Lige nu kan man blive helt syg for at kaste sig over de ny­grønsager. Men det er altså for tidligt. De ligner godt nok, asparges´erne, jordbærrene, kartoflerne, men indeni er der helt tomt, der bor ingen smag, og hvor der ingen smag er, er der heller ingen næring.

Det er et virkeligt enkelt barometer for hvad man skal spise, smager det af en hel masse kan man være forvisset om at der også er de mineraler, sporstoffer, vitaminer og hvad det hedder alt sammen, som der bør være.

Når grønsager og frugt smager af ingenting, er det simpelthen fordi der ingenting er i.

Det er så enkelt at det er svært at tro på, men det passer faktisk.

Smagen kommer helt af sig selv hvis grønsagerne får lov at gro langsomt, bliver dyrket på en passende årstid, får en afbalan­ceret kost at leve af, og bliver udsat for nogle doser vind og vejr. Hvis de får lov at modne på planten, bliver plukket på det rigtige tidspunkt, og iøvrigt er af nogle sorter som smager godt.

Alt dette giver optimal smag, og det gælder alle frugter, bær og grønsager.

Det er sådan nogle ting man skal spise, og derfor skal man nære sig lige nu, og vente, selvom det er svært. Øjnene kan ikke smage, og en bakke røde bær, vandede kartofler, smagløse asparges skuffer først når man sætter tænderne i dem.

Det er ikke spor ligegyldigt hvilke grønsager det er man guffer sig igennem, hvad der gør generelel kampagner om at spise flere grønsager ret utilstrækkelige. Man kan sagtens spise sig igennem mange hundrede gram grønsager uden at få en brøkdel af ens behov for de stoffer der burde være i dem dæk­ket.

Der skal være no.... i, og det er der ikke i speedede grøn­sager der aldrig har fået en chance for at vise hvad de kan, både smagsmæssigt og ind­holdsmæssigt.

Det er bedre at blive hos vintergrønsagerne lidt endnu, købe de bedste af de importerede, og så more sig med at supplere op af hvad der faktisk allerede gror derude.

 

Det var dagens tekst, og nu til kaffe og kage i præstegården.

 

Pluk selv

 

Der er meget at tage derude, allerede, især hvis man har have men også hvis man ikke har. Brændenælderne er i den helt rigti­ge højde på ca 15 cm. Pluk dem med handsker på, pil trævler, tørre kviste og græs fra. Blancher ved at skylle over med en masse kogende vand. Herfra kan de spises som blancheret spi­nat.

Mælkebøtterne skal være små, og jo blegere jo bedre. Brug dem i en blandet salat, de er for bitre alene.

Hvis man har sat hvidløg i efteråret kan man begynde at spise af dem nu, selvom det er barnerov. De er milde, og den grønne top fungerer som purløg.

Purløgene er allerbedst lige nu, et enkelt strå smager lige så kraftigt som et helt bundt senere på året.

Hvis man bare én gang har sået vårsalat, er den der til evig tid. De små fedtetbladede fine basser skal skylles meget, meget grun­digt, og smager mildt og friskt i salaten. Vårsala­ten eller feldtsa­laten vokser også vildt i skovbryn, der hedder den bare tand­fri vårsalat.

Kørvel er en velsignelse i det tidlige forår, som vårsalaten behøver man ikke bekymre sig om forsyninger hvis man bare har sået den en enkelt gang. Scorzonerrødder og havrerødder laver nogle smukke letmelede spidsbladede duske nu. Det er en fin salat, med mere volumen en de andre spiselige ting der er der lige nu.

Og så er der de yndige, martsvioler, stedmoderblomster og primula er fine i salaten, det skal nok blive godt, og man ved bare med sin mave at sådan en salat bringer kræfter og kalder livsånder tilbage fra fjerne vinterhi i en grad ingen købesa­lat kan magte.

 

En importting der ihvertfald smager godt er sherrytomater, bare ikke de hollandske, hvor de er så dygtige at de kan drive smagen ud af enhver grønsag.

