, med sans for ballade, for for alvor at få
lavet gale streger mens man er lille. Når man bliver større er det en anden
snak. Gamle dages børnebander er noget man kun kan læse om i bøger af
de mest elskede børnebogsforfattere, ude i den moderne virkelighed er
der anderledes styr på børnene, for gale streger tager tid at lave. Muligheden
for,
for alvor at lave gale streger må stå som noget helt vidunderligt tillokkende
for moderne børn. Og hvis det endelig sker får man ikke engang skæld ud mere,
man bliver forstået.
Æblerov, blommerov, og pæreskud var helt rutinemæssige foreteelser da jeg var barn, og noget man som frugttræsejer regnede med ville ske. Det var klart sjovest hos de virkelig hysteriske haveejere, man kunne på forhånd kende dem på de virkelig velpassede og ubehageligt knasende grusstier, og nyslåede plæner, der gjorde det nemmere at samle æblerne. De pertentlige lå på lur bag gardinerne og ventede håbefuldt på at der kom uartige børn forbi som de så kunne lade et livs forargelse og raseri over tilværelsens fortrædeligheder gå ud over.
De
skulle dog helst ikke være så galsindede at de opsøgte ens forældre.
Dem
man var virkelig bange for, på en herligt mavekildrende måde, var dem med de
helt sammenfiltrede haver, og sære upassede huse. Ud af døren kom der farende
kvinder som må have været i nær familie med Madam Mim, og underligt flæskede,
voksne hjemmeboende sønner med hentehår og seler og en kæp i hånden. Æblerne
var det mindste af det, som regel var de sure og mavepinefremkaldende, eller
melede. Men hvis man ligefrem skal opfordre børnene til at gå på rov går
glansen selvfølgelig af. Man må opfinde andre måder at få samlet haveæbler
på, måske man bare skule spørge?, og så må ungerne , hvis de ikke selv kan
finde ud af rovets skønhed, finde på andre måder at være uartige på.
Under
alle omstændigheder forudsætter dagens tekst at man på den ene eller den
anden måde er kommet i besiddelse af en større mængde æbler, jeg har så
samlet en kurvfuld af mine mest elskede æbleopskrifter, lige til at gå i flæsket
på.
Det
er ikke opskrifter af den slags hvor man i praksis ender med at få spist et
kvart æble hver, man får tværtimod spist flere æbler end man kan spise i rå
tilstand, det er jo det der er meningen, at de skal spises mens tid er.
Røsti
var det store sus for tiår siden, ingen restauranttallerken kom ud af køkkenet
uden et mere eller mindre stykke røsti på, som oftest for fede og for rå i
midten.
Men
ordentlig røsti er stadig skønt, her kommer de med masser af syrlige æbler
imellem, et ægteskab indstiftet i himlen.
Hvis
man vil, kan man i stedte for at bage røstierne færdige på panden , brune dem
på begge sider, til de hænger sammen i strukturen, og lempe dem over på to
bageplader, og bage dem færdige i ovnen ved 200 grader. Derved undgår man at
de bliver for fede, fordi man i angst for at de brænder på hælder mere olie på,
og sikre sig at de bliver gennemstegt.
Røsti
med bagte æbler 3
meget store, melede kartofler |
Riv kartoflerne p rivejernet, og lad dem ligge nogle minutter i en skål
med koldt vand.
Dræn den revne kartoffel i en sigte, og bred derefter kartoffelmumset ud på et
viskestykke og tryk det næsten tørt.
Varm panden op med olien, og læg halvdelen af kartoflerne på panden.
Saml det med en palet og tryk det sammen som en pandekage, steg til den er
sprødgylden på hver side.
Vendes ved at lægge et grydelåg over, vende hele baduljen med grydelapper,
og dernæst lade røstien glide ned på panden igen fra grydelåget.
Gør det samme med den næste røsti.
Læg røstierne sammen med en meget stor klat 'Æbler i ovnen', som en lagkage.
Skær kagen ud i portionsstykker, og spis som det er med en salat, og måske
lidt revet peberrod, eller som tilbehør til en bøf. Det syrligtsøde
æblesnask og den sprøde kartoffel er simpelthen godt.
