I
den kongelige danske madindustri, der rækker hele vejen fra storlandbrug
over forarbejdning til supermarkedskæderne
hylder man i god liberalistisk ånd princippet om udbud og efterspørgsel.
Eller gør man ?
Man
påstår i hvert fald hele vejen igennem at man dyrker/fremstiller og forhandler
det kunderne vil have, men det passer nok i virkeligheden slet ikke.
Eller
rettere, hvis kunderne vidste i alle de skændige detaljer hvad de var vi fik
tilbudt, og dermed blev nødt til at købe, så ville vi nok for det meste ikke
have det.
Nogen
vil, naturligvis, og den gruppe har således et mere end rigeligt udbud af mad
der er for gammel, for kedelig, for billig, for fyldt med tilsætningsstoffer.
Men
hvad med os andre ?
Er
der faktisk mulighed i dette land for at få fat i råvarer der er så optimale
og vidunderlige som de fleste nok i virkeligheden gerne vil have ?
Måske,
hvis vi vil køre langt, betale kassen, bestille over nettet, og bruge meget tid
på det, og det er der en stigende gruppe der faktisk gør.
Måske
vidunderlig skal defineres nærmere, det har en tendens til at blive opfatte som
meget elitært, sært, eksotisk og dyrt, og det er faktisk ikke det det drejer
sig om.
Vidunderlig
mad kan være meget simpelt, og helst så jordnært som muligt.
Friske
æg med gule blommer der smager som de skal, og som man ikke bliver syg af at
spise rå. Det kan være nye kartofler, der faktisk er nye, dvs. gravet op samme
dag, friske gulerødder, rigtigt syrnet, friskkærnet smør, rugbrød bagt med
surdej og rugmel, friskmalet mel. Helt friskhøstet grønt som salat, spinat,
krydderurter. Danske æbler og æbleprodukter, friske bær og frugter i sæsonen,
velhængt kød af dyr der har levet godt, charcuteri og pålæg uden alt muligt
tjams i, friskfanget fisk.
Det
er enkle ting man ikke kan beskylde for andet end at være uhyggeligt sjældne.
Og
så måske vigtigst, mad der kommer fra inden for en rimelig radius af hvor de
bliver købt og spist.
Og
nej, disse ting kan man ikke skaffe med mindre man er så svineheldig at bo i nærheden
af et af de ret få markeder der findes i landet.
Vi
må simpelthen have nogle flere af dem.
Det
er ikke et problem for små producenter af kvalitetsmad at komme af med det, men
det er guddødemig et problem for os at få lov at købe dem, uden at bruge al
vores fritid på det.
Når
det nu er os forbrugere der har problemet, er det nok også os der må
organisere at kunderne er der. Så er det muligt vi kunne være så heldige at
der også er nogle producenter der vil stille op til at lave markeder og sælge
os deres dejlige madvarer.
Jeg
taler ikke om én gang om året, eller at der står to forkølede boder.
Jeg
taler om at genindføre markedsdagen lørdag i rigtig mange byer, helst hvor
folk i øvrigt køber ind.
Og
til detailhandelens beroligelse kan jeg oplyse at de steder hvor det allerede
sker bliver omsætningen øget gevaldigt hos dem der har butik i nærheden, ikke
omvendt.
Det
er bare at gå i gang, i foreningen 'oprør fra maven' www.oproerframaven.dk er der gang i at skabe en model for
hvordan man gør sådan noget, fra bunden.
For
lige som man har en ret til at æde sig ihjel i underlødig mad, så burde det være
en ret for os der gerne vil spise noget andet, friskt, velsmagende, lokalt at
kunne købe det, når nu kæderne åbenbart tror at vi ikke findes.
Der
er i øvrigt heller ingen tvivl om at en fast afsætning, en ordentlig organiseret
forbrugerforening, og en stigende omsætning hos de små producenter vil få
flere, der måske har tøvet, til at komme i sving. Sådan har det i hvert fald
virket i de lande der er gået
forrest i at genindføre ´Farmers markets´, som Irland og England.
Camilla
Plum