Fastelavn
- og især de efterfølgende 40 dages faste, er fra kristendommens start ment
som et forsøg på at gøre en dyd af nødvendigheden.
På
dette tidspunkt var alle lagre i bund. Hønsene lagde ingen æg, køerne var
udsultede i staldene og gav ingen mælk, eller skulle alligevel goldes før en
ny kalvefødsel. Kød var der slet ikke tale om at spise. Fedegrisen fra jul,
som havde stået i saltkaret siden var spist op for længst, og de husdyr man
havde, ville man ikke drømme om at slagte. Husdyrene dengang holdt man kun
akkurat liv i vinteren over, medmindre man var rig, og det var der ikke mage der
var. Det var ikke ualmindeligt at koen var så mager og afkræftet at hun måtte
bæres på græs i maj
Der
var simpelthen meget lidt at spise. Hele foråret var tæt belagt med 100
fastedage, men den lange faste var noget der battede. Her kunne man spæge sig på
kirkens bud, og affinde sig i sin armod, for blev man ikke lovet et lutret sind,
en tilnærmelse til gud, en større indsigt i sjælelige og gudelige sager?
At
syner og forestillinger så ofte bare handlede om sulthallucinationer var en
anden sag.
Fasten
med al dens religiøse bavl har set fra idag været en djævleblændt snedig
indretning, som bekvemt holdt folk i ro på det tidspunkt af året hvor sultens
gnaven ellers kunnen have fået almuen til i desperation at sætte sig op mod både
den velnærede gejstlige og verdslige øvrighed.
Der
var meget stor forskel på hvordan fasten blev tolket. den benhårde version er
udelukkende vand og brød, for almuen har brød, vand og spegesild været
virkeligheden. De rige har svælget i fantastiske fiskeretter, krydret med
safran og kanel, og spækket med rosiner og rigelige mængder mandler.
Mælk
var bandlyst, men malede mandler kogt i mælk var mindst lige så godt, på
samme måde som vi bruger kokosmælk.
Men
før fasten var der fest, og er det stadig for alvor i hele den katolske verden.
Carnevallet,
Carnivale, farvel til kødet, er stadig en meget levende ting, til trods for at
det siden reformationen har mistet enhver mening i protestantiske lande.
I
middelalderen og frem til 1700 årene har festen før fasten været en helt vild
og ubændig fest. Man klædte sig ud, og omtrent som en vild julefrokost idag er
der hvor man fortæller chefen hvad man mener om ham, har forklædningerne været
brugt til uhæmmet at kunne lave ret alvorlige løjer med øvrigheden,
herremanden og præsteskabet. Man har simpelthen drukket, ædt og horet sig
gennem fastelavn der mange steder har været en fest fra midt i december til 40
dage før påske.
Det
er en svag afglans af forne tiders festen igennem man har bevaret til idag, men
andre steder i verden går det stadig hedt for sig. I hele Sydeuropa er der
stadig millioner af mennesker på gaderne, gigantiske fastelavnsoptog, pyntede både,
og fest i gaden.
Fasten
betød også seksuel afholdenhed, men indtil fasten har der været masser af
frugtbarhedsritualer. Morgenrisningen er en af dem. De glade små der riser forældrene
op med pyntede grene skulle bare vide at det er frugtbarhed der rises frem, de
udsprungne grene symboliserer forårets komme, og gør kroppen klar til en ny sæson
- efter fasten.
Hverken
kirken eller kongerne har været specielt begejstrede for fastelavnsløjerne,
men har alligevel været klar over at hvis befolkningen ikke fik lejlighed til
at gøre nar af borgermusikken mindst en gang om året kunne de risikere det der
var meget værre.
Også
til bords har det været alvor, de gamle navne på festdagene siger alt, flæskelørdag,
flæskesøndag, flæskemandag, hvide tirsdag
hvor man spiste hvid, fed mad, vidner om at det ikke ligefrem har været
fedtforskrækkelsen der har hersket. Askeonsdag var det så forbi og man gik i
kirke med den rette bodfærdige mine på, klædt i grove klæder af sækkelærred,
blev velsignet og fik malet et kors af aske i panden.
Og
hvad skal man idag, når det er fastelavn ?
Det
store ædegilde virker meningsløst når det ikke bliver efterfulgt af en faste,
så det vi har holdt fast i er fastelavnsbollerne, og en tidlig skik med at
jage fanden af gården i skikkelse af en kat.
Men
tidligere spiste man strutter, en nuttet lille firtakket stjernebolle som blev
flækket, smurt med smør, sukker og kanel og varmet i ovnen. Hvorefter man
spiste den med varm mælk på.
Det
ville nok ikke være populært idag med den varme mælk, men selve strutterne er
der ikke noget i vejen med, den smukke facon gør den til noget særligt
festligt.