Man kan også gøre som på biledet, at give en ordentlig klat Wasabi til, rørt
op med æblemos.
Dette
her er godt nok nemt, og en fremragende måde at få spist rigtig mange æbler på.
Det klogeste er at fordoble opskriften, spise hvad man kan mens det er varmt
eller lunt, og så gemme resten til at forsøde måltiderne de næste dage,
enten koldt eller lunet. Det er utroligt så meget forskellig
mad, der smager skønt med en skål bagte, mumsede æbler til.
Men
det skal være spiseæbler, med højt sukker og syreindhold, madæbler bliver
bare til mos med skræller i.
Æbler
i ovnen. 1
kg spiseæbler |
Skær
æblerne i halve eller kvarter, med skræl, skær kernehuset ud, og læg dem i
et dobbelt lag i et ildfast fad. Drys med salt, peber og sukker.
Bag
ved 185 grader til æblerne er meget møre, karamelliserede og lækre. Vend
rundt et par gange undervejs.
Det
er ikke dårligt at dryppe med lidt velsmagende animalsk fedt de sidste
minutter, men det er ikke nødvendigt.
Æblerne
smager skønt, både lunt og koldt lune til alle former for røget kød, stegt
fisk, svinekød, fjerkræ og oven på pålægsmadder.
En
rigtig, og virkelig simpel fransk æbletærte. den er stor, men man kan halvere
portionen, eller simpelthen fryse halvdelen ned. Den kan fryses ubagt eller
bagt, bege del dur. En bagt frossen æblekage skal bare lunes godt og grundigt
igennem før den spises.
Man
kan selvfølgelig bruge butterdej med margarine af den sædvanlige slags, man
kan købe i supermarkedet. Men så skal det være den i ruller, ikke plader. Det
smager IKKE som butterdej med smør, men det kan gå an, især hvis man pensler
æblerne med smeltet smør før de går i ovnen, så smager det da lidt af fugl.
Bittermandlerne
giver skøn marcipansmag, kan findes i specialbutikker.
Fransk
Æbletærte Et
stykke butterdej af smør, bestilt hos bageren der fylder hele bagepladen.
|
Læg
butterdejen på bagepapir på en bageplade. Skær æblerne i tynde både. Fjern
kernehuset. Smut mandlerne, og kør den til mandelmasse i foodprocessor med
sukker, bittermandler og æggehvider. Smør denne masse ud på butterdejen. Læg
æblerne i et smukt taglagt mønster ovenpå. Drys med sukker, hvor meget afhænger
af hvor sure æblerne er. Fold en lille kant ind hele vejen rundt om æblerne,
og giv den et fint mønster med en gaffel. pensl denne kant med en sammenpisket
æg.
Bag
ved 200 grader til tærten er fint brun og gennembagt.
Køl
lidt af og pensl æblerne med marmeladen. Spis lunken.
Æblekringle
med kartofler En
meget særlig, lidt gammeldags tantekage, med en helt speciel konsistens og
yndig smag. 250
g mel
|
Mel
og smør smuldres sammen.
Mos
de kogte kartofler sammen med sukkeret. Bland begge dele til en dej. Rul den ud
til en aflang rektangel ca. 3 mm tyk. Læg en stribe æblekompot ned langs den
midterste tredjedel. De to sideflapper snittes ind til midterstykket i ca. 8
flapper hver. Fold dem skiftevis ind over æblekompotten. Pensl med et sammenpisket
æg og drys med rigeligt sukker.
Bag
ved 175 grader til kagen er brun og gennembagt.
Æblekompot Æblekompot
er simpelthen skrællede æblestykker kogt ud med en smule vand i bunden af
gryden. Kog kompotten under låg. Når æblerne er møre og ret mosede smages
til med sukker, og køles af. Mosen skal være ret sød til kager. |
Amerikansk
æblepie Dej: |
Til
dejen hakker man smør og mel sammen med en kniv til det er ærtestørrelse
krummer. Dryp med en lille smule koldt vand og saml dejen til en kugle. Den skal
ikke være våd, men skal kunne samles til en jævn dej der ikke klistrer. Lad
den hvile køligt en halv time. Rul 60 % af dejen ud til en stor og tynd cirkel,
og fór en springform, eller et dybt ildfast fad med den. Lad overskydende dej
hænge ud over kanten.
