Der
er æbler derude, og rigtig mange af dem iår. Det har været et frugtår af den
slags man taler om i årtier.
Hvis
man har gemmeæbler som Belle de Boscoop er det nu de skal plukkes for at holde
sig.
Men
de fleste æbler er faldet ned, og skal bruges i en fart.
Æblekager
er løsningen, og det skal være dem med mange æbler i.
De
fleste æblekager glemmer at det er æblerne og ikke kagen der er attraktionen,
rigtig meget syrligtsød æblemums, og bare en lillesmule kage rundtom.
For
et par uger siden havde jeg den oplevelse at være dommer i en æblekagekonkurence
på Frederiksdal i Helsingborg. Et fuldstæbdigt fantastisk sted, en herregård
fra 1700 tallet, åbnet for offentligheden som friluftsmuseeum.
Frederiksdal
ligger midt i et kedsommeligt industrikvarter udenfor Helsingborg. Men det
skal ikke afholde nogen for stedet har oasekaraktér fordi ejerne har været så
forudseende for 200 år siden at plante nogle fine bøgehække, og masser af træer
i parken som er enorm. Hækkene er i mellemtiden er blevet til mastodontiske
tunneller at gå indeni. Haveanlægget er til dels tegnet af Sven Ingvar Andersson,
og er meget yndigt, og så er resten ellers et arbejdende frilandsmuseum, med
dyr, bageri, café, stalde, klassiske svenske kulturlandskabstyper, frugttræer
og køkkenhave.
En
herlig udflugt.
De
13 æblekager viste sig stort set ikke at indeholde æbler, og det er ikke noget
svensk fænomen, for 1ste præmien blev vundet af en dansk udvandrer.
Der
var udmærkede kager, og ret rædsomme kager imellem, men altså stort set uden
æbler.
Vinderen
var en kage af klassisk tilsnit, ikke en dessert, men en kage til en kop the.
Opskriften her er nu min egen med flere æbler end der plejer at være, men af
samme skuffe, saftigmumsetsnasket, der skal bage længe og holder endnu længere,
hvorfor opskriften er til 2 mellemstore kager.
250
g smør
2
kg æbler, Gråsten, Belle de Boscoop, Pedersstrup
375
g sukker
200
g mel
8
æg- mellemstore
100
g marcipan
100
g kartoffelmel
1
tsk bagepulver
sukker
og evt. kanel til drys
Skræl
æblerne, skær dem i kvarter, tag kernehusene ud. Pisk æg og sukker til
sukkeret er opløst i en megaæggesnaps. Smelt smørret og pensl to springforme
godt og grundigt. Resten af smørret røres i æggesnapsen. Sigt de to slags mel
og bagepulver ned i dejen og vend rundt til der ikke er nogen klumper. Hæld
dejen i formene og arranger æblebådene i dejen i et jævnt tykt lag. Der skal
være næsten lige så meget æble som dej.
Marcipanen
skæres i små stykker og trykkes ned mellem æblerne. Drys med et lag strøsukker-
og kanel hvis man vil have det. Bag ved 165 grader til kagerne er færdige, de
skal være stivnet i midten. Det kan tage op til en time. Måske der skal folie
over den sidste tid.
Køl
af og spis lunken eller kold.
Som
med alle kageopskrifter skal den følges, hvis man vil have et ordentligt
resultat. Dels skal sukkeret faktisk piskes til det er opløst, dels skal melet
sigtes i, og så er faktorernes orden ikke ligegyldig.
En
bombe af en pærekage, med sirup i dejen bliver en mindeværdig karamelsnasket
kage perfekt til dessert, eller en kop kardemommethe.
375
g smør
250
g sukker
1
dl sirup
100
g flormelis
4
æg
200
g mel
1
tsk bagepulver
6
pærer-Doyenne de comice
Skræl
pærerne, skær dem i halve og tag kernehuset ud med en theske. Læg dem tæt i
en stor smurt springform. Pisk smør og de tre slags sukker sammen til det er
luftigt, og sukkeret opløst.
Rør
æggene i ét ad gangen.
Tilsidst
vendes mel og bagepulver i dejen. Fordel den over pærerne. bag ved 165 grader i
1,5 time. Vend den ud når den er kold, så pærene kommer øverst.
Begge
kager kan hhv. laves med æbler og pærer, -eller trækvæder. De bager længe
nok til at selv kvæder kan nå at blive møre.
Og
så til den Ultimative
æblekage.
Bragt, spist og bagt mange gange før, men stadigvæk nok den bedste no-nonsense
dessertæblekage. Dvs. uden krydderier, mandler eller andre numre. Og en kage
som er så smuk- og enkel, at de ikke fås bedre - en Tarte Tatin naturligvis.
Hvis den skal være vellykket skal den laves af dessrtæbler
- ikke madæbler,
som koger for meget ud. Ingrid Marie er mest velegnet af de æbler man
umiddelbart kan få fat på.
Opskriften
kan fylde en halv side- eller forklares i få ord: Steg halve, skrællede
udkernede æbler sagte i en blanding af 200 g smeltet smør og 3-400 g sukker.
Vend dem varsomt, og steg dem næsten møre over svag varme. Læg dem tæt med
kinden nedad i en tæt springform, sammen med karamellen. Der kan snildt være
to kg. æbler i en enkelt form. Lav en mørdej og rul den tyndt ud så den
passer ned oven i æblerne. Tryk let til. Bag ved 165 grader til dejen er
gennembagt, ca 35 min.
Køl
af og vend ud på et fad. Spis med flødeskum. En form er til 8-10 pers.
Kagen
kan også laves med kvæder, de skal stege ret længe.
Camilla
Plum