De meste æblekager

Der er æbler derude, og rigtig mange af dem iår. Det har været et frugtår af den slags man taler om i årtier.

Hvis man har gemmeæbler som Belle de Boscoop er det nu de skal plukkes for at holde sig.

Men de fleste æbler er faldet ned, og skal bruges i en fart.

Æblekager er løsningen, og det skal være dem med mange æbler i.

De fleste æblekager glemmer at det er æblerne og ikke kagen der er attraktio­nen, rigtig meget syrligtsød æblemums, og bare en lillesmule kage rundtom.

For et par uger siden havde jeg den oplevelse at være dommer i en æblekage­kon­kurence på Frederiksdal i Helsingborg. Et fuldstæbdigt fantastisk sted, en herregård fra 1700 tallet, åbnet for offentligheden som friluftsmuseeum.

Frederiksdal ligger midt i et kedsomme­ligt industrikvarter udenfor Helsingborg. Men det skal ikke afholde nogen for stedet har oasekaraktér fordi ejerne har været så forudseende for 200 år siden at plante nogle fine bøgehække, og masser af træer i parken som er enorm. Hækkene er i mellemtiden er blevet til mastodontiske tunneller at gå indeni. Haveanlægget er til dels tegnet af Sven Ingvar An­dersson, og er meget yndigt, og så er resten ellers et arbejdende frilands­museum, med dyr, bageri, café, stalde, klassiske svenske kulturland­skabstyper, frugttræer og køkkenhave.

En herlig udflugt.

De 13 æblekager viste sig stort set ikke at indeholde æbler, og det er ikke noget svensk fænomen, for 1ste præmien blev vundet af en dansk udvandrer.

 

Der var udmærkede kager, og ret rædsomme kager imellem, men altså stort set uden æbler.

Vinderen var en kage af klassisk tilsnit, ikke en dessert, men en kage til en kop the. Opskriften her er nu min egen med flere æbler end der plejer at være, men af samme skuffe, saftigmumsetsnasket, der skal bage længe og holder endnu længere, hvorfor opskriften er til 2 mellemstore kager.

 

Saftig æblekage til the

 

250 g smør

2 kg æbler, Gråsten, Belle de Boscoop, Pedersstrup

375 g sukker

200 g mel

8 æg- mellemstore

100 g marcipan

100 g kartoffelmel

1 tsk bagepulver

sukker og evt. kanel til drys

 

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, tag kernehusene ud. Pisk æg og sukker til sukkeret er opløst i en megaæggesnaps. Smelt smørret og pensl to springfor­me godt og grundigt. Resten af smørret røres i æggesnapsen. Sigt de to slags mel og bagepulver ned i dejen og vend rundt til der ikke er nogen klumper. Hæld dejen i formene og arranger æblebådene i dejen i et jævnt tykt lag. Der skal være næsten lige så meget æble som dej.

Marcipanen skæres i små stykker og trykkes ned mellem æblerne. Drys med et lag strøsukker- og kanel hvis man vil have det. Bag ved 165 grader til kagerne er færdige, de skal være stivnet i midten. Det kan tage op til en time. Måske der skal folie over den sidste tid.

Køl af og spis lunken eller kold.

 

Som med alle kageopskrifter skal den følges, hvis man vil have et ordentligt resultat. Dels skal sukkeret faktisk piskes til det er opløst, dels skal melet sigtes i, og så er faktorernes orden ikke ligegyldig. 

 

Karamelpærekage

 

En bombe af en pærekage, med sirup i dejen bliver en mindeværdig karamels­nasket kage perfekt til dessert, eller en kop kardemommethe.

 

375 g smør

250 g sukker

1 dl sirup

100 g flormelis

4 æg

200 g mel

1 tsk bagepulver

6 pærer-Doyenne de comice

 

Skræl pærerne, skær dem i halve og tag kernehuset ud med en theske. Læg dem tæt i en stor smurt springform. Pisk smør og de tre slags sukker sammen til det er luftigt, og sukkeret opløst.

Rør æggene i ét ad gangen.

Tilsidst vendes mel og bagepulver i dejen. Fordel den over pærerne. bag ved 165 grader i 1,5 time. Vend den ud når den er kold, så pærene kommer øverst.

 

Begge kager kan hhv. laves med æbler og pærer, -eller trækvæder. De bager længe nok til at selv kvæder kan nå at blive møre.

 

Og så til den Ultimative æblekage. Bragt, spist og bagt mange gange før, men stadigvæk nok den bedste no-nonsense dessertæblekage. Dvs. uden krydderier, mandler eller andre numre. Og en kage som er så smuk- og enkel, at de ikke fås bedre - en Tarte Tatin naturligvis. Hvis den skal være vellykket skal den laves af dessrtæbler - ikke madæbler, som koger for meget ud. Ingrid Marie er mest velegnet af de æbler man umiddelbart kan få fat på.

Opskriften kan fylde en halv side- eller forklares i få ord: Steg halve, skrællede udkernede æbler sagte i en blanding af 200 g smeltet smør og 3-400 g sukker. Vend dem varsomt, og steg dem næsten møre over svag varme. Læg dem tæt med kinden nedad i en tæt springform, sammen med karamellen. Der kan snildt være to kg. æbler i en enkelt form. Lav en mørdej og rul den tyndt ud så den passer ned oven i æblerne. Tryk let til. Bag ved 165 grader til dejen er gennembagt, ca 35 min.

Køl af og vend ud på et fad. Spis med flødeskum. En form er til 8-10 pers.

Kagen kan også laves med kvæder, de skal stege ret længe.

 

Camilla Plum