Imens
dejen hviler skræller man 2 kg æbler og skærer dem i både. Hvis æblerne er
søde passer sukkermængden, hvis de er sure skal der mere til. Bland i en skål
med sukker, citronsaft og - skal, krydderier og tørrede bær. Kom æblerne i
formen. Smørret lægges i små klumper over æblerne.
Rul
resten af dejen ud til et låg. Fugt kanten på formen med vand og læg låget på.
Klem kanterne sammen og skær kanten ren med en skarp kniv. Lav et fint riflemønster
med en gaffel eller knivspids hele vejen rundt i kanten. Skær 4-5 revner i låget,
så dampen kan slippe ud. Resten af dejen kan man lave blomster, eller blade af.
Bag
ved 175 grader i ca. 40 minutter. Bunden skal være gennembagt og tærten smukt
lysebrun.
Spis
lunken med vaniljeis, eller flødeskum.
Eller
som afslutning på måltidet sammen med et stykke lagret Cheddar eller
Gloucestershireost.
Kagen
der kan det hele
Kære
læsere, denne kage er den bedste kage jeg kender, sådan i allround forstand.
Den er let, saftig, nem, medgørlig og kan bruges til alle mulige slags frugt, bær,
krydderier. Dejen er af en sådan natur at den hæver op og bliver skøn, uanset
hvor meget frugt man aser og maser og propper ned i den. Det vil sige at her er
muligheden for at få en sjælden vare;, en æblekage der er propfuld af æbler,
som sådan en skal være, ikke dej med spredte æblestykker i. Den skal bage længe,
hvad der betyder at frugten bliver mør, overfladen skøn og sukkersprød af det
krydrede sukkerdrys, og ikke mindst bliver undersiden karamelliseret på en måde
der gør at vi her i familien slås om det der sidder tilbage i formen.
Det
betyder ikke at de andre kager ikke er gode, kun at denne bør indgå i ens
repertoire af kager, som KAGEN.
Opskriften
er stor, og man må gerne dividere, men når man er i gang og alligevel har hele
køkkenet fedtet ind kan man jo bare spise den ene og fryse de to sidste kager
til en anden dag. Rismel gør kager lette og gode i konsistensen. Kartoffelmel
kan også bruges, men rismel er lidt bedre.
Opskriften
er mere udførlig end normalt, til glæde for dem der ikke synes kager lykkes
for dem. Der er altid en grund, hvor smerteligt det ellers er at se det i øjnene.
Prøv denne her til punkt og prikke, så skal det nok gå.
Æblekage 750
g rørsukker |
Skær
æblerne i både, fjern kernehuset, men lad skrællen blive på. Smør to store
eller tre mindre springforme med smør.
Rør
smør og sukker hvidt.
Dvs.
at det skal blive luftigt som en smørcreme, og sukkeret skal være helt opløst.
Hvis man springer over her bliver kagen tung.
Rør
æggene i ét ad gangen, og sørg for at de er helt optaget i dejen i mellem
hvert æg.
Hvis
man springer over her skiller dejen, bliver fedtet og vil ikke hæve.
Rør
mel, rismel og bagepulver sammen og sigt det over dejen. Vend rundt til melet er
helt fordelt. Sigtningen betyder lettere dej, og jo mere nænsomt man vender
rundt , jo lettere bliver kagen.
Der
er ingen fidus i at komme mere bagepulver i. Det får ganske vist dejen til at hæve
helt vildt, men det smager grimt, og den klasker da også sammen igen inden den
er færdigbagt.
Fordel
dejen i formene, den skal kun nå halvvejs op. Tryk så æblestykkerne godt
ned i dejen, så den bliver helt fyldt op med æblestykker.
Drys
med kanel, kardemomme, knust stjerneanis enten
alle tre dele, eller én ad gangen. Drys med sukker og bag kagerne ved 170
grader til de er færdige. Det tager alt efter ovnen 35 min til en time.
Kagen
holder sig lækre i mindst 5 dage. Men det skal være et køligt sted der ikke
er køleskabet. Køleskab gør kager tørre.
Camilla
Plum