Sherrytomater fås med rimelig lethed også økologiske.

 

Honningbagte tomater

 

500 g sherrytomater på stilk

4 spsk olivenolie

1 spsk flydende honning

salt og peber

Dryp tomaterne med resten, og bag ved 200 grader i mindst 30 min. Til de er godt gennembagt.

 

Spis varme eller kolde som slik, til kylling, til fisk, i sandwich.

 

 

Sellerilasagne med chili og parmesan

 

Det her er en måde at få selv den mest forhærdede selleri skeptikker til at vende, det kan ikke gå galt, og hvis man er lidt avanceret, kan man lave dem i udstikkerforme, eller kan man bare gøre det i cocotteforme eller et ildfast fad.

Det er noget med fedt i, og det er altså dejligt en gang imellem.

 

1 knold selleri

3 dl piskefløde

1 birdeye chili, befriet for kerner, og meget finthakket

50 g frisk parmesanost, revet

 

Skræl sellerien og skær den i tynde skiver på ca 2 mm

Kog selleriskiverne i fløden,i to min. Kog derefter fløden ind til den er tyk.

Læg selleriskiver, chili, og parmesan lagvist med den indkogte fløde i et lille ildfast fad.

Bag dem i ovnen ved 160 grader i ca. 30 minut­ter.

 

Spis sellerilasagnen til en saftig, lyserød, duftende bøf, stegt sprød udenpå i halv olivenolie, halvt smør, med rigelige mængder sort peber og groft knasesalt på.

 

Sellerisuppe med kardemomme

6 pers

 

Suppe:

2 mellemstore selleri

2 porrer

2 fed hvidløg

1 spsk smør

3 stor spsk madrascarry

1 tsk kardemommefrø- den skaller

1 l stærk hønsefond- og den skal være stærk

½-1 l vand

salt og peber

Skum :

2 dl piskefløde

50 g ingefær

fintrevet skal af 1 appelsin

saft af 1 lime

salt

 

Start med at piske fløden til skum. Bland med krydringen og stil det lunt så det syrner. Hvis man ikke synes man har tid til det bruger man creme fraiche istedet for fløde.

 

Rens og skær grønasgerne i meget store tern. Klar porrerne i 1 spsk smør. Når de er klare kommes carry og kardemomme i, og steger til det dufter. Kom fond, vand, salt og peber i og kog sagte til grønsagerne er meget møre.

Kom det hele i foodprocessor og kør til det er helt jævnt.

 

Spis suppen brændende varm, med en klat skum oveni.

De to ting sammen gør underværker ved hinanden.

 

Grillede, syltede porrer med citron og safran

 

3 mellemstore porrer

2 økologiske citroner

1 spsk hele korianderfrø

1/2 gr safran

jomfruolivenolie

 

Rens porrene og skær dem i stykker på ca. 10 cm.( ikke længere end det sylteglas de skal i.)

Varm en grillpande op til den står og hopper på blusset, læg porrene på og tag så en kop kaffe. De skal gennemgrilles på 4 sider, så man skal bare lade dem ligge og svede i 4-5 minutter på hver af de fire sider.

Når man har grillet porrene og er godt på vej til et koffein­chok, skærer man citronerne over i halve på langs, fjerner stenene og steger citronerne.

Kom de grillede porrer og citroner op i sylteglasset, tilsæt safran og koriander, hæld olien på til det er helt dækket og lad skal det stå 10-14 dage.

Man kan godt spise dem før tiden er udløbet, men de bliver bedre med tiden. Olien kan bruges til alle mulige andre ting, så selvom det ser helt urimelgt ødselt ud, er det egentligt fornuftigt nok.

Porrerne smager dejligt i en sandwich, til kød, fisk, som tapas, eller til en blandet buffet. Eller spis dem med et smilende æg, og en salat af alt det fine derude, et stort stykek brød, og så er foråret egentligt kommet.

 

 

Camilla Plum