Fastelavnsbollerne
blev tidligere spist hvide tirsdag også med varm mælk på. Oprindeligt var de
lette hvedeboller, og der er stadig nogle der spiser flækkede hvedeboller med
creme eller flødeskum i, selvom de fleste er gået over til bagermodellen af
butterdej.
Jeg
synes den optimale bolle er en let gærdej, hvor man ruller smørret i som til
en butterdej, lå de flager let, altså nærmest en mellemting.
En
rigtig kogt kagecreme er dejlig indeni, men den skal lettes med flødeskum til
en konditorcreme, der må meget gerne være syltetøj i, og så skal der drysses
med rigeligt flormelis.
Begge
slags bagværk er klart bedst samme dag. Hvis det kniber så bag dem knapt færdige
dagen før , og varm dem godt igennem på dagen ved 190 grader.
Fastelavnsboller
24
boller
500
g mel
25
g gær
175
g smør
100
g sukker
revet
gul skal af 1 citron
2
tsk. stødt kardemomme
2
æg
2
dl mælk
1
æg til pensling
flormelis
til drys/glasur
måske
rigtig godt syltetøj
Opløs
gæren i lunken mælk, ælt resten, undtagen smørret i, og ælt grundigt. Lad
det hæve til dobbelt størrelse. Det kan gøres koldt natten over, eller lunt på
et par timer.
Rul
dejen ud så tyndt som muligt, som et viskestykke, læg tynde høvler
koldt smør ud over hele balladen, brug ostehøvlen, og fold den sammen som et
stykke stof, rul ud og gør det igen til der ikke er mere smør. Læg sammen og
rul ud et par gange til, så dejen til sidst består af mange lag tynd dej med
smør imellem. Skær dejen ud i 24 stykker, og form til flade boller. Pensl
straks med et sammenpisket æg.
Lad bollerne hæve til de er meget bævrende og luftige. Bag ved 190 grader til det er ordentligt gennembagt. Ca. 10 min, måske mere. Køl af og flæk halvvejs.
Fyld
med konditorcreme, og drys med flormelis.
Man
kan selvfølgelig også røre flormelis til glasur med citronsaft og komme
over i stedet - måske halvt af hver ?
Konditorcreme
60
g maizena
7,5
l sødmælk
190
g sukker
9
æggeblommer
1
vaniljestang
5-6
dl piskefløde til skum
Rør
maizenaen ud i lidt af mælken, og pisk det sammen med sukker, resten af mælken,
og æggeblommerne i en tykbundet gryde som ikke må være af aluminium, så
bliver cremen grøn.
Flæk
vaniljen og skrab kornene ned i gryden, stangen skal også med. Bring det i kog
under stadig piskning, pisk hele tiden medens det koger igennem i 5 min.
Køl
af. Pisk en gang imellem medens det køler, så der ikke kommer skind på.
Når
cremen er helt kold piskes fløden til let skum, og vendes i.
Strutter
24
stk.
4
dl mælk
25
g gær
50
g smør
1
tsk. salt
1
spsk sukker
3
æg
ca.
1 kg mel
1
tsk. kardemomme
Lun
mælken, rør gæren ud i mælken. Smuldr smørret i melet, kom mælk, sukker og
kardemomme i og ælt dejen grundigt. Lad den hæve i en skål på køkkenbordet
til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form den til 24 boller
Klip
et dybt kryds i dem, så der bliver 4 snipper. Bøj dem ud til siden så det
bliver en 4-takket stjerne. Vend bollerne og læg dem på plader, pensl med æg
og bag ved 200 grader i 12-15 min.
Når
de skal spises flækker man dem, smør med smør, drysser rigeligt sukker og en
smule kanel i og varmer den i 4 min ved 190 grader.
Prinsessetyll
i frostvejr er en hård nyser, der må noget varmt til - også at drikke.
Efter
utallige børnefødselsdage må jeg konstatere at rigtig mange børn egentlig
ikke kan døje varm kakao, de kan til gengæld godt lide varm saft.
Søbogaard
laver en serie mørke safter, solbær, kirsebær, hyldebær og blåbær der
letfortyndet, brandvarme og med en citronskive i, er som skabt til bundfrosne
Harry potter-aliens-frodo-rapunzelbørn.
Kakao
skal der nu til, eller måske rigtig varm chokolade, som man kan drikke som den
er, med flødeskum, eller allerbedst i store glas med halvt kaffe og halvt
chokolade til de voksne. Et drys tørret ingefær på toppen gør underværker,
og husk at en kanelstang kogt med i chokoladen er en fantastisk ting. Det smager
ikke definerbart af kanel, det runder bare.
Camilla
